Цифровизацията и дигитализацията на строителния сектор са ключов приоритет за МРРБ

101

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Стефан Аспарухов, който вчера откри Архитектурно-строителната седмица, ЕКСПОМЕБЕЛ и АТЕСТ ЕКСПО в Интер Експо Център в София от 30 март до 2 април


„Внедряването на цифровите технологии в строителния бранш ще осигури по-бързи темпове на проектиране и изграждане, по-високо качество на строителството, намалено енергопотребление, достъпни сгради, защитена околна среда и по-високо качество на живот. Тенденциите в световен мащаб показват ясно, че предстои значително изменение в строителната индустрия в посока на все по-обхваната интеграция на цифровите технологии и услуги. Дигитализацията на строителния процес в България е неизбежна“, подчерта зам.-министър Аспарухов. Според него внедряването на цифрови технологии в строителния бранш ще редуцира нерегламентираните практики и ще привлече чуждестранни инвестиции. „Вярвам, че в следствие на дигитализацията ще се подобри качеството на строителния продукт, ще се оптимизира потреблението на материалните и енергийни ресурси и ще се осигури по-високо качество на живот“, отбеляза още той.

„Екипът на министерството е отворен за широка дискусия с браншовите организации, академичните среди и бизнеса от областта на проектирането и строителството, както и с другите участници, свързани с бранша, за предприемането на действия за създаване на условия за внедряване на цифровите технологии в строителния сектор у нас“, каза зам.-министър Аспарухов.

Заместник-регионалният министър отбеляза значението на форума, който след двугодишните ограничения заради пандемията от COVID-19 дава възможност за среща на строители, учени, предприемачи, търговци, които са двигател на ключовия за държавата в сектор „Строителство“. Те ще имат възможност да се запознаят с новите технологии, да обменят опит и да представят своите визии за развитие.

Зам.-министър Аспарухов обърна внимание и на градоустройството и съвременната визия на градовете. Той напомни, че архитектурните произведения трябва да отговарят на пет основни изисквания – функционалност, конструктивна устойчивост, екологосъобразност, икономическата рентабилност и естетиката. „Тези пет закона са валидни и за общоградската среда. През последните десетилетия се изградиха „произведения“ на архитектурата и градоустройството, които водят до дисбаланси и деформации“, посочи той.

Снимки: ИЕЦ и МРРБ

Регионалният заместник-министър отчете ролята и на европейската инициатива „Нов Европейски Баухаус“, насочена към промяна на визията и отношението към сградите и архитектурните решения. Тя предвижда осигуряването на достъпни, устойчиви и удобни жилища, допринасящи за по-доброто качество на живот, със специфичен фокус върху използването на естествени строителни материали, енергийна ефективност, дигитални иновации за ефективно използване на ресурсите и свобода на движението.

 

Такава е атмосферата на изложенията 🏗️ Архитектурно-строителна седмица 2022, АТЕСТ ЕКСПО 2022 и 🛋️ Експомебел 2022. 📌📅 Очакваме ви от 30 март до 2 април в зали 1,2,3,4 и откритите площи в Интер Експо Център.

Posted by Inter Expo Center - Интер Експо Център on Thursday, March 31, 2022

Архитектурно-строителна седмица, ЕКСПОМЕБЕЛ и АТЕСТ ЕКСПО може да посетите до петък между 10.00 и 18.00 часа, а в събота – до 16.00 часа.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата