Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

213

Изграждането на четирилентова отсечка по улицата от паметника на Пети полк към центъра е един от най-големите инфраструктурни обекти на града през последните две години


Проектът стартира през 2022-ра и беше завършен преди няколко месеца. Водите на река Енчова са вкарани в специални метални тръби под земята и върху тях са изградени две допълнителни пътни платна в участъка от кръстовището с ул. „Климент Охридски“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“. Новият четирилентов участък и разширяването на моста срещу паметника на Пети полк облекчават трафика както за шофьорите, които излизат от Шумен, така и за тези, които се движат в града.

Изградени са ново LED осветление, тротоари, пешеходни пътеки, зони с тактилни настилки за хора със зрителни увреждания и велоалея, която продължава към бул. „Симеон Велики“ с идеята да стигне до Индустриалния парк.

Фирмата изпълнител е „Автомагистрали – Черно море“. Заедно с разширяването на пътното платно са оформени и места за отдих, цветя и тревни площи. Изградени са павирани пешеходни алеи с възможност да се използват и като арт пространства. Ниска храстова растителност отделя пътя от тази зона. Засадени са нови дървесни видове, предстои да бъдат поставени и нови пейки. За удобство на родителите пред Детска ясла №6 са изградени 56 безплатни места за паркиране.

Общата стойност на първия етап от проекта за улица „Марица“ е за близо 3 млн. и 200 хиляди лева. „Решен е и проблемът с отводняването на повърхностните води, които създават сериозен проблем заради скатния терен на района. Дренажни шахти ги прибират и ги отвеждат в реката.  Виждате разликата между тази и отсрещната страна на улицата. Потърсихме за съдействие газовото дружество, мобилните оператори, ВиК с надеждата, че ще обновят инфраструктурата си, за да се получи един завършен проект и да не се налага да се копае новият асфалт след години, но за съжаление, не получихме разбиране“, каза кметът на Шумен.

Общинската администрация беше подготвила два проекта – за разширяване на улицата и за укрепване на коритото на реката, с които Шумен кандидатства пред МРРБ за общо 5.5 млн. лв. Първоначално и двата документа бяха одобрени, а финансирането беше разделено между две министерства. Впоследствие обаче бяха получени само 1 млн. 400 хиляди лева, а недостигащата част от сумата е осигурена от общинския бюджет.

ОЩЕ НОВИНИ

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Общо 11 декара междублокови пространства в район "Младост" в София няма да бъдат застроени

Общо 11 декара междублокови пространства в район "Младост" в София няма да бъдат застроени

На последното си редовно заседание Столичният общински съвет прие решение, с което 18 частни имота в „Младост“ 1 и 2 стават общинска собственост и са предвидени за озеленяване и облагородяване

Първата от многофункционалните ученически спортни зали в София се изгражда в 56. СУ в район "Люлин"

Първата от многофункционалните ученически спортни зали в София се изгражда в 56. СУ в район "Люлин"

Новата сграда е самостоятелна, като ще включва още съблекални с душове, помещения за треньори и за съдии, както и лекарски кабинет

Започна строителството на нова детска градина за 12 групи в столичния кв. "Обеля"

Започна строителството на нова детска градина за 12 групи в столичния кв. "Обеля"

Детската градина ще разполага със занимални и спални помещения, физкултурен салон, зали и плувен басейн