Екип на студио НАДА спечели голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО

90

Идеята е разработена от арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев и к. арх. Росица Мирчева


В ПЛЕНЕР АРТ ЗОНА ХАСКОВО участваха архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, притежаващи проектантска правоспособност за 2022г., в екип с художници, скулптори, дизайнери, актьори и др. Бъдещата АРТ ЗОНА ХАСКОВО ще се намира на мястото на сегашния Книжен пазар. Общото между всички проекти е запазване на площадното пространство и осмислянето му като място за събития, арт прояви и зони за отдих. Основната цел на проекта е да се представи оригинална и работеща идея за пространствената зона, да се създаде територия за споделяне на артистичен талант и място за различни видове изкуство,  да се създаде място за отмора, срещи и други, и като разширение на пешеходната зона на града по време без мероприятия. Проектът трябва да кореспондира и да се вписва хармонично в околната среда на алеите и сградите около тях, като представи вижданията на автора за намеса по отношение на архитектура, конструкция и благоустройство на територията на зоната. Преобразуването на пространството засяга мястото на книжния базар, но може да засегне и в малка степен околните алеи.

Наградният фонд е осигурен от Община Хасково. Екипът на студио „Нада“ спечели премия от 3 000 лв. Втората награда в размер на 1 000 лв. журито присъди на арх. Манол Манолов, а третата премия в размер на 500 лв. бе връчена на арх. Михаил Дянков. В пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО своите идеи представиха още арх. Георги Тангарджиев, арх. Стойчо Добрев и арх. Минчо Стоянов - студио „Нрав“.

Оценките на представените шест идейни проекта даде жури в състав: проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ, арх. Владимир Милков – председател на УС на КАБ, арх. Константин Димов – член на УС на КАБ, председател на комисията по международна дейност, арх. Десислава Стоянова – носител на Първа награда в Националния конкурс „Сграда на годината“ 2021, арх. Делчо Делчев – съосновател на Сдружение „Трансформатори“, арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ, и арх. Тодор Грозев – главен архитект на Община Хасково.

Журито на конкурса предложи на кмета на Община Хасково да възложи на първите три премирани проекта да доразработят и обогатят проектите си. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев увери, че реализацията на този проект ще бъде обсъдена с хасковската общественост и ще бъде избрано най-доброто решение. „Всички проекти са впечатляващи. Във всеки проект има елементи, които са интересни и могат да бъдат използвани в различни зони на града. Това са дизайнерски елементи, които могат да затвърдят уникалността на града ни“, коментира кметът на Хасково. Станислав Дечев благодари на всички участници, на журито и на арх. Нина Танчева за усилията и вдъхновението, с което са работили за АРТ ЗОНА ХАСКОВО, за да се организира животът на това централно място на града по един нов модерен начин.

След обявяването на победителите на 8 октомври се очаква да бъде открита изложба с всички постъпили проекти. Утре (11 октомври) пленерът ще бъде представен по време на архитектурния форум Share Sofia 2022 в хотел Hyatt Regency Sofia.  

ОЩЕ НОВИНИ

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Припомняме, че във връзка с подготовката за инвестиционно намерение в къпалнята беше извършена незаконна сеч

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

Добрите методи на възстановяване и косервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност, дизайн с високи изисквания за лукс и комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството

С национален форум в Стара Загора ще отбележат 145 години от плана на Лубор Байер - началото на българското градоустройство

С национален форум в Стара Загора ще отбележат 145 години от плана на Лубор Байер - началото на българското градоустройство

Амбицията на организаторите е да провокират дискусия, която чрез уроците на миналото да формулира съвременните проблеми