БАУМИТ БЪЛГАРИЯ се включи в кампанията "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа!"

274

Кампанията, която беше и мото на фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022, цели да обезопаси и отвори сградата за посетители


Снимка: Евгени Динев

Фирма БАУМИТ БЪЛГАРИЯ, чиято фирмена визия е здравословно, енергоспестяващо и комфортно обитаване чрез модерни и висококачествени продукти, се включи в кампанията "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа!" с финансова подкрепа, като в бъдеще смята да подкрепи начинанието с материали, където е необходимо. След изграждане на временното скеле, благодарение на доброволци по проекта, дейностите по опазването на куполната мозайка са почти приключени, като е възможно сградата да бъде обезопасена и отворена за посетители в рамките на календарната година. В момента се почистват отломките от покрива на паметника, като това е първата мярка, за да се обезопаси монумента.

Фестивалът OPEN BUZLUDZHA 2022 се проведе от 19 до 21 август на поляната до хижа Бузлуджа в подкрепа на опазването на монумента. Организатори са фондация „Проект Бузлуджа", Община Казанлък и Bar Dak. Целта на фестивала тази година беше обезопасяването на сградата и отварянето й за посетители в актуалния й вид, защото осигуряването на достъп в сградата е важна стъпка за осведомеността и устойчивото развитие на проекта. Първата мярка е обезопасяването на покрива с обща площ 2500 кв.м, за което са необходими 75 лв. на квадратен метър. Приходите от фестивала ще бъдат използвани за дейностите по обезопасяване и социализиране на паметника.

Миналата година фестивалът се проведе под мотото „Музика за мозайка", като целта беше опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. Благодарение на събитието, както и на дарители и осиновители на мозайки, тази цел беше постигната успешно. Вече всички стенни мозайки в паметника са защитени и спасени от разруха.

Снимки: „Проект Бузлуджа“. Кадри от трета сцена на OPEN BUZLUDZHA 2022 - 3D мапинг на MP STUDIO.

От 2019г. до сега Фондация „Проект Бузлуджа“, ръководена от арх. Дора Иванова, реализира успешно проекта "План за опазване и управление" на паметника и "Спешни мерки за стабилизирането на мозайките" в монумента. Днес предстои още едно събитие, свързано със сградата - фотографът Бедрос Азинян ще представи историята на Дом-паметника на връх Бузлуджа чрез албума си "Строи се монумент".

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия