Започна българското индустриално изложение MachTech&InnoTech

151

От днес до 16 септември Интер Експо Център в София е пресечна точка за всеки с интерес към индустриалните машини и технологии


Стартира 4-дневното индустриално бизнес изложение MachTech&InnoTech. Над 130 изложители от България, Чехия, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния се включват в ключовия за страната ни и Източна Европа формат от 13 до 16 септември. Върху 10 000 кв.м. те ще видите достиженията на стотици брандове при индустриалните роботи, машини, софтуери, 3D технологии и др. Сред представените марки са Trumpf, Mazak, Fanuc, Haas, Karmet, Bodor, KUKA, Messer, Siemens. Ще има колективни участия на австрийски и чешки фирми, информират организаторите.

Снимка: ИЕЦ

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов поздрави участниците в изложението и посочи, че за 2021 г. износът на българските компании, работещи в машиностроителния сектор, надхвърля 4 млрд. лева. „70% от продукцията в отрасъла се изнася за държави в Европа, което е ясен знак, че българските фирми са силно конкурентни на световните пазари“, съобщи Стоянов. По думите му, секторът е с висока добавена стойност и българската държава полага всички усилия, за да подобри бизнес средата у нас.  

Снимка: Министерство на икономиката

10 000 квадратни метра, наситени с иновации

Изложението заема 10 000 кв.м, обединявайки две зони – MachTech и InnoTech. В MachTech се представят металорежещи и обработващи машини, машинно проектиране и машини за термообработка и заваряване, лазерни технологии, хидравлика и пневматика. InnoTech съсредоточава вниманието върху софтуера и индустриалните мрежи, 3D технологиите, системите за автоматизация, електрониката, роботиката и проектирането.
В залите „присъстват“ адаптивни роботи за оптимизиране на вътрешната логистика. Колаборативни роботи демонстрират способностите си за работа в производства с тежки условия. Роботизирани специалисти ще покажат тенденциите при заваряването, а 3D технологиите ще демонстрират предимствата си за създаване на функционални решения за електронни компоненти, машиностроене, дигитална стоматология, образование и др. Акцент са и защитата на здравето и здравословната работна среда, индустриалната аспирация, металообработващи машини с ЦПУ, двигатели от последно поколение и др.

Образованието е акцентът на Международна конференция

Към кадровата обезпеченост се фокусира днешната Международна конференция, подготвена съвместно от Българска браншова камара-машиностроене и Интер Експо Център. Конференцията „Нови умения и изисквания в образованието и квалификацията на кадрите в условията на дигитализацията на фирмите от машиностроителния сектор“ събира лектори от страната и чужбина. Участници са Исабел Собрино Мате - старши съветник по политики в CEEMET, най-голямата работодателска организация за фирмите от металната, машиностроителната и технологичната промишленост, инж. Нишан Баздигян, управител на РАИС, Кристиян Михайлов, член на борда на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. Във форума се включват още инж.Сашо Въжаров, управител на „Ванико“, проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Техническия университет в Габрово, инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара машиностроене.

Снимки: ИЕЦ

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов