Готов, но все още затворен за посетители е Късноантичният мавзолей в столичния квартал "Лозенец"

294

Изпълнението на дейностите е приключило през октомври 2022г., очаква се назначаване на Държавна приемателна комисия


Снимка: Citybuild.bg

Късноантичният мавзолей се намира на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118 близо до Южния парк. Според археолозите на терена се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият Мавзолей на Лозенския хълм, вероятно направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма. Проучванията на обекта са извършени през 2001 година под ръководството на археолози от „Регионален исторически музей – София“.

В началото на 2011 година със средства на Столична община територията бе почистена и бе изпълнена временна ограда. Столична община възложи по задание, съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство, изготвяне на проект за консервация, реставрация, експониране и социализация на недвижимата културна ценност. През 2015 година правителството предостави мавзолея на общината за управление за срок от 10 години, а през 2019 година кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договора по проекта за възстановяване на мястото.

Снимка: Citybuild.bg
 
В края на 2021 година най-после стартира проектът „Консервация и реставрация на късноантичния мавзолей в София“, който включва дейности по археологическите останки от мавзолея и саркофазите, частично покритие на мавзолея, оформяне на пространство тип "беседка" за запознаване на посетителите с историята на мястото, паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство. Проучванията на обекта са извършени под ръководството на археолози от Регионален исторически музей - София. Проектирането извършено от Студио за архитектура и дизайн "Амфион".

Първоначалният проект на „Амфион“

Проектът се финансира от ЕС по проект "Повишаване на туристическата атрактивност на София и Ниш" чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020 с управляващ орган МРРБ. Водещ партньор е Столична община с партньори „Институт за развитие и сътрудничество на Западните Балкани“ (Ниш) и Сдружение „Любов и светлина“ (Монтана). Изпълнител след обществена поръчка е Обединение „Антично наследство 2020“ с водеща фирма строително дружество ЕТ „ЕМ-Емил Митев”. Бюджетът е 815 616 евро.

Снимки: Citybuild.bg

По информация на МРРБ за Citybuild.bg изпълнението на дейностите по проекта е приключило на 14 октомври 2022г. На 11 ноември 2022г. е издадено удостоверение от Направление „Архитектура и градоустройство” за въвеждане в експлоатация на 4 преместваеми обекта по индивидуален проект: за охрана, магазин, информационен център и санитарен възел и за навес за Късноантичния мавзолей. Одобрение от Министерството на културата е получено на 26 януари тази година и на 30 януари протоколът е предоставен на ДНСК. На 19 април по изискване на Дирекцията от Столична община са предоставили допълнителни документи във връзка с електрозахранването на обекта. Назначаването на приемателната комисия все още се очаква. По тази причина не е издадено Разрешение за ползване и затова обектът не е отворен за посетители.

Снимка: Citybuild.bg

Проектът все още не е отчетен в Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия и няма финален доклад за обекта, съобщиха също преди два месеца за Citybuild.bg от секретариата на Програмата. От Столична община имат интерес да приключат проекта, тъй като няма да могат да си възстановят средствата, докато не бъде одобрено изпълнението.

Снимка: Citybuild.bg

Проектът беше придвижен, докато на поста заместник–кмет по „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ в СО беше доц. Тодор Чобанов, който в края на април 2021г. беше отстранен от поста заради "нуждата от по-активна и динамична работа" в управлението на ресора и "чувствителното забавяне на проекти като реставрацията на банята в "Овча купел" и в "Горна баня". На негово място беше назначен Мирослав Боршош – уволнен като директор на НДК през 2017г. и по-късно оправдан за безстопанственост.

Снимки: Citybuild.bg

По време на реализацията на обекта през юни и юли 2021 година арх. Стефан Стоянов („Мещра" - организация на специалисти в областта на опазването на културното и природно наследство) публикува във Фейсбук снимки с информация, че покриват оригиналните късноантични зидове със запечатка от обикновен цимент, чиято употреба е критикувана още от 50-те години на миналия век. Затова арх. Стоянов подава сигнал и по негови думи (и снимки) в края на юли 2021г. работниците махат циментовата запечатка, но според него заедно с нея са премахнали и участъци от най-горния ред на древния зид, т.е. налице е загуба на автентична материя. Въпросът е в компетенциите на Министерството на културата, отговориха за Citybuild.bg от МРРБ.

Снимки: арх. Стефан Стоянов. Зидовете с циментовата запечатка.

Снимка: арх. Стефан Стоянов- Зидовете без циментовата запечатка.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Площадката е оборудвана с макетен вариант на път, кръгово кръстовище, велосипедни алеи, пешеходни пътеки, пътни знаци, кът за безопасност на движението, традиционни игри, както и класна стая на открито 

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са над 3 декара

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Амфитеатърът на площад "19-ти май“ е със сцена за провеждане на културни събития с места за 500 зрители, покрити с метална конструкция – тип пергола

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня