В Турция откриха официално най-дългия висящ мост в света

304

Мостът над Дарданелите, който ще свързва Европа и Азия при окръг Чанаккале, е дълъг 4,608 метра, носи много символика и ще осигури шосейна връзка между двата бряга


НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВИСЯЩ МОСТ В СВЕТА

Освен че намалява времето за пътуване, което досега се извършваше с фериботи, мостът свързва важни пристанища с транспортната мрежа на страната. С откриването на 10-километровата магистрала Малкара-Чанаккале и новият мост пристанищата, железопътните и въздушните транспортни системи в районите на Мраморно море и Егейско море ще бъдат интегрирани с проекти за сухопътен транспорт, което ще даде възможност за икономическо развитие. Името на моста е избрано в чест на победата на турските над съюзническите сили по време на Първата световна война в Чанаккале през 1915-1916г.

СИМВОЛИКА

Дължината на съоръжението от стомана е 4608 метра заедно с подхода, които с автомобил ще бъдат изминавани за около 6 минути. Съоръжението е с широчина 43,06 метра, с 6 платна, по 3 във всяка посока и с по 2 пешеходни пътеки от всяка страна. В елементите на моста има много символика: числото 1915 в името и височината на кулите от 318 метра се отнасят до 18-ия ден от 3-ия месец, като символизират морската победа в Чанаккале от 18 март 1915 г. Разстоянието между кулите от 2023 метра отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция догодина. Двете опорни колони на моста са в червено и бяло – цветовете на турското знаме, а друг важен детайл по моста е, че краката на кулите символизират четирикраката форма на паметника на мъчениците в Чанаккале.

16-метрови монументи на върха на четирите колони на кулите ще символизират снарядите, които легендарният Сеит Али, известен като „ефрейтор Сеит“, е пренесъл на гърба си по време на битката в Чанаккале, за да бъдат поставени в оръдията. Заедно с фигурите на върха съоръжението ще стане висящият мост с най-високите колони в света - 334 метра.

След битката при Чанаккале Сеит Али е помолен да се снима със снаряда, но той не е успял да се справи, затова на снимката на гърба му е дървена реплика вместо тежкият снаряд. Тогава ефрейтор Сейит произнася известните думи: „Ако войната избухне отново, ще успея“.

Мостът „Чанаккале 1915“ отразява някои турско-ислямски мотиви и се виждат вертикалните линии, които Коджа мимар (архитект) Синан (роден на 15 април 1489 година) е внесъл в османската архитектура. Той придобива инженерните си умения по време на военните походи, превръщайки се в специалист по изграждането на всевъзможни укрепления, както и на използвана от армията инфраструктура – пътища, мостове, акведукти. По-известни сгради на Синан в днешна България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ (днес църква „Свети Седмочисленици“) в София.

Мостът „Чанаккале 1915“ се откроява и със своите технически характеристики - рисковете от мъгла, обледяване и инциденти ще бъдат наблюдавани от изкуствен интелект от контролните центрове. Спестяването на енергия ще бъде постигнато и благодарение на LED системата за осветление.

Според турския министър на транспорта проектът ще спести време и разход на гориво, както и ще намали въглеродните емисии. Освен това при изграждането е било обърнато внимание на защитата на околната среда и морските обитатели. 516 863 фиданки са засадени около моста като част от усилията за озеленяване. „Чанаккале 1915“ е на стойност от 2 милиарда 545 милиона евро и е изграден чрез публично-частно партньорство.

Вчера в Истанбул  се проведе официална среща на генералните директори на ДП НКЖИ инж. Златин Крумов и на TCDD Метин Акбаш. Обсъдени бяха приоритети и бъдещи перспективи пред двете компании, проектите за развитие на железопътната инфраструктура на двете страни и взаимодействието между тях. Днес двамата генерални директори присъстваха на официалното откриване на най-дългия висящ мост в света.

ОЩЕ НОВИНИ

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Ще бъдат обновени вътрешни помещения и игрищата за тенис на корт и волейбол, ще бъде изграден и фитнес на открито

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Предстои старта на реконструкцията на улиците “Народен герой“ и “Народно хоро“, както и пробива на ул. “Филип Кутев“

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За празниците се предвижда да бъде пуснато движението и на близо 7 километра участък от магистрала „Европа“ до ГКПП "Калотина", както и да бъде завършен обходът за Бургас