Екип на студио НАДА спечели голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО

123

Идеята е разработена от арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев и к. арх. Росица Мирчева


В ПЛЕНЕР АРТ ЗОНА ХАСКОВО участваха архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, притежаващи проектантска правоспособност за 2022г., в екип с художници, скулптори, дизайнери, актьори и др. Бъдещата АРТ ЗОНА ХАСКОВО ще се намира на мястото на сегашния Книжен пазар. Общото между всички проекти е запазване на площадното пространство и осмислянето му като място за събития, арт прояви и зони за отдих. Основната цел на проекта е да се представи оригинална и работеща идея за пространствената зона, да се създаде територия за споделяне на артистичен талант и място за различни видове изкуство,  да се създаде място за отмора, срещи и други, и като разширение на пешеходната зона на града по време без мероприятия. Проектът трябва да кореспондира и да се вписва хармонично в околната среда на алеите и сградите около тях, като представи вижданията на автора за намеса по отношение на архитектура, конструкция и благоустройство на територията на зоната. Преобразуването на пространството засяга мястото на книжния базар, но може да засегне и в малка степен околните алеи.

Наградният фонд е осигурен от Община Хасково. Екипът на студио „Нада“ спечели премия от 3 000 лв. Втората награда в размер на 1 000 лв. журито присъди на арх. Манол Манолов, а третата премия в размер на 500 лв. бе връчена на арх. Михаил Дянков. В пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО своите идеи представиха още арх. Георги Тангарджиев, арх. Стойчо Добрев и арх. Минчо Стоянов - студио „Нрав“.

Оценките на представените шест идейни проекта даде жури в състав: проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ, арх. Владимир Милков – председател на УС на КАБ, арх. Константин Димов – член на УС на КАБ, председател на комисията по международна дейност, арх. Десислава Стоянова – носител на Първа награда в Националния конкурс „Сграда на годината“ 2021, арх. Делчо Делчев – съосновател на Сдружение „Трансформатори“, арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ, и арх. Тодор Грозев – главен архитект на Община Хасково.

Журито на конкурса предложи на кмета на Община Хасково да възложи на първите три премирани проекта да доразработят и обогатят проектите си. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев увери, че реализацията на този проект ще бъде обсъдена с хасковската общественост и ще бъде избрано най-доброто решение. „Всички проекти са впечатляващи. Във всеки проект има елементи, които са интересни и могат да бъдат използвани в различни зони на града. Това са дизайнерски елементи, които могат да затвърдят уникалността на града ни“, коментира кметът на Хасково. Станислав Дечев благодари на всички участници, на журито и на арх. Нина Танчева за усилията и вдъхновението, с което са работили за АРТ ЗОНА ХАСКОВО, за да се организира животът на това централно място на града по един нов модерен начин.

След обявяването на победителите на 8 октомври се очаква да бъде открита изложба с всички постъпили проекти. Утре (11 октомври) пленерът ще бъде представен по време на архитектурния форум Share Sofia 2022 в хотел Hyatt Regency Sofia.  

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена