"Архитектурен фестивал София 2022" стартира с изложба

95

Експозицията „Съвременна архитектура и софийски архитекти“ може да бъде видяна до 9 октомври, последният ден на фестивала


Изложба с проекти на столични архитекти постави началото на Архитектурен фестивал 2022, който ежегодно се организира от софийската колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ), съвместно със Съюза на архитектите в България и Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Експозицията беше открита официално на 16 септември в Централния дом на архитекта (ЦДА) в София, който събра представители на архитектурната гилдия и общинската администрация, както и много почитатели на архитектурното изкуство.

Изложбата проследява тенденциите в развитието на съвременната архитектура, като представя множество значими проекти, завършени у нас през последните години, както и такива в процес на реализация. Сред тях са офис сградата NV Tower, Централни софийски хали, търговски център “SkyCity”, жилищен комплекс “TERITORIA”, жилищен комплекс Ривър парк, сграда 2 в Техно Парк София, Гаритидж парк, House 83, Onyx House, офис пространство GTC, вилно селище Bistritsa Valley, първият хибриден дървен блок в България, градски парк на Ловеч, жп гара Стара Загора и много други. 

„От името на Регионална колегия София град имам удоволствието да открия тази изложба със съвременни проекти на софийски архитекти, която е част от основните събития на Архитектурен фестивал 2022. Бих искал да благодаря на всички участници в изложбата, които се отзоваха и представиха своите проекти. В рамките на фестивала предстоят поредица от събития, които ще бъдат насочени както към професионалната колегия, така и към обществеността. Планирани са детска архитектурна работилница, представяне на книги, турове из исторически и нови сгради, архитектурна фотография, семинари и дискусии“, обясни при откриването на изложбата арх. Васил Василев, председател на РК София град.

Председателят на САБ арх. Тодор Булев поздрави регионалната колегия за това, че ежегодно успява да поддържа тонуса на Архитектурния фестивал, тъй като професионалната гилдия има нужда от подобни срещи, на които да обменя мисли и творческа енергия.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков благодари за партньорството и сътрудничеството с РК София град в процеса на търсене и намиране на решения по важни теми, свързани с развитието на столичния град. „Понякога комуникацията ни минава през трудни взаимоотношения, но това е пътят към постигането на правилните решения за градската среда. Благодарен съм, че имам честта да се срещна с всеки от вас, защото обратната връзка е ценна и всеки главен архитект рано или късно се връща в частния бизнес и тогава започва да гледа следващия главен архитект от вашата позиция“, сподели арх. Здравков. Той припомни, че през последните години НАГ работи активно за въвеждането на електронна система за предаване на проектите в дигитална среда. 

В рамките на фестивала днес в ЦДА ще се проведе работна среща на колегията с главния архитект на Столична община, на която той ще представи напредъка на процеса по дигитализация на сектора. „Процесите коренно се променят и работят добре, но трябва да стигнем до момента, когато дигиталното предаване ще бъде задължително. Радвам се, че имаме институционална подкрепа и разчитам, че скоро ще има работещ парламент, който ще направи необходимите законови промени, за сложим ред в системата за дигитализацията“, коментира арх. Здравков.

Архитектурен фестивал 2022 продължава до 9 октомври с поредица от събития в подкрепа на популяризирането на професията, ролята и отговорността на архитектите, ландшафтните архитекти и урбанистите. Проявите са организирани във връзка с Международния ден на архитектурата – 3 октомври, както и по повод 85 години от създаването на Инженерно-архитектната камара. Фестивалът се провежда със съдействието на Съюзa на архитектите в България (САБ) и Столична община.

Още снимки от откриването на изложбата разгледайте тук.

Пълната програма на "Архитектурен фестивал София 2022" вижте тук.

Фейсбук страница на събитието

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Пловдив ще има нова детска болница, част от УМБАЛ "Св. Георги"

Пловдив ще има нова детска болница, част от УМБАЛ "Св. Георги"

За новата сграда вече има изготвен и одобрен инвестиционен проект, с издадено разрешение за строеж от Общината

Всички поправки на проекта за стадион "Христо Ботев" вече са предадени в Община Пловдив

Всички поправки на проекта за стадион "Христо Ботев" вече са предадени в Община Пловдив

До края на седмицата главният архитект на града ще издаде заповед за допълване на разрешението за строеж, която влиза в сила след 14 дни

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

Документалната изложба е илюстрация за това как възрожденските къщи на Трихълмието в Пловдив блесват със своя най-характерен елемент, който се счита за знак за култура и приобщаване към европейското

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Програмата продължава до 8 октомври - основно в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 в София