Албум на фотографа Бедрос Азинян представя историята на Дом-паметника на връх Бузлуджа

285

Фотоалбумът "Строи се монумент" ще бъде представен днес от 18.00 часа в Историческия музей "Искра" и Художествената галерия в Казанлък


Известният местен фотограф Бедрос Азинян е автор на изданието, което разказва за строежа на дом-паметника на Българска комунистическа партия (БКП) на връх Бузлуджа, съобщи БТА. Книгата съдържа 363 фотографии, заснети от тримата щатни фотографи на обекта. "Първият от тях е моят баща Артин Азинян, работил там от самото начало на строежа на паметника през 1974 година, вторият е Петър Бакалов. Аз съм третият фотограф, който е участвал в заснемането на фотолетописите на монумента", разказва Бедрос Азинян.  

Албумът "Строи се монумент" е първият продукт на фондация "Артин Азинян" и се реализира с подкрепата на Национален фонд култура (НФК). Той обхваща историческия период между 1974 г., когато е започнало изграждането на дом-паметника на връх Бузлуджа, и 1989 година, когато спира да функционира. Има много фотографии от строителството му - на хората, участвали в неговото изграждане, на събития, състояли се вътре, и на официални личности, които са го посещавали.  

"При тези тежки климатични и природни условия, да строиш подобно нещо на този връх, е определено забележително. Показателно е дори името на самото място, защото "Бузлуджа" на турски език означава "леден връх". Процесът по строежа е бил голямо изпитание за всички, които са участвали в него", разказва авторът. По думите му в изграждането на архитектурния обект са взели участие над шест хиляди души, някои от които са били най-добрите майстори в строителството в държавата.  "Аз не се съмнявам, че те са дали възможно най-доброто от себе си като майсторство и като отдаденост. Имало е много трудности и въпроси за решаване, но така създаден, този архитектурен обект е бил наистина уникален за времето си", отбеляза Бедрос Азинян.      

По времето, когато дом-паметникът на връх Бузлуджа е функционирал, там е имало между 80 и 120 души персонал през различните периоди, разказа фотографът. Имало е и представителство в Казанлък, което е приемало заявки за посещения. "Заявката трябваше да бъде подадена минимум три месеца по-рано. Имаше уникална за времето си програма "Звук и светлина", а посещението на една група траеше около 50 минути. На час в сградата влизаха около 500-600 души", разказа Азинян.  

Със средствата на фотографията авторът е разказал най-важното както за строежа и групите, посещавали дом-паметника, така и за посещенията на многобройни български и чуждестранни делегации от най-високо ниво.  "Фотолабораторията на обекта беше една от най-модерните за времето си, което ми позволяваше, освен задълженията си като завеждащ кино и фотоархива на Бузлуджа, да направя там и първите си опити в артистичната фотография", казва още Азинян и допълва, че е имало функционираща вътрешна телевизия, която е давала възможност събитията там да се предават директно по националната такава.  

Според Бедрос Азинян особено интересни за публиката ще бъдат монументалните фотографии, заснети в периода между 1981 и 1984 година, защото те дават най-добра представа за пълния облик на архитектурния паметник. Авторът е показал снимки на цялостните мозайки, върху които са работили едни от най-добрите български художници.      

Снимки: Ралица Стефанова/БТА

"За жалост, този монумент получи своята известност в състоянието, в което е в момента. Това не говори добре за държавата ни, но действително интересът в момента е голям", коментира още фотографът. Той сподели, че немалък брой чуждестранни медии, сред които Discovery, National Geographiс, BBC, Euronews и "Дойче веле" са се свързали с него във връзка с тези фотографии. Бедрос Азинян се надява скоро да направи и изложба за Бузлуджа.

Припомняме, че кампанията „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа!“, която цели да обезопаси и отвори сградата за посетители, беше и мото на фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022, който се проведе от 19 до 21 август на поляната при хижа Бузлуджа. Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа", финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация "Проект Бузлуджа" и Община Казанлък.

ОЩЕ НОВИНИ

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

През септември приключи строителството, а в момента се работи по оборудване и обзавеждане

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

На 29 септември от Министерството на културата беше одобрен и проектът за реновация на Голямата зала

Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране и мерки за енергийна ефективност на административни сгради в страната

Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране и мерки за енергийна ефективност на административни сгради в страната

Обновяват сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления, ремонтират и централите на МТС, НАП, НСО, ДНСК, КЗП

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне