Идеен проект предлага място за култура на моста над Перловската река срещу бившия стадион "Юнак" в София

202

От платформата за граждански намеси в градска среда Urbid очакват мнения по темата


Кратка ретроспекция

За зоната на бул. "Евлогий и Христо Георгиеви" и зелените площи покрай река Перловска от пл. "Орлов мост" до ул. „Граф Игнатиев“ през 2013-2014 година бяха разработени концепции в конкурс на Столична община за централната градска част във връзка с кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" за периода 2014-2020 година. За Зона 1 конкурсът спечели студиото на арх. Стефан Добрев, като част от идеите в проекта бяха преместване на велоалеята близо до булеварда и обособяване на Алея на спортната слава и площадни пространства, които да представят и популярните спортове в България и едновременно да служат като места за културни събития. Добри идеи имаше в концепциите и на другите участници в конкуса, но проектите не бяха реализирани.

В миналото пешеходния мост над Перловска река по продължение на ул. „Генерал Паренсов“ е служел основно за поемане на човекопотока към стадион “Юнак”. Това обуславяло и неговите големи размери. Днес стадионът е изгубил функцията си и се използва предимно през зимата за ледена пързалка, а стълбите с пространството под тях биха могли да придобият съвременна функция. През последните години зоната на реката и конкретно тези стъпала са обект на различни идеи за облагородяване и социализиране. Предложение имат и от Фондация „Колективът“, които организират фестивалите „Реките на града“.
 

Идеята сега

Преди около два месеца от район „Средец“ са възложили на платформата за граждански намеси в градска среда Urbid (Ърбид) задачата да направат проект за облагородяване на моста. Платформата се обръща към студенти и архитекти от УАСГ (Студио ПроЖектиране) и организират Ърбатон за проект за облагородяване и трансформиране на средата в открито публично пространство за събития от общ характер. Целта на проекта е зоната на моста от място за преминаване да се превърне в активна и привлекателна точка.

Източник: Urbid

Проектът предлага във високата част да бъде монтирана стена, която да играе ролята на информационна табела, да намалява шумовото въздействие от булеварда и евентуално да има вградено електричество, за да служи за осветление и озвучаване. Под стената се предлага стъпалата да играят ролята на трибуни, а под тях да има подиум (сцена) с преместваеми модули.

Източник: Urbid
 
Сцената е развита като естествено продължение на трибуната. Нейният под е предвиден от подвижни модули, които могат да се повдигат или прибират. Това дава възможност за различни конфигурации (сядане на няколко нива, издигане на периферията и образуване на “П”- образна пейка, изравняване на всички модули в случай на концерт, издигане на средните сегменти при сценични изяви и т.н.). Проектът предвижда в средата да бъде разположен и метален пилон (препратка към бившето голямо дърво на мястото), който да служи за окачване на покритие тип “тента” или на осветителни или декоративни гирлянди.

Източник: Urbid

„Ние, а и други градски ентусиасти преди нас, са мислили за тези стъпала и това, което излиза като техен главен недостатък, особено за събития / кино прожекции, е шумът от колите. Съветът ни е да се помисли как може той да се изолира или минимализира. Може би чрез преместваеми акустични пана, които хем да позволяват свободното движение на пешеходци, хем да смекчават шума от колите“, коментират от Фондация „Колективът“. Подобно мнение изказват още граждани. Други мнения са, че леките преместваеми конструкции не биха издържали на футболните фенове по време на мачове на стадион „Васил Левски“.

Източник: Urbid

Информацията за проекта е публикувана във Фейсбук групата "Активни в Долни Лозенец".

Свържете се с Urbid на info@urbid.org. Фейсбук страница тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Събитието от 18:00 часа на 1 октомври в Централния дом на архитекта в София е подходящо за учители, директори на училища, студенти по архитектура и родители

Художник разказва приказни истории в градската среда

Художник разказва приказни истории в градската среда

Лилия Захаринова превръща електрически табла в произведения на изкуството

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Вече втора седмица мобилният павилион служи като градска информационна точка от ново поколение и изпълва със съдържание градинката на "Кристал"

До края на месеца Община Варна ще обяви обществена поръчка за инженеринг на реконструкцията на ул. "Александър Стамболийски"

До края на месеца Община Варна ще обяви обществена поръчка за инженеринг на реконструкцията на ул. "Александър Стамболийски"

Предвидени са нови паркоместа, нов площад на цветята, музикален фонтан и нов площад със символична арка в тревен кръг