Завършен е вторият етап от строителството на Лабораторния блок в българската база в Антарктида

210

Сложната конструкция е готова преди настъпването на полярната зима


Снимка: БТА

В събота в Хисаря се проведе отчетен семинар за резултатите от 32-рата Българска антарктическа експедиция. На него бяха представени работата и резултатите от проектите на учени, изследователи и участници в експедицията. Според заместник-директора на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев експедицията е изключително успешна. „Тя беше многослойна, разнообразна, динамична, наситена с научни проекти, с много логистична работа. Завършен е и вторият етап от строителството на Лабораторния блок'', каза той.

Снимка: Български антарктически институт

През 2019 година PS Architects спечели конкурса за проект за сградата на мястото на старата метеорологична площадка, а реалното строителство стартира през 2021-а. На 23 февруари тази година българското знаме се развя над завършения обем на новата сграда, част от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън, съобщи БТА. Техническият проект е разработен от арх. Пенка Станчева, "Пи Ес Архитекти" ЕООД (архитектура), инж. Живко Иванов, "Милар" ЕООД (конструкции), инж. Нели Димитрова, "Одит-Инженеринг" ООД (ОВиК), инж. Вл. Петков и инж. Димитър Колев, "Елпроект-ВП" ЕООД (електрически инсталации), инж. Албена Канева, "Провис" ЕООД (ВиК). Визуализациите и презентацията на екстериора в конкурса са на арх. Никола Кожухаров, а визуализациите на интериора в конкурса - на инж. Паулина Димова.

Снимка: БТА

Едноетажната сграда е повдигната от терена чрез стоманобетонни фундаменти за по-лесно преминаване на силния вятър и против натрупване на сняг около и върху нея. Страничните обеми са изградени от еднотипни модули с междуосови разстояния, което при нужда би позволило евентуалното й лесно разширяване. Новите обеми повтарят характера на съществуващите постройки, като обединяват силуета на основната сграда и този островърхите алпийски постройки. Всичко това е изискване на Българския антарктически институт, възложител на конкурса. "В основата на този проект е заложено разбирането, че подобна чиста среда, каквато е тази на Антарктида, изисква максимално премерена намеса", казват авторите на проекта. Според тях проектът залага на човешкия мащаб, на познатото формообразуване по тези географски ширини, но разработена в един съвременен прочит. Това ще е един нов дом на учените, една сграда без „специални ефекти“, функционална и удобна, технологична и екологична като начин на експлоатация", добавят от PS Architects.

Снимка: БТА

С площ от 400 квадратни метра, в сградата ще има три лаборатории (геоложка, биологична и обща) - със склад към лабораториите за проби. Предвидена е дневна част със зона за презентации, библиотека и видеотека, зона за почивка, работна зона с компютри и кухненски бокс. В сградата ще има още спални с бани, технически и складови помещения. Вижте проекта в страницата на архитектурното студио тук.

Визуализация: PS Architects

Строежът на сложната конструкция е предизвикателство и поради тежките климатични условия. Общите усилия на архитекти, проектанти, строители, логистици, екипажът на научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" и на всички, включили се на терен, доведоха до завършването на втория етап от строежа преди настъпването на полярната зима. Повече гледайте в петия епизод от поредицата "Едно ледено лято" на БНТ:

В рубриката на БТА "България – Антарктида: Корабният дневник" има подробна информация за цялото плаване на кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктида и обратно и за престоя му там. БТА издаде на български и английски език брой на списание ЛИК "До Антарктида и назад под български флаг", посветен изцяло на историческата експедиция.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам