До края на месеца се очаква да отвори археологическият обект с късноантичния мавзолей в столичния квартал "Лозенец"

133

Разрешението за ползване и въвеждане в експлоатация е издадено на 5 септември, съобщиха за Citybuild.bg от Столична община и МРРБ


Във връзка със забавеното отваряне на археологическия парк с късноантичния мавзолей в столичния квартал "Лозенец" и номинирането на обекта в „Български архитектурни награди“ на Камарата на архитектите в България, попитахме МРРБ, Министерството на културата и Столична община кога ще бъде открит обектът. От местната администрация отговориха, че социализираният археологическия парк ще се стопанисва от Регионалния исторически музей – София, като се подготвят оборудване и екип, който да се грижи за обекта, както и изложба с пана с история на проучванията, която ще бъде показана на откриването в края на месеца. Вижте подробности по социализирането на обекта ТУК.  

Източник: Amfion Architecture Studio
 
Проектът „Обслужващи постройки и навес към “Късноантичен мавзолей” е с автор арх. Борислав Богданов (Amfion Architecture Studio) и сътрудници арх. Полина Лалковска, арх. Людмил Леонидов и арх. Илияна Петрова. Късноантичният мавзолей е датиран от 4-ти век и се смята, че е част от крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин. Теренът се намира на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118.

Източник: Amfion Architecture Studio
 
Основната цел на проекта е да защити, консервира и реставрира Късноантичния мавзолей, като същевременно го интегрира в съвременния градски пейзаж. Проектът включва консервационно-реставрационни дейности на самия мавзолей и откритите три саркофага. В процеса на проучванията бяха намерени множество погребения, ритуални ями и пещ за производство на керамика.

Източник: Amfion Architecture Studio
 
Проектът има за цел да образова, като направи комплекса удобен за посетители с добавянето на обслужващи сгради, информационни табели, детска площадка и зони за отдих. Целта е да се създаде пространство, което едновременно запазва своята историческа стойност и осигурява функционална зона за посетителите.

Източник: Amfion Architecture Studio
 
В първата фаза бяха построени преместваеми обслужващи сгради, в които да се помещават охрана, информационен център, магазин за сувенири и обществени тоалетни. Във втория етап е изградено защитното покритие върху мавзолея. Включени са и други елементи като паркова алейна мрежа, осветление, озеленяване, детска площадка, открити изложбени пространства, места за сядане и чешма за питейна вода. Конструкцията на сградите е метална, със стени от циментов фазер и покривни термопанели. За допълнителни конструкции са използвани хидрофобен шперплат и фиброциментови пана.
 


Снимки: Citybuild.bg. Обектът откъм източната му част над ул. „Димитър Хаджикоцев“, 28 септември 2023г.

Разрешението за ползване и въвеждане в експлоатация на обекта и съпътстващите го новоизградени детска площадка, павилиони и навес е издадено на 05.09.2023 г. Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в качеството си на Управляващ орган (УО) по Програма ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Сърбия 2014-2020, е приключила с процеса на одобрението на финалния доклад по проекта, съобщиха от МРРБ. "Съгласно установените правила за изпълнение на проекти по програмата, от страна на УО следва да бъде направена проверка за устойчивост на резултатите през месец октомври 2024 г.", казват още от институцията.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Той се казва „Ново управление за нови пространства“ и обхваща 35 регионални и общински институции от 13 европейски държави

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии