Фандъкова: София е готова с проект за енергийно независими общински детски градини и училища

67

400 сгради ще произвеждат "зелена" енергия за собствени нужди с добавяне на водородни клетки и сензори, които ще следят всички разходи за ток, вода и газ, каза кметът


Снимка: Столична община

"Иновативни решения за ефективно използване на енергийните ресурси, намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и въглеродните емисии в София е първата ни задача, когато говорим за нови технологии в управлението на града. Затова изграждаме съоръжения на възобновяеми енергийни източници за отоплението на общински детски градини, с които намаляваме консумацията на енергия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференцията Digital Sofia The Smart city, която се проведе в столицата вчера.  

"Разработваме пилотен проект за използване на водород, а тестът ни ще бъде на едно от депата на „Метрополитен“. Очакванията са наполовина да намалим консумацията на енергия, като произвеждаме собствена“, каза още кметът. София е готова и с проект за енергийно независими общински детски градини и училища. 400 сгради ще произвеждат "зелена" енергия за собствени нужди с добавяне на водородни клетки и сензори, които ще следят всички разходи за ток, вода и газ. С този проект София ще спестява годишно 14 хил. тoнa въглеродни емисии от сграда.   

"Столична община подготвя общински училища и детски градини, които да бъдат обновени енергийно със средства от Плана за възстановяване и чрез Националния механизъм за по-чист въздух, когато държавата е готова да стартира кампаниите. С производство на енергия от възобновяеми източници се планира да бъдат покрити нуждите на софийския завод за преработка на отпадъците и на зоологическата градина. Това са част от технологичните "зелени" решения, които допринасят за енергийна диверсификация и независимост на София", информира също столичният кмет.  

Кметът съобщи още, че София е първата община, която е въвела електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги. Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и др. От него вече са се възползвали 20 000 потребители, а Направление „Архитектура и градоустройство“ разработи и 17 нови електронни услуги за устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове и др.

Конференцията Digital Sofia The Smart city се организира заедно с Комисията за регулиране на съобщенията. Бяха обсъдени иновативни решения в управлението на града и възможностите за насърчаване на IT компаниите да се развиват в София. 

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Дейностите са по проект срещу ефекта на „топлинния остров“, финансиран по програма на Европейското икономическо пространство

Междуведомствена работна група ще разглежда варианти за разширяването на Столичния околовръстен път от бул. "България" до АМ "Струма"

Междуведомствена работна група ще разглежда варианти за разширяването на Столичния околовръстен път от бул. "България" до АМ "Струма"

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова на среща с представители на Сдружение „За Княжево“ в последния работен ден преди празниците

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Стартира изпълнението на втори проект за реновиране на стадиона в Исперих

Стартира изпълнението на втори проект за реновиране на стадиона в Исперих

Строително-ремонтните дейности се осъществяват със средства от Програма за развитие на селските райони