BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

123

Проектът използва идеята на традиционната къща, комбинираща камък и дърво, и се стреми към красотата в простотата на селското битие, пречупено през призмата на градската ексцентричност


Къщата BS_257 в разложкото село Баня е с проектант HORA (арх. Андрей Ходкевич) и получи специална награда за органично решение на връзката между предназначение, форма и съдържание в категорията „Проекти - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021. „Благодаря на журито, организаторите на конкурса и най-вече на нашите инвеститори, които ни гласуват доверие и ни дават свободата да правим нещата, които искаме. Благодаря на всички колеги, които работиха по този проект", каза арх. Андрей Ходкевич при получаването на наградата (на снимката долу вдясно).


Парцелът от 812m² на две нива (възползвайки се от естествената денивелация на терена) има директен достъп до минерална вода. Проектът включва четири малки къщи от по 95m², като на ниското приземно ниво се изграждат басейни с площ от 78m² и различни температурни зони.

Четирите жилищни обема са проектирани като една къща, срязана и разделена на четири различни сегмента. Всеки от тях след това бива завъртян в собствена посока, придаваща му индивидуалност. Така всяка къща има собствена гледка и дворна площ, но се запазва усещането за цялостност.

Къщите от предната част на парцела са повдигнати на пилоти, като по този начин под тях се освобождава допълнително дворно пространство, в което са разположени вътрешен двор и басейните. Другите две къщи биват позиционирани върху второто ниво на обособената дворна тераса.

Отстоянието между къщите и ориентацията на покривите позволява пространството помежду им да действа както голям светлинен комин, така че и да е източник на естествена вентилация за плувния минерален басейн.  

Интериорът на къщите се състои от три нива, включващи кухня и хол на приземния етаж и две спални с бани на втория и третия етаж. Покривните и фасадните отвори са направени така, че да гарантират естествен целодневен достъп на директна дневна светлина в общите помещения. Събирателен за всяка къща е 9-метровият атриум, изпълнен с дневна светлина и естествена вентилация, благодарение на покривните прозорци.

ОЩЕ НОВИНИ

Логистичен център ще бъде построен в Индустриален парк София - Запад

Логистичен център ще бъде построен в Индустриален парк София - Запад

Компанията инвеститор получи сертификата си "клас А" в края на миналата седмица

Ще изграждат предприятие за производство на соларни модули в Омургат

Ще изграждат предприятие за производство на соларни модули в Омургат

Размерът на инвестицията е 7 350 000 лв. и се предвижда да бъдат разкрити 45 нови работни места

Обновен и модернизиран е Домът на културата "Пейо Яворов" в град Гоце Делчев

Обновен и модернизиран е Домът на културата "Пейо Яворов" в град Гоце Делчев

Сградата е строена преди повече от 40 години и в нея с доброволен труд, материали и всякаква подкрепа е участвало местното население

Китайска компания ще инвестира 35 милиона евро в завод за производство на авточасти

Китайска компания ще инвестира 35 милиона евро в завод за производство на авточасти

Заводът ще се строи в Тракия икономическа зона на територията на община “Марица” в с. Радиново

Представят различен поглед върху бункерите на столицата

Представят различен поглед върху бункерите на столицата

Събитието ще покаже как един успешен проект за вдъхване на нов живот на такова пространство може да промени начина, по който виждаме града и неговата история