Експертен съвет предлага решение за пренареждането на жълтите павета в София

147

Според изпълнителя заданието е било за технология за паважни настилки, които не са за тежко движение


„Ново технологично решение, което да не допусне разместване на жълтите павета при пренареждането им, са изготвили инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет. В момента се нарежда тестови участък от 250 кв. м и когато всички се убедим, че това е правилното решение, ще започне пренареждане на участъка от бул. „Цар Освободител“ пред сградата на Парламента“. Това заяви вчера кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на съвместна проверка на ремонта с министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков. „Участъкът с жълти павета беше нареден безобразно. Ще започнем пренареждането на място, когато всички се уверим, че моделът е правилният и получим съгласието на НИНКН. Повече експерименти с жълти павета не трябва да се случват и няма да допусна“, заяви Фандъкова.  

Изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Трейс Груп Холд” АД Боян Делчев заяви, че ремонтираният от тях участък не е имал пътна основа, затова те са изпълнили проекта в зададения им вид. „Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение. Това е заданието, не може да изпълним друго”, посочи той.

Проф. Димитър Назърски от катедра „Строителни материали и изолации“ на УАСГ, който е член на експертния съвет, заяви, че до седмица ще предадат на Столична община доклада с предложената нова технология. Той поясни, че тя изисква работа при температура на въздуха не по-ниска от 10 градуса. „В момента това е единственият булевард в Европа с такъв тип павета, по който се опитваме да запазим движение с такава натовареност“, обясни проф. Назърски. Той отбеляза, че специалистите от експертния съвет подготвят заздравяване на пясъчната възглавница на 4 см. „С използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка и се получава полимер, като се създава легло за всяко паве, а приплъзването ще е невъзможно. Фугите са от 3 до 4 см”, обясни той. В пренаредения участък в момента фугите достигали до 15 см. „До края на седмицата ще предадем на общината доклад с цялата технология, дори ще си позволим да посочим и количества за материалите”, увери проф. Назърски.

Участъкът от бул. „Цар Освободител“, на който през лятото беше пренареден жълтият паваж, представлява под 1,5% от общия обем на ремонтите дейности, които се извършват по проекта за централната градска част. „Стойността му е 204 хил. лв. и нито един лев от тях не е платен на строителя“, поясни Фандъкова. До момента тя наложи глоба от 100 хил. лв. на строителната фирма за увреждане на жълта паважна настилка. Кметът благодари на арх. Шишков за удължаването с 6 месеца на административния договор за безвъзмездна финансова помощ между общината и министерството. Тя подчерта, че това не променя срока по договора със строителя.

Министър Шишков заяви, че министерството ще съдейства за завършването на проекта, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, но отбеляза, че месец и половина след последната му среща с кмета на София в МРРБ не е получена информация къде е проблемът с ремонта - в проекта или в изпълнителите.

Снимки: МРРБ

МРРБ започва и проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в София. „Освен документално, най-вероятно ще се наложи да вземем и проби, за да се уверим, че всичко ще е наред“, каза министърът. Ремонтът на центъра на София се извършва по ОПРР, но едва сега плащането с европейски пари е поискано от Стнолична община и затова до момента не е направена и проверка.

ОЩЕ НОВИНИ

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Обновената стойност за изпълнение на проекта от близо 79 милиона е приета на 17 април на второ четене в Народното събрание

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора