Има възможност за ремонт на гимназията по каменообработване в село Кунино

883

100-годишното училище са завършили скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша


С изменение на Насоките за кандидатстване по процедура „Култура и спорт в училище" на Оперативна програма „Региони в растеж" ще бъде предоставена възможност Министерството на културата да подаде проектно предложение за ремонт и преоборудване на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Това става възможно чрез осигуряването на над 730 хил. лв. от управляваната от МРРБ оперативна програма. Крайният срок за подаване на проектно предложение е 23 октомври.

Днешната Професионална гимназия по каменообработване - Кунино, е създадено като училище с държавен указ през 1920 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието", според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област на бързо развиващата се тогава към икономически разцвет нова България. Поради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за място е избрано с.Кунино - разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина; селище с древна история, култура и прогресивни хора.

Вдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино велик българин и строител на съвременната ни държава Константин Томов. Училището е създадено и при голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят-специалист и пръв директор Рудолф Браун. 

Първите занятия в Държавното каменоделно училище започват през 1921 г. с десет ученика, докато се строи новата сграда. През периода 1921-1923 г. от Чехия пристигат учителите-специалисти Станислав Кхун, Йосиф Шквара, Йозеф Краус, които създават фундамента на школата по каменоделство и скулптура в Кунино. След 1926 г. започват своята дейност висококвалифицирани българи - учители от цялата страна.

От създаването на училището до днес почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша, прославили се с професията си в България и по целия свят. Голяма част от завършилите продължават образованието си в Националната художествена академия, а впоследствие намират утвърдено място в българското изобразително изкуство. Монументално-скулптурните обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен Бряг, художествено-архитектурната украса на София - ЦУМ, Президентството, Министерския съвет, Шератон, катедралните храмове, паметниците и каменните паркови украси в България и в отделни страни в чужбина представят част от славната история и на училището.

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, със 100-годишна история, големи професионални традиции в обучението, даваща една вечна като камъка, винаги актуална и ценна професия.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения