В Турция откриха официално най-дългия висящ мост в света

181

Мостът над Дарданелите, който ще свързва Европа и Азия при окръг Чанаккале, е дълъг 4,608 метра, носи много символика и ще осигури шосейна връзка между двата бряга


НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВИСЯЩ МОСТ В СВЕТА

Освен че намалява времето за пътуване, което досега се извършваше с фериботи, мостът свързва важни пристанища с транспортната мрежа на страната. С откриването на 10-километровата магистрала Малкара-Чанаккале и новият мост пристанищата, железопътните и въздушните транспортни системи в районите на Мраморно море и Егейско море ще бъдат интегрирани с проекти за сухопътен транспорт, което ще даде възможност за икономическо развитие. Името на моста е избрано в чест на победата на турските над съюзническите сили по време на Първата световна война в Чанаккале през 1915-1916г.

СИМВОЛИКА

Дължината на съоръжението от стомана е 4608 метра заедно с подхода, които с автомобил ще бъдат изминавани за около 6 минути. Съоръжението е с широчина 43,06 метра, с 6 платна, по 3 във всяка посока и с по 2 пешеходни пътеки от всяка страна. В елементите на моста има много символика: числото 1915 в името и височината на кулите от 318 метра се отнасят до 18-ия ден от 3-ия месец, като символизират морската победа в Чанаккале от 18 март 1915 г. Разстоянието между кулите от 2023 метра отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция догодина. Двете опорни колони на моста са в червено и бяло – цветовете на турското знаме, а друг важен детайл по моста е, че краката на кулите символизират четирикраката форма на паметника на мъчениците в Чанаккале.

16-метрови монументи на върха на четирите колони на кулите ще символизират снарядите, които легендарният Сеит Али, известен като „ефрейтор Сеит“, е пренесъл на гърба си по време на битката в Чанаккале, за да бъдат поставени в оръдията. Заедно с фигурите на върха съоръжението ще стане висящият мост с най-високите колони в света - 334 метра.

След битката при Чанаккале Сеит Али е помолен да се снима със снаряда, но той не е успял да се справи, затова на снимката на гърба му е дървена реплика вместо тежкият снаряд. Тогава ефрейтор Сейит произнася известните думи: „Ако войната избухне отново, ще успея“.

Мостът „Чанаккале 1915“ отразява някои турско-ислямски мотиви и се виждат вертикалните линии, които Коджа мимар (архитект) Синан (роден на 15 април 1489 година) е внесъл в османската архитектура. Той придобива инженерните си умения по време на военните походи, превръщайки се в специалист по изграждането на всевъзможни укрепления, както и на използвана от армията инфраструктура – пътища, мостове, акведукти. По-известни сгради на Синан в днешна България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ (днес църква „Свети Седмочисленици“) в София.

Мостът „Чанаккале 1915“ се откроява и със своите технически характеристики - рисковете от мъгла, обледяване и инциденти ще бъдат наблюдавани от изкуствен интелект от контролните центрове. Спестяването на енергия ще бъде постигнато и благодарение на LED системата за осветление.

Според турския министър на транспорта проектът ще спести време и разход на гориво, както и ще намали въглеродните емисии. Освен това при изграждането е било обърнато внимание на защитата на околната среда и морските обитатели. 516 863 фиданки са засадени около моста като част от усилията за озеленяване. „Чанаккале 1915“ е на стойност от 2 милиарда 545 милиона евро и е изграден чрез публично-частно партньорство.

Вчера в Истанбул  се проведе официална среща на генералните директори на ДП НКЖИ инж. Златин Крумов и на TCDD Метин Акбаш. Обсъдени бяха приоритети и бъдещи перспективи пред двете компании, проектите за развитие на железопътната инфраструктура на двете страни и взаимодействието между тях. Днес двамата генерални директори присъстваха на официалното откриване на най-дългия висящ мост в света.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Представят книгата "Строителна физика. Основа на енергийната ефективност на сградите"

Представят книгата "Строителна физика. Основа на енергийната ефективност на сградите"

Автор е д-р инж. арх. Петар Николовски - Скопие, Северна Македония

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Връчиха сертификат клас А за инвестиция за производство на електрически велосипеди

Проектът на българо–австрийско дружество е за изграждане на завод в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ)