Вижте какво предвижда новият съвременен затвор край дупнишкото село Самораново

270

Един е кандидатът за изграждане на комплекса, който ще се строи на мястото на бившите казарми, където се намира и затворническо общежитие със свободен режим


Обществената поръчка е за изграждане на нов затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (HALF WAY HOUSE). Имотът е с площ 151 969 квадратни метра и е застроен с 52 сгради. До крайния срок за подаване на оферти документи е подала само благоевградската фирма ПРЕСТИЖ БИЗНЕС-93 ООД. Идейният проект е на арх. Божидар Хинков (БД АРХ).

Обектът ще бъде обособен на две зони по отношение на сигурността. ПЪРВАТА ЗОНА ще е с повишено ниво на наблюдение и охрана и ще е разположена в западната част на площадката. Тя ще е отделена с масивна стоманобетонна стена с височина 6 метра и метална ограда. Предвидено е КПП при входа на зоната и разделяне на различните пространства вътре с метални мрежи с височина 3,5 метра с портали. Извън периметъра на оградата е предвиден паркинг за посетители и служители на затвора. Първата зона включва следните обекти:

Корпус на затвора и специализираната администрация към него

Всяко от крилата на кръстовидната сграда ще се състои от дневна зона с кухня и трапезария, помещение за пране и 200 двойни стаи с площ 12 квадратни метра и санитарен възел. В южното крило са предвидени и 6 стаи с двойно настаняване за хора в неравностойно положение. Централно разположеното фоайе на всеки етаж ще позволява директна контролирана връзка към специализираната администрация, стаята за групова работа, главното стълбище и пътническия асансьор. Към корпуса ще има три двора за разходки с озеленяване, беседки и лафка за продукти. Новата сграда ще е с топла връзка към тази на общата администрация.

Сграда на общата администрация на затвора

Новата двуетажна сграда ще е отделена от корпуса с лишени от свобода с ограда, ще има вход за посетители и персонал и отделно входове за приемане на затворници. От източната страна е предвидена малка детска площадка. Освен помещенията за персонала, ще се осигурят и помещения за прием на нови лишени от свобода, адвокатско свиждане и помещения за свиждания с посетители.

Сграда за складове, кухня, перално, медицински и спортен център на закрито

Предвижда се преустройство на хале в многофункционална сграда, в която е предвиден медицински център с два лекарски, един зъболекарски кабинет и други специализирани помещения, както и стационар с две болнични стаи с по четири легла, санитарен възел и изолационно помещение. Предвидено е и помещение за хранене.

Предвижда се кухня със съблекалня за персонал, санитарен възел, студена и топла кухня, с подготвителни отделно за зеленчуци, месо и риба, включително складове за замразени и охладени храни, приемно помещение за зареждане на продукти, офис, сладкарска работилница, помещение за миене на баки и експедиция на готова храна за лишените от свобода. Към кухнята ще има столова за надзорния състав и отделно маси за хранене с капацитет 64 души.

Предвидена е и закрита спортна зала със съблекалня, билярдна зала, зала за тенис на маса и фитнес. Сградата ще включва още перално помещение със съблекалня за персонал със санитарен възел, склад за чисто и склад за мръсно пране, помещение за препарати и помещение за пране и сушене, както и котелно.  

Сграда за училище и библиотека за лишените от свобода

Новата двуетажна сграда на изток от корпуса ще разполага с пет класни стаи за 12 ученика и три специализирани кабинета. Училището ще има двор с ограда и беседка.  

Работилници за заетост и обучение на лишените от свобода

Съществуваща сграда ще бъде разделена на две производствени работилници, обслужващи корпуса на затвора, които ще работят самостоятелно и независимо една от друга и с отделни входове. Предвижда се и по един вход за всяка от работилниците, който ще се използва за зареждане на складовете със суровина, за износ на готова продукция и за надзорния състав.  Към всяка от работилниците са обособени по едно голямо помещение за производство, съблекалня със санитарен възел, склад за готова продукция, техническо помещение, склад за зареждане на суровини и офис.

Параклис    

Новата сграда за параклиса ще се намира на юг от новия корпус за лишени от свобода. Около него ще има площадно пространство за православни ритуали. Сградата е решена еднопространствено, като към наоса се включва апсида на изток. Предвижда се и изграждане на иконостас, а на южната фасада ще са позиционирани два отвора за прозорци. Над входа на параклиса ще има и стоманобетонна козирка.

Спортна част на открито за лишените от свобода

В загражденията на затвора са предвидени спортни площадки, които да се използват от затворниците. Обособени са четири спортни игрища: мултифункционални игрища за баскетбол и волейбол, голямо игрище за футбол и малко игрище за футбол.

ВТОРАТА ЗОНА в източната част на площадката ще е с по-облекчен режим на охрана, като ще бъде оградена с метална ажурна ограда, а входът към нея от пътя ще се контролира от отделен КПП. Тази зона включва следните обекти:

Преходно отделение за лишените от свобода

Новата Г-образна сграда ще се намира извън строго охраняемата зона на корпуса на затвора, с дворно пространство с кът за игра и почивка. Преходното отделение ще служи за настаняване на лица, лишени от свобода, с изтичащи присъди, с цел адаптация към условията на живот извън затвора. То представлява общежитие със стаи за самостоятелно настаняване и споделени помещения като дневна, кухня, трапезария и др.

Социален център за работа с лишените от свобода

Съществуваща сграда в североизточната част на втората зона до входа с КПП ще бъде преустроена в социален център за по-бързо и адекватно интегриране на лишените от свобода обратно в обществото. Помещенията в сградата ще са разположени на два етажа, като на първия етаж ще има фоайе и коридор с три офиса за различните социални групи, зона за рецепция и техническо помещение. На втория етаж ще има още един офис за различните социални групи, придружен от стая за почивка с кухненски кът, санитарен възел, помещение за архив и стая за срещи на лишените от свобода с техни близки.  

Център за обучение на персонал и служители

Новата сграда, функцонално разделена на четири нива, ще бъде на две части с връзки между тях - учебно-административен корпус (продължение на съществуващата сграда за хотелско настаняване) и зали (като аула и стрелбище). Северно от сградата ще има паркинг за посетители и служители с капацитет за 50 автомобила.

Хотелска част към центъра за обучение на персонала и служители

Съществуващата четириетажна сграда в югоизточния край на имота ще бъде преустроена, като ще е разделена на зона със спални помещения и зона за групови мероприятия. Северно от сградата ще са разположени игрища за спорт и рекреация на отрито, а паркингът северно от учебния център ще обслужва и хотелската част.

Проектът е на Министерството на правосъдието, а финансирането идва от Норвежкия финансов механизъм. Местните хора искат повече информация за проекта относно сигурността и ВиК мрежата заради намаленото налягане на водата. Новият затвор трябва да бъде завършен до края на 2024г., но очевидно реализацията ще се забави.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

През последните седмици са намерени решения на редица нерешени в последните години въпроси

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

Общинският съвет одобри местната администрация да стане собственик на 2 915 кв. м от този емблематичен за града обект, който да бъде социализиран