Догодина може да започне изграждането на индустриална зона край село Слънчево

91

Община Варна е с ограничена територия и това е единственото място, което разполага с площ от 4500 дка в региона


През 2025 година може да започне изграждането на индустриалната зона край село Слънчево. Терените край Аксаково са държавна територия - горски фонд, на който предстои смяна на статута. Направен е анализ и предвид приемането на Общия устройствен план на Аксаково, през тази година може да започне подготовка на процеса, а през 2025 година да започне реалното изграждане на зоната. Това заяви в петък кметът на Варна Благомир Коцев след среща с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и председателят на Общинския съвет Христо Димитров и заместник-председателите на съвета.

По думите на Коцев, въпреки, че се намира на територията на Община Аксаково, зоната е пряко свързана с Варна от гледна точка на логистика, инфраструктура, работни места и човешки ресурс. Академичният капацитет на града също би допринесъл за развитието й, категоричен бе Коцев.

Министър Богданов съобщи, че индустриалната зона може да се изгради съвместно между Община Варна, Община Аксаково и Национална компания „Индустриални зони“. По думите му върху част от терена ще бъде изграден агро хъб, който да е притегателен център за производства в хранително-вкусова промишленост. Останалите около 3000 дка ще бъдат насочени към индустрии с висока добавена стойност.

Кметът Коцев подчерта, че се обсъждат терени за изграждане на технологични паркове на територията на община Варна, тъй като те могат да бъдат по-малки на площ. Той припомни, че това са територията на Южна промишлена зона под Аспаруховия мост, където има смесена държавна и общинска собственост, както и терените до Западна промишлена зона 2, която обаче е частна собственост. Тези територии също биха могли да се развият в бъдеще, а между тях да се изгради връзка по протежението на бул. „Девня“, обясни Коцев.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Започва обновяване на осветлението в „Сарафово“ и „Крайморие“, следват още няколко квартала

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето

Бъдещият кабинков лифт до крепостта "Патмос" стана обект от първостепенно значение за община Ардино

Бъдещият кабинков лифт до крепостта "Патмос" стана обект от първостепенно значение за община Ардино

Общинските съветници одобриха и включването на обекта в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост