Биожилища с изолация от овча вълна искат да правят от „Артекс Инженеринг“

189

За плановете на фирмата през годината разказва арх. Пламен Пл. Мирянов, който проектира визиите на сградите


Снимка: Citybuild, архив

Завършване на сградата „Златен век“

„Основният план е да преизпълним всички планове, да успеем да бъдем един ход напред пред всяка една задача и да изпълним всички срокове. Гоним завършване на фасадата на голямата сграда “Златен век“, казва арх. Пламен Мирянов-син пред „24 часа“. Припомняме, че АССГ обяви, че разрешението за строеж на сградата е до 17 декември 2024 г. Решението е поредното в сагата със строителството на сградата на „Артекс“ и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Снимка: Citybuild

Нов проект за биожилища с изолация от овча вълна

Друга задача за „Артекс“ е изпълнение на архитектурния план и внасяне на проекта за “Озарения“ - проект за биожилища, които ще бъдат построени на Камбаните. „Всички те ще бъдат изградени с възможно най-екологичните материали и дори ще бъде вложена специална изолация, която според мен за България досега не е използвана - от овча вълна. Искаме да изкупим тази вълна, която по принцип се изхвърля по дерета и реки и предизвиква екокатастрофи. Искаме тези къщи да са с кръстосано ламинирана слепена дървесина“, казва той.

Снимка: homelogic.co.uk

Инфраструктурни и ландшафтни

Арх. Мирянов казва, че може да се инвестира и в проектирането на ландшафтни проекти, като той е имал срещи с „две от най-добрите фирми за ландшафт“, на които е възложено задание да направят проект за „едно малко паркче в София“. Още един проект на фирмата е изграждане на тръбопровод с минерална вода от един от сондажите на Панчарево до училището там „с цел да се подпомогне кмета на общината“. „Бихме искали да се изгради малък балнеолечебен център. Смятаме, че минералната вода не се използва достатъчно в София. Както знаем от известния хидрогеолог Величко Величков, панчаревската вода е най-добрата“, отбелязва арх. Мирянов.

Снимка: Община Панчарево

Проекти, свързани с църквата

От фондация “Нашият дом е България“ на фирмата искат да направят първата Пътека на словото - „поляна-пътека“ с цитати от Библията върху дървени табели. Предвижда се завършване на започнатото в църквата до Роженския манастир. Другите кампании са „установяване“ на църква “Св. Св. Кирил и Методий“, подпомагане възстановяване на църква „Пресвета Троица“ до Мелник, за която Министерството на културата има проект. Има идея и за изграждането на кръст над София, както и обещание към кмета на Синеморец да се постави кръст-постамент на мястото, където река Велека се влива в морето.

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт