Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

240

Изграждането на четирилентова отсечка по улицата от паметника на Пети полк към центъра е един от най-големите инфраструктурни обекти на града през последните две години


Проектът стартира през 2022-ра и беше завършен преди няколко месеца. Водите на река Енчова са вкарани в специални метални тръби под земята и върху тях са изградени две допълнителни пътни платна в участъка от кръстовището с ул. „Климент Охридски“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“. Новият четирилентов участък и разширяването на моста срещу паметника на Пети полк облекчават трафика както за шофьорите, които излизат от Шумен, така и за тези, които се движат в града.

Изградени са ново LED осветление, тротоари, пешеходни пътеки, зони с тактилни настилки за хора със зрителни увреждания и велоалея, която продължава към бул. „Симеон Велики“ с идеята да стигне до Индустриалния парк.

Фирмата изпълнител е „Автомагистрали – Черно море“. Заедно с разширяването на пътното платно са оформени и места за отдих, цветя и тревни площи. Изградени са павирани пешеходни алеи с възможност да се използват и като арт пространства. Ниска храстова растителност отделя пътя от тази зона. Засадени са нови дървесни видове, предстои да бъдат поставени и нови пейки. За удобство на родителите пред Детска ясла №6 са изградени 56 безплатни места за паркиране.

Общата стойност на първия етап от проекта за улица „Марица“ е за близо 3 млн. и 200 хиляди лева. „Решен е и проблемът с отводняването на повърхностните води, които създават сериозен проблем заради скатния терен на района. Дренажни шахти ги прибират и ги отвеждат в реката.  Виждате разликата между тази и отсрещната страна на улицата. Потърсихме за съдействие газовото дружество, мобилните оператори, ВиК с надеждата, че ще обновят инфраструктурата си, за да се получи един завършен проект и да не се налага да се копае новият асфалт след години, но за съжаление, не получихме разбиране“, каза кметът на Шумен.

Общинската администрация беше подготвила два проекта – за разширяване на улицата и за укрепване на коритото на реката, с които Шумен кандидатства пред МРРБ за общо 5.5 млн. лв. Първоначално и двата документа бяха одобрени, а финансирането беше разделено между две министерства. Впоследствие обаче бяха получени само 1 млн. 400 хиляди лева, а недостигащата част от сумата е осигурена от общинския бюджет.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България