Започна строежът на новия лъч на метрото през район "Слатина"

443

Работата стартира с две от предвидените нови шест станции - метростанция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“) и метростанция 6, която ще е под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, срещу УМБАЛ „Св. Анна“


Новият участък е разширение на Метролиния 3 и ще минава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. За момента е предвидено да има 6 метростанции. Започва се от станция 6 и 5, които ще са съответно под локалното платно на "Цариградско шосе" срещу УМБАЛ "Св. Анна" и при бул. "Асен Йорданов.

Участъкът от 6 км е изцяло подземен. Трасето започва от ул. „Шипка”, продължава през кварталите „Гео Милев“ и „Слатина“, минава покрай зала „Арена София” и София Тех парк и достига до бул. „Цариградско шосе“, Окръжна болница в кв. „Младост”. С новото разширение ще се осигури връзка на източните квартали на столицата „Гео Милев”, „Слатина”, „Христо Смирненски” и „Младост” със западните – „Овча купел-1 и 2” и „Горна баня”, както и с другите две метролинии, а чрез тях – бърза връзка и с Централната жп гара и Столичното летище.

След работна среща в петък по инициатива на кмета на „Слатина“ Георги Илиев с директора на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев, главния архитект на София Здравко Здравков и други експерти се стигна до решение, че са необходими технически  промени в архитектурните планове с цел бъдещите метростанции да са по-функционални. Предстои преработените проекти да бъдат представени официално.

Строителната площадка за разширението към “Слатина” бе открита на 24 октомври, но днес започва същинската работа. ​Работата на тунелопробивната машина ще започне от бул. „Цариградско шосе”. Метростанциите ще се изграждат по метод открит котлован с вертикално укрепване или „Милански“ (Топ Даун) метод. Идеята е да се възстанови по-бързо теренът и да се пусне движението отгоре. Очаква се трафикът на някои строителни площадки да бъде затруднен за около година и половина, след което ще се работи отдолу.

Ще бъдат закупени и 8 нови влака за обслужване на участъка. След последната станция на „Цариградско шосе” ще се изгради подземен двуетажен буферен паркинг за автомобили с капацитет 230 места и открит паркинг за около 120 автомобила.

Стойността на проекта е 540 млн. лв. без ДДС, от които 106,6 млн. лв. са от Кохезионен фонд и 433,4 млн. лв. – съфинансиране и заем от ЕИБ. Очаква се новият участък на метрото да е завършен през пролетта на 2027 г.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит