Идеен проект предлага място за култура на моста над Перловската река срещу бившия стадион "Юнак" в София

193

От платформата за граждански намеси в градска среда Urbid очакват мнения по темата


Кратка ретроспекция

За зоната на бул. "Евлогий и Христо Георгиеви" и зелените площи покрай река Перловска от пл. "Орлов мост" до ул. „Граф Игнатиев“ през 2013-2014 година бяха разработени концепции в конкурс на Столична община за централната градска част във връзка с кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" за периода 2014-2020 година. За Зона 1 конкурсът спечели студиото на арх. Стефан Добрев, като част от идеите в проекта бяха преместване на велоалеята близо до булеварда и обособяване на Алея на спортната слава и площадни пространства, които да представят и популярните спортове в България и едновременно да служат като места за културни събития. Добри идеи имаше в концепциите и на другите участници в конкуса, но проектите не бяха реализирани.

В миналото пешеходния мост над Перловска река по продължение на ул. „Генерал Паренсов“ е служел основно за поемане на човекопотока към стадион “Юнак”. Това обуславяло и неговите големи размери. Днес стадионът е изгубил функцията си и се използва предимно през зимата за ледена пързалка, а стълбите с пространството под тях биха могли да придобият съвременна функция. През последните години зоната на реката и конкретно тези стъпала са обект на различни идеи за облагородяване и социализиране. Предложение имат и от Фондация „Колективът“, които организират фестивалите „Реките на града“.
 

Идеята сега

Преди около два месеца от район „Средец“ са възложили на платформата за граждански намеси в градска среда Urbid (Ърбид) задачата да направат проект за облагородяване на моста. Платформата се обръща към студенти и архитекти от УАСГ (Студио ПроЖектиране) и организират Ърбатон за проект за облагородяване и трансформиране на средата в открито публично пространство за събития от общ характер. Целта на проекта е зоната на моста от място за преминаване да се превърне в активна и привлекателна точка.

Източник: Urbid

Проектът предлага във високата част да бъде монтирана стена, която да играе ролята на информационна табела, да намалява шумовото въздействие от булеварда и евентуално да има вградено електричество, за да служи за осветление и озвучаване. Под стената се предлага стъпалата да играят ролята на трибуни, а под тях да има подиум (сцена) с преместваеми модули.

Източник: Urbid
 
Сцената е развита като естествено продължение на трибуната. Нейният под е предвиден от подвижни модули, които могат да се повдигат или прибират. Това дава възможност за различни конфигурации (сядане на няколко нива, издигане на периферията и образуване на “П”- образна пейка, изравняване на всички модули в случай на концерт, издигане на средните сегменти при сценични изяви и т.н.). Проектът предвижда в средата да бъде разположен и метален пилон (препратка към бившето голямо дърво на мястото), който да служи за окачване на покритие тип “тента” или на осветителни или декоративни гирлянди.

Източник: Urbid

„Ние, а и други градски ентусиасти преди нас, са мислили за тези стъпала и това, което излиза като техен главен недостатък, особено за събития / кино прожекции, е шумът от колите. Съветът ни е да се помисли как може той да се изолира или минимализира. Може би чрез преместваеми акустични пана, които хем да позволяват свободното движение на пешеходци, хем да смекчават шума от колите“, коментират от Фондация „Колективът“. Подобно мнение изказват още граждани. Други мнения са, че леките преместваеми конструкции не биха издържали на футболните фенове по време на мачове на стадион „Васил Левски“.

Източник: Urbid

Информацията за проекта е публикувана във Фейсбук групата "Активни в Долни Лозенец".

Свържете се с Urbid на info@urbid.org. Фейсбук страница тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

По покана на местните власти Arsek & Eraseе създадоха графити на морска тематика

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Те са изработени специално за къщичките в архитектурния парк "Камъкът вечен"