Възстановяване статута на къщата на ул. „Кузман Шапкарев“ 3 поиска кметът

1337

Според Сметната палата нормативната база не пречи да се спасяват архитектурни недвижими културни ценности.


СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

"Възстановяване на статута на културна ценност на къщата на ул. „Кузман Шапкарев“ 3 - това официално поисках от министъра на културата г-н Банов", казва кметът. Къщата е била декларирана като архитектурна културна ценност до 2008 г., когато статутът й е свален. "Категоричното ми мнение е, че тя притежава всички качества да е паметник на културата, заедно с другите запазени стари сгради, които формират облика на площада около Народния театър „Иван Вазов“. Намерението на собствениците на къщата да изградят нова 8-етажна сграда ще промени чувствително целия квартал", казва още Йорданка Фандъкова. Сградата на ул. „Кузман Шапкарев“ 3 е построена през 1924 г. по проект на арх. Ст. Атанасов.

 

"В последните няколко години поисках възстановяване/даване на статут на 10 сгради, които са част от културно-историческото наследство на града. Наложили сме глоби на недобросъвестни собственици за над 700 хил. лв. За съжаление, заповедите за реставрация и наказателните постановления се обжалват от собствениците и това води до дълги съдебни дела, вместо до ефективни действия за възстановяване на сградите. Това и причината да настоявам за сериозни промени в Закона за културно наследство. Нужни са нормативни промени, които да дадат реална възможност на общините и на държавата да ремонтират паметници на културата, чийто собственици отказват доброволно да ги реставрират и ги оставят да се рушат. Процедура за налагане на законна ипотека в полза на общината/държавата в момента е реално неприложима", казва още кметът.

 

До момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност. В началото на годината беше направен авариен ремонт на покрива на Царските конюшни. Похарчените над 180 хил. лв. ще бъдат предявени на собствениците на сградите. По същия начин предстои да бъде ремонтирана и сградата на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Пиротска“ – срокът за доброволно изпълнение вече изтече и стартира процедура по принудително изпълнение.

 

 

Припомняме, че от Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство изпратиха отворено писмо до европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, за да се намеси по проблемите около състоянието на сградите - паметници на културата, и по-специално - за къщата на Гешов и за къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която вероятно ще бъде разрушена, за да се построи на нейно място офис сграда. След това общината сезира прокуратурата за къщата на Гешов, а след одита на Сметната палата съобщи, че иска връщане на статута на къщата на ул. "Кузман Шапкарев".

 

 

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

 

Сградите, обявени за недвижима културна ценност, са в опасност, предупреждава доклад на Сметната палата. Неефективни действия по опазването им от страна на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, както и липса на актуални данни, са сред основните заключения на одита.

 

След него са изпратени 15 препоръки до министъра на културата и 6 до Националния институт за недвижимо културно наследство. Срокът за изпъление на препоръките е съответно до края на 2019 г. и средата на 2020 г. От Министерството отговориха, че вече са подготвени заповеди за изпълнението им, коригиращи действия по част дейностите, както и промяна в нормативната уредба. Преди ден е публикуван и проект на Национална стратегия за развитие на културата.

 

Във връзка с доклада на Сметната палата за извършения одит на изпълнението „Опазване и поддържане на обекти на архитектурното наследство в градска среда" за периода от 01.01.2015 г. до 30.06.2018 г. министърът на културата Боил Банов днес заяви: „Бюджетът за опазване на културното наследство за втора година е увеличен двойно и вече е над 6.5 млн. лв. Предстои преместването на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на първия етаж в сградата на Министерството, стартирана е и дигитализацията на националния му документален архив. Направихме и огромна инвестиция в повишаване заплащането на служителите".



Банов  коментира още, че в настоящото законодателството процедурата за ипотекиране на сгради - паметници на културата, за които собствениците умишлено не се грижат, е тромава, и Министерството съвместно с НСОРБ работи по улесняване на този процес. Имало и предвидено гледане на проект за поправка на Закона за културното наследство, с който се предлага "въвеждането на оценка на въздействие на инвестиционни проекти върху недвижими културни ценности с категория "световно значение". Разглеждането му е планирано за май.

 

СТАНОВИЩЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКУВАНО СЪОБЩЕНИЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ЗА АРХИТЕКТУРНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

 

 

СМЕТНАТА ПАЛАТА

 

Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на "Нова телевизия". По думите му има законова възможност общините да предприемат принудителни мерки за собствениците на архитектурни обекти с културна стойност, ако не полагат грижи за тях. "Нормативната база не пречи да се спасяват от държава и община архитектурни недвижими културни ценности. Това става чрез заповед на министъра на културата или на кмет за създаване на законна ипотека върху застрашен имот - културно наследство", акцентира Цветков.

 

Председателят на Сметната палата каза, че старите квартали в София могат да бъдат реставрирани, но вместо това те се рушат, и отрече, че одитът е политически мотивиран и свързан със случая "Ало, Банов". Цветков каза, че 4.5 хил. паметника на културата не могат да бъдат опазени заради бездействието на държава и общини и че регистрацията на имот като културна ценност се прави, за да се избегне данъчно облагане.

 

Според проверката на Сметната палата все още няма определени режими за опазването на 93% от ценните сгради, а за година са проверени под 1% от всички сгради в страната.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение