Арх. Комитова: Няма да спрем с обновяването на сградния фонд на България

34

Това каза министърът на регионалното развитие във видеообръщение към участниците в международната конференция по сеизмично инженерство


Снимка: МРРБ

България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези цели и по линия на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във видеообръщение към участниците в международна конференция по сеизмично инженерство, която се провежда онлайн на 20 и 21 октомври в София. Министърът отбеляза, че нуждите са много по-големи, но дори този финансов ресурс, ако бъде изразходван целесъобразно и по правилата, ще промени към по-добро общата картина на сградния фонд в България.  

Страната ни се намира в зона с повишен сеизмичен риск. В същото време разполагаме с огромен жилищен фонд. За радост, в по-голямата си част той е със здрава и надеждна конструкция, но проблемът е, че повечето от сградите са над 30 години. Допълнителна трудност при обновяването им е големият процент частна собственост. Следователно сеизмичното осигуряване и обновяване зависи от хиляди хора с различни възможности, интереси и социален статус. Въпреки това ние няма да се откажем да обновяваме постепенно сградния фонд на България, заяви министър Комитова.  

Основна задача на МРРБ е да промени философията на процеса. „Днес вече не е достатъчно просто да обличаме сградите със стиропор. Днес е необходим нов подход, базиран на иновациите, модерните строителни технологии и дигитализацията. Днес целта ни е да създадем устойчиви проекти, в които има големи енергийни спестявания“, подчерта министърът.  

Процесът на саниране ще е и поредната крачка към техническата паспортизация на сградния фонд, защото преди санирането на всяка сграда тя ще бъде конструктивно обследвана. А това от своя страна е основа за определяне на рисковете от бедствия и аварии, включително на риска от земетресения.  Министърът подчерта, че се присъединява към идеите на Научния център към Европейската комисия (JRC) за едновременно сеизмично усилване и енергийно обновяване на съществуващите сгради.  

Международната конференция по сеизмично инженерство, която се провежда под патронажа на МРРБ, се организира от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Регионална колегия София-град и техните партньори - Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейският съвет на инженерните камари (ECEC). Сред темите на форума са намаляване на сеизмичния риск чрез правилно проектиране с Еврокод 8, повредите на сградите, причинени след опустошителните земетресения в Хърватия и оценки на щетите от нанесените поражения, интегрирани техники за сеизмично усилване и енергийна ефективност на съществуващи сгради и други. Вижте подробности за Дискусионния панел на Международната конференция по сеизмично инженерство тук.

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“