ЕК обяви три нови покани за представяне на предложения с цел превръщане на Новия европейски Баухаус в реалност

141

Подкрепата е предназначена специално за гражданите и градовете, които да пренесат инициативата в своите общности


Първата и втората покана за представяне на предложения, стартирани от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), са насочени към дейности за ангажиране на гражданите и създаване на обществени пространства заедно с тях.     

Поканата „Гражданска ангажираност“ на общността на EIT приканва гражданите да идентифицират съответните предизвикателства на Новия европейски Баухаус за своите градове и да сътрудничат в съвместното намиране на решения. Чрез проектите ще се помогне на гражданите да възприемат по-устойчиви навици, да разработят нови продукти, услуги или решения и да помогнат на членовете на общността да се превърнат в двигатели на промяната.  

В рамките на поканата, озаглавена „Съвместно създаване на обществени пространства“, ще се подкрепят проекти за намиране на новаторски решения по теми, свързани с Новия европейски Баухаус. С проектите местните участници се приканват да представят вдъхновяващи, красиви и устойчиви идеи за преустройство на обществени пространства в градовете, градските и селските райони чрез нови решения за трансформация.

Крайният срок за представяне на предложения за двете покани на EIT е 29 май, 23:59 ч. централноевропейско лятно часово време.     

С третата и последна покана за представяне на предложения, озаглавена „Подкрепа за местни инициативи в рамките на Новия европейски Баухаус“, се предоставя техническа помощ на малки и средни общини, които не разполагат с необходимия капацитет или богат експертен опит, за да превърнат своите идеи за проекти в рамките на Новия европейски Баухаус в реалност. 20 ориентирани към местните условия концепции за проекти, избрани в рамките на поканата, ще се възползват от съобразена с конкретните нужди подкрепа на място, която ще бъде предоставена от група интердисциплинарни експерти с цел оформяне на концепциите съобразно с модела на Новия европейски Баухаус и целите на Зеления пакт. В тази връзка подкрепата по линия на политиката на сближаване има за цел да спомогне за въвеждането на ориентиран към местните условия подход за инициативите в рамките на Новия европейски Баухаус на регионално и местно равнище и да ангажира публичните органи в държавите членки да стартират повече проекти по линия на Новия европейски Баухаус на национално равнище.     

Знанията и поуките, извлечени по време на този процес, ще бъдат включени в „инструментариум“, предназначен за други общини и за представители на широката общественост, които се интересуват от разработването на нови или възпроизвеждането на съществуващи проекти на Новия европейски Баухаус по места.

Техническата помощ за общините се финансира със средства от Европейския фонд за регионално развитие. Тя може да е под формата на специализирани методологични, технически, регулаторни, финансови и социално-икономически експертни познания, предоставени от експертния екип на място, които ще подпомогнат по-нататъшното разработване от общините на концепциите на проекти, както и инструментариум, предназначен за бъдещи ръководители на проекти.

Крайният срок за представяне на предложения е 17:00 ч. централноевропейско лятно часово време на 23 май.   

Контекст   Инициативата „Нов европейски Баухаус“ е екологичен, икономически и културен проект, който има за цел съчетаването на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, с оглед подпомагане на осъществяването на Европейския зелен пакт. Обявена от председателя Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2020 г., инициативата „Нов европейски Баухаус“ беше разработена съвместно с хиляди хора и организации в цяла Европа и извън нея.  

За повече информация    

Дейности за гражданска ангажираност — уебсайт на поканата за представяне на предложения

Съвместно създаване на обществени пространства — уебсайт на поканата за представяне на предложения

Уебсайт на поканата за представяне на предложения

Уебсайт на Новия европейски Баухаус

Европейски институт за иновации и технологии (EIT)

Информационен документ за дейностите на общността на EIT за Новия европейски Баухаус 

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност