Дрон технология показва как са изглеждали стари сгради или ще изглеждат нови

295

Освен арт инсталации, кинетични скулптури и любопитни пърформанси, холандското студио DRIFT създава нови гледни точки към архитектурата


Как е изглеждал Колизуемът и как би изглеждала Саграда Фамилия, ако беше завършена? В сътрудничество с Drone Stories и Nova Sky Stories от 2020 г. DRIFT работят за подобряване на своя софтуер за светещи дронове, за да създадат реални визуални изображения около сградите. От студиото смятат, че могат да помогнат за това да оживеят бъдещите проекти на архитектите – по един хипнотизиращ начин.

През ноември миналата година дуото представи резултатите от усилията си да създаде визуализации в реален размер на известни архитектурни забележителности, ако бъдат реставрирани или достроени.

Основано от Lonneke Gordijn (1980) и Ralph Nauta (1978), през 2007г., DRIFT създава произведения на изкуството, в които хората, пространството и природата са на една и съща честота. Холандските артисти работят с мултидисциплинарен екип от 64 души върху скулптури, инсталации и пърформанси, като показват феномените и скритите свойства на природата с помощта на технологии. Според артистите всички отделни произведения на изкуството имат способността да трансформират пространства, включително публични или архитектурни. DRIFT са реализирали много изложби и проекти по целия свят.

DRIFT направиха първото си такова шоу с дронове през 2017 г., наречено „Franchise Freedom“ – въздушна инсталация, имитараща ято скорци. Премиерата беше в Маями през 2017г., последвана от представления по целия свят.

Грандиозен светлинен спектакъл Breaking Waves с 300 дрона озари Elbphilharmonie Hamburg през април 2022 г. Наблюдаващите можеха да се радват на движещите се светлинни произведения на изкуството от всяко място около сградата. „Искаме да създадем физически инсталации, които позволяват на публиката да преживее и усети изкуството с всичките си сетива“, казват от студиото.

Планът беше шоуто в германския град да продължи четири поредни вечери, но по време на генералната репетиция и премиерата събитието беше осуетено от чужди високоскоростни дронове. Имаше няколко сблъсъка, много дронове се разбиха и шоуто не можа да продължи.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда, а чрез пробиви през няколко етажа се ослънчава и проветрява вътрешния двор

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Тя отговаря на всички стандарти в оптичното производство

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Дейностите са свързани и с функционално преустройство и създаване на нови пространства (включително търговски) както в сградата, така и извън нея