Adora Business Center 3 - висок клас офисен проект за международен фармацевтичен гигант

178

Етажите са с различна форма и посока на ориентация, следващи пътните артерии, а динамиката на натовареното и високоскоростно движение предполага флуидни и аеродинамични форми


Adora Business Center 3 се намира в южната част на София, на една от най-добре развитите бизнес локации в София – до Бизнес парк София и Геритидж парк, в близост до Околовръстния път, бул. „Александър Малинов“ и „Бистришко шосе“, непосредствено до интензивен пътен възел с различни посоки на движение.

Инвеститор в проекта е „Риал Истейтс БГ“ ЕООД, проектанти са „А и А Архитекти“ ООД, а изпълнител – „Сарис“ ООД.

Сградата има четири надземни етажа и едно подземно ниво.

Динамичните форми са повлияни силно от местоположението – различните етажи на сградата са с различна форма и посока на ориентация, следваща посоките на пътните артерии. Динамиката на натовареното и високоскоростно движение предполага флуидни и аеродинамични форми, както и предизвикване на сетивата с агресивни еркерни излизания и наклонени фасади.

Адора 3 контрастира спрямо околните сгради с динамичните си форми и материалност, но в същото време допълва общият силует и образ на локацията. Сградата е целенасочено замислена като фокусната точка в образа - обект, който има силно сценографско присъствие. За да се постигне този ефект, в процеса на проектиране сградата е изследвана внимателно от всички възможни посоки на възприятие, проигравайки възможните сценарии за наблюдение в търсене на подходящите форми и пропорции.

Прилагането на този кинематографичен метод за изграждане на архитектурния образ е възможен благодарение на прилагането на най-съвременните технологии за виртуално тризмерно сградно моделиране в процеса на проектиране до най-малкият детайл. Постигането на този образ е имало своите технически предизвикателства: големи конзоли и подпорни разстояния, наклонени навън фасади, огънати стъклопакети, триизмерни повърхнини на елерони и т.н.

Общата динамична концепция навлиза и в интериора на сградата. Към най-видимият ъгъл на терена е ориентирано фоайето на сградата с висок обем, преминаващ през две нива. Партерът и първият етаж са свързани с извита стълба, разливаща се в амфитеатрално пространство за презентации и събития, преливащо в зона за кетъринг и кафетерия. В останалата част на партерното ниво са разположени зали за срещи и технически помещения.

На горните етажи са разположени работни зони, зони за срещи и зони за колаборация и отдих. Тези, изискващи изолираност и ограждане, са подчертани с различни материали и цветове острови в свободното пространство на етажа.

Контролът на светлината по фасадата, както и обособяването на някои от зоните става чрез моторно управляеми завеси. Те допълват динамичният образ на фасадите заради променливото състояние на прозрачност и непрозрачност.

Екологична и холистична сграда с най-високи параметри е водеща цел на възложителя. Има множество характеристики, които заедно повишават здравето и комфорта на обитателите, като същевременно постигат най-високи параметри за енергийна ефективност и екологично представяне. Сградата е в процес на сертифициране по системата LEED и очаква Златен сертификат.  

За пръв път в офисна сграда в България е внедрен охладителен център, където чилърите са на базата на екологично чист алтернативен хладилен агент R290 вместо обикновените фреони. Също така част от чилърите използват природен газ за източник на енергия. Внедрени са и асансьори, които произвеждат енергия всеки път, когато се движат надолу.

ОЩЕ НОВИНИ

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Миналата седмица областният управител Вяра Тодева върна първото решение заради "съществени процедурни нарушения"

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Намерението е на частния собственик на терена, на който има бензиностанция и двуетажен магазин на верига за хранителни стоки

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Нейни автори са възпитаниците на курса за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и Школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Площите в сегмента нарастват с темп значително над средния за Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Казусът с укрепването на емблематичната къща в София на ул. „Сан Стефано“ 6 продължава с години