Арх. Йорданка Кандулкова: Успешно се е справил бизнесът с реконструкцията и реставрацията на Халите

314

За официалното откриване на емблематичната столична сграда е поканен внукът на предприемача, поръчал металната конструкция на покрития пазар, изработена в леярните на инж. Густав Айфел в Париж


Днес по време на пресконференция преди официалното откриване на Халите след мащабна реконструкция и ремонт от страна на собственика „Кауфланд България“, беше представена концепцията за позиционирането на емблематичната сграда и като сцена за култура, изкуство и наука. Вратите на Халите ще отворят за журналисти ден преди вътре да влязат клиенти и посетители на 23 май. Дотогава инвеститорът пази в тайна визията на вътрешното пространство. 

На въпрос на Citybuild.bg дали бизнесът успешно се е справил с обновяването на сградата, проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова отговори: „Да, моето първо впечатление от това, което съм видяла досега преди откриването, е положително. Реставрационната работа е на ниво – и по отношение на фасадите, и по отношение на интериора. Възроден е духът на сградата, което е много важно, експонирана е специфичната й ценност, която може да бъде преживяна.“ Проф. Кандулкова, която е преподавател в Катедра „История и теория на архитектурата“ в Архитектурния факултет на УАСГ, е председател на Обществения съвет, който ще следи за управлението на културната програма в Халите.

Снимка: Citybuild.bg
 
Според проф. Кандулкова участието на бизнеса в подобни проекти е много важно. Често на такива партньорства се гледа негативно, но в случая „Кауфланд България“ е добър стопанин, каза тя и допълни, че бизнесът вече осъзнава, че културното наследство добавя стойност към проектите. Проф. Кандулкова обясни, че търговската функция на Халите ще е част от културния спектакъл в сградата. „Целият етаж ще е пред погледа на посетителите. В дъното има емпоре, където може да седнете на чаша кафе или бира, а пред вас като на длан ще е цялото пространство с уникалната метална конструкция, която аз наричам връзката между София и Париж“, каза тя.

По повод официалното откриване на 22 май е поканен внукът на предприемача Спас Темелков, поръчал металната конструкция на покрития пазар, изработена в леярните на инж. Густав Айфел в Париж. Спас Темелков е състоятелен търговец, изселен от Македония след Междусъюзническата война, който става основен информатор на Карнегиевата комисия за Балканите. В София развива строително-предприемаческа дейност и става представител на козметични компания за България. Участва в построяването на халите. Репресиран е след 9 септември 1944 година. По време на откриването на обновената сграда ще присъства внукът му Спас Стоянов, а видео ще разкаже за неговите спомени от работата на дядо му.

Архитектурата на Халите е възстановена по оригиналния проект на арх. Наум Торбов, реставрирани са фонтанът, часовникът и гербът. Автори на проекта за ремонт и реконструкция са арх. Мария Попмаркова („Инт Арх"), която почина в средата на февруари, инж. Георги Колчаков („Бета Консулт“), както и мениджърът на проекта Пол Холцер от Umdasch The Store Makers, които имат опит в създаване на интериорни решения за сгради паметници на културата и интеграцията на търговските концепции в тях. Студио HORA е разработило интериора на ниво сутерен, където е експонирана музейната част.

В Обществения съвет, който ще следи за управлението на културната програма в Халите, влизат освен проф. Кандулкова, и доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова (директор на Регионален исторически музей София), културният мениджър и създател на A to JazZ Петър Димитров, съоснователят на Free Sofia Tour Стефан Огнянов и журналистите с дългогодишен фокус върху култура и инициативи за развитие на обществото Даниел Ненчев и Константин Вълков.

Общественият съвет ще отговаря за културната програма в Халите, която ще се случва на ниво сутерен. Припомняме, че там е представено археологическото наследство от древна Сердика, до което са обособени зона за история и култура, детска книжарница и зона за хранене и услуги. В интерактивна образователна зона за история на София ще може да гледате първия в България VR филм, който ще пренася зрителя из улиците на древна Сердика. Пространството ще има и различни функции: образователни теми, свързани с културното наследство на София и района, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, както и детска програма.

Халите отварят за посетители на 23 май. Откриващ уикенд с програма ще се състои между 31 май и 2 юни с вход свободен. Сцената стартира с предварително планирана програма по приоритетните теми за месеците юни, юли и август, но за да наложи по-демократичен механизъм за ползване на новото културно пространство, ще се провежда ежегодна отворена покана. Одобрените предложения ще получават безвъзмездно ползване на сцената и техническо обезпечаване, промотиране в комуникационните канали на Kaufland и Централни хали и всички приходи от билети. Предложенията ще бъдат оценявани от Обществения съвет и трите проекта, оценени с най-висок брой точки, ще получават и допълнителна финансова подкрепа в размер от 5000 лв. Крайният срок за кандидатстване по Отворената покана е 15 юли, като може да видите подробности тук.

Източник на визуализациите: sofia-hali.bg
 
Директорът на Регионалния исторически музей в София Венета Хаджийска-Янкулова разказа, че по време на съвместното си партньорство с "Кауфланд" са открили много истории, кадри и материали, свързани с историята на сградата, които сега ще бъдат представени в новата зона и ще станат обществено достъпни.

Повече за проекта и новини за културната програма на Централни хали ще бъдат публикувани на www.sofia-hali.bg и във Фейсбук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

Започва изграждането на най-високата сграда в комплекса Garitage Park в София

В този етап на строителство са заявени още търговски площи, два високи жилищни обекта и основно училище