IVARCH и STARH – победители в конкурса АРХ ИНОВА 2016

13259

Архитектите Ива Василева и Светослав Станиславов получиха отличия съответно с Къща с офис на гръцкия остров Кеа и SFS Residence Sea Forest Stone във Варна.


Вчера в Капитал Форт се проведе награждаването в конкурса „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА" - eлектронна платформа, създадена от медии в областта на строителството, архитектурата и дизайна: ka6tata.com, the-building.eu и citybuild.bg. 

 

 

В третото издание с тема „Жилищни сгради" се състезаваха 104 проекта. Деветчленното жури беше затруднено да избере измежду многото интересни идеи и реализации, затова направи предварителна селекция на най-добрите проекти в двете категории. То номинира 8 в категория "Многофамилни сгради" /40 проекта/ и 12 в категория "Еднофамилни сгради" /64 проекта/. 20-те номинирани участват в изложба, представена по време на церемонията по награждаването.

 

Водещ на церемонията беше Ива Дойчинова

 

В състава на журито бяха: председател - арх. Милена Нанова, арх. Лило Попов, арх. Ангел Захариев /„А и А Архитекти"- победители в конкурса от 2015 година/, арх. Георги Кътов, арх. Славин Байлов, арх. Божидар Хинков, арх. Диана Христова /КАБ/, арх. Пламен Генов /САБ/ и инж. Егмонт Якимов /КСБ/. 

 

 

Проектите бяха много на брой и качествени, затова работата ни никак не беше лека, но съм доволна и горда, че решенията бяха взети до голяма степен с единодушие и оценихме най-качествените според нас", каза председателят на журито арх. Милена Нанова. Тя припомни основните четири критерия за оценка в конкурса:  иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място - естетика. „Целта на журито беше да подбере тези проекти, които отговарят в максимална степен на всички критерии, разглеждани комплексно. А с такъв тип конкурси архитектурната среда в България би могла, макар бавно и постепенно, да бъде подобрена", каза още арх. Нанова. 

 

 

Ето и победителите:

 

КАТЕГОРИЯ „ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

I награда

Къща с офис на остров Кеа, Гърция

Проектант: IVARCH, арх. Ива Василева

 

 

Мотиви на журито: хармонично вписване в околната среда, устойчивост, иновативност и естетика на архитектурното решение, съвременно интерпретиране на традиционната типология, функционалност, реализиран обект. Повече за проекта - тук.

 

 

Наградата връчи председателят на журито арх. Милена Нанова. Според нея проектът е отговарял в най-голяма степен на критерия за хармонично вписване в околната среда и съвременно интерпретиране на традиционни жилищни форми.  

 

„Изключително се радвам от факта, че първите два мои реализирани проекта са сред номинираните в конкурса и че един от тях взима първата награда. Благодаря за високата оценка на журито", каза арх. Ива Василева. Нейният друг номиниран проект е триетажна къща със сутерен и гараж в северните покрайнини на Атина. 

 

КАТЕГОРИЯ „МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

I награда

SFS Residence Sea Forest Stone

Проектант: STARH Stanislavov architects, арх. Светослав Станиславов

 

 

Мотиви на журито: хармонично вписване в околната природна среда, естетика на архитектурното решение, съвременен архитектурен образ, иновативно фасадно решение, функционалност, реализиран обект. Повече за проекта - тук.

 

 

Наградата връчи Христо Караиванов, директор продажби „България" на златния спонсор Идеал стандарт - Видима. „Поздравявам организаторите на този прекрасен конкурс", каза той.  

 

„Изключително щастлив съм да бъда тук и благодаря на журито за високата оценка. Приемам наградата като ангажимент да бъдем по-добри хора и архитекти", каза арх. Светослав Станиславов. Проектът A3 Advansed Architecture Apartments също е номиниран в конкурса. 

 

КАТЕГОРИЯ „ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

II награда

Къща между дърветата - язовир Батак

Проектант: ВБ студио ООД, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Виктор Чолаков

 

 

 

Мотиви на журито: хармонично вписване и съхраняване на околната природна среда, устойчивост, естетика и съвременност на архитектурния образ, постигнат с традиционни материали, реализиран обект. Повече за проекта - тук

 

 

Наградата връчи Михайла Кършакова от Марисан – сребърен спонсор на конкурса. „Като специалисти в областта на довършителното строителство за нас е удоволствие да връчим награда именно в категорията „Еднофамилни жилищни сгради”. Вярваме, че именно те са мястото, в което архитектите имате възможността да разгърнете пълния потенциал на вашите идеи. Работата ви става все по-креативна и интересна, а този конкурс е свидетелство за наличието на амбициозни архитекти, които влагат много професионализъм и страст в работата си”, каза тя.

 

Благодаря много, горд съм от наградата", каза арх. Веселин Серкеджиев. Проектът на „ВБ студио" за международен конкурс за жилищна сграда тип кула - SKY Condos в Лима, Перу, също е номиниран в конкурса. 

 

КАТЕГОРИЯ „МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

II награда

Енергоефективна жилищна сграда,  м. Дианабад- Запад, р-н „Изгрев", София

Проектант: Stephen George International, арх. Тихомир Казаков

 

 

Мотиви на журито: ненатрапчиво вписване в околната среда, сдържана естетика, съвременен архитектурен образ, енергийна ефективност, функционалност. Повече за проекта - тук.

 

 

Наградата връчи Иван Димитров от Века България - сребърен спонсор на конкурса. 

 

 

От Stephen George International не успяха да присъстват на церемонията, затова получиха наградата на следващия ден. Проектът къща в кв. Драгалевци, София, също е номиниран в конкурса. 

 

 

КАТЕГОРИЯ „ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

III награда

KD HOUSE - Еднофамилна жилищна сграда

Проектант: "Архитектурно студио ДИАГОНАЛИ", арх. Николай Давидков, арх. Мариана Давидкова, арх. Петър Бубев, арх. Росина Шатърова, Габриела Василева, Йоана Робева, Диана Тодорова

 

 

Мотиви на журито: хармонично вписване в околната среда, иновативност и естетика на архитектурното решение, функционалност. Повече за проекта - тук.

 

 

Отличието беше връчено от инж. Тодор Димитров, технически консултант „Проекти" на Алукьонигщал - сребърен спонсор на конкурса. 

 

За нас е важно да сме тук тази вечер, защото виждаме една много добра тенденция в номинираните проекти. Надяваме се, че това е краят на безумните периоди на търсене на „интересни" форми от нас, архитектите. Време е малко да се успокоим и да се върнем към ценности, по-важни от „изключително интересната среда", която създадохме през последните години", каза арх. Николай Давидков /вдясно/. SL BUILDING - смесена сграда с апартаменти, офиси и магазини и подземни гаражи на „Архитектурно студио Диагонали", също е номинирана в конкурса. 

 

КАТЕГОРИЯ „МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ"

 

III награда

Жилищен комплекс CAENEN PUURS, гр. Пюрс, Белгия

Проектант: BE Architecture and Construction ООД, арх. Хирт Беркейн и арх. Силвия Умникова

 

 

Мотиви на журито: интегриране с околната природна среда, съвременен архитектурен образ, енергийна ефективност, иновативност на приложени технологии. Повече за проекта - тук.

 

 

Наградата връчи Александра Стойнева, технически сътрудник и продуктов мениджър на Кнауф България - сребърен спонсор на конкурса. „Кнауф" е фирма лидер в сухото строителство - не само в България, но и на световно ниво, като зад успехите й стоят не само качеството на нашите продукти и не само професионализмът на служителите, но и вие - архитектите", каза тя. 

 

Радвам се да съм в България, а добрите резултати се дължат на чудесния екип, с който работихме", каза арх. Хирт Беркейн. От своя страна арх. Силвия Умникова му благодари, че се е доверил на млади български архитекти. Еднофамилна жилищна сграда „TIELT" на BE Architecture and Construction също е номинирана в конкурса. 

 

 

Представители на партньорите на конкурса АРХ ИНОВА също казаха по няколко думи по време на награждаването. Председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов заяви: „Винаги е приятно да виждам такива събития, а това е едно от най-стойностите и се превръща в много добра традиция. Участието в конкурси е изключително полезно за всички, които участват. Смятам, че финалистите са достойни и им пожелавам /както и на всички останали/ много вдъхновение и да стават все по-добри, за да печелят награди", каза той.

 

 

Усилията, които организаторите на конкурса полагат, са важни за привличане на вниманието към нашата професия. Браншовите организации и бизнесът трябва да работим заедно, защото целта ни е една - да създаваме качествена среда за обитаване", каза председателят на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов.

 

 

За мен беше удоволствие да бъда част от журито", каза инж. Егмонт Якимов от Камарата на строителите в България. „Ние, строителите, сме „потърпевши" в този процес, но по време на журирането установих, че посоката е правилна, а многото качествени проекти наистина ни затрудниха да изберем най-стойностните. Този конкурс се оказа ценен и от друга гледна точка - много е важно тези, които творят, да оценят сами себе си и да избират най-добрите измежду тях. Аз лично успях да се абстрахирам от прагматичния начин на мислене и навлязох във философията на това изкуство - архитектурата, което остава своите добри образци във времето и кара авторите да бъдат отговорни, защото техните творби възпитават по някакъв начин всички, които се докосват до тях. Тази отговорност е неимоверна и тя вече се поема достойно от колегите архитекти", каза инж. Якимов.

 

 

Конкурсът беше със силно участие със силни проекти. Пожелавам на всички участници бъдещи награди в следващото издание, чиято тема ще обявим скоро", каза  съиздателят на ka6tata.com и the-building.eu Диана Кинова.

 

 

Аз също искам да благодаря за това, че сте тук тази вечер. Пожелавам ви здраве и успехи и ще се радвам да се видим отново другата година", каза издателят на citybuild.bg Петър Колчев.

 

 

Всички наградени и членове на журито си направиха обща снимка.

 

 

 

В изложбата в Капитал Форт, освен наградените 6, участват и останалите номинирани проекти:

 

КАТЕГОРИЯ „МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ":

 

A3 Advansed Architecture Apartments
Проектант: STARH, арх. Светослав Станиславов
 

Многофамилна жилищна сграда, ул. "Милин камък", София
Проектант: „Цикалов архитекти"ЕООД, арх. Георги Цикалов, арх. Боряна Трендафилова, арх. Симона Данкова
 

Международен конкурс за жилищна сграда тип кула - SKY Condos в Лима, Перу

Проектант: „ВБ студио" ООД, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Ивайло Къчовски

 

SL BUILDING - смесена сграда с апартаменти, офиси и магазини и подземни гаражи
Проектант: „Архитектурно студио Диагонали": арх. Николай Давидков, арх. Мариана Давидкова, арх. Петър Бубев, арх. Росина Шатърова, Габриела Василева, Йоана Робева, Диана Тодорова

 

Концептуален офертен проект за многофамилна жилищна сграда в нов жилищен комплекс, гр. Алмати, Казахстан

Проектант: арх. Мариана Вампорова 

 

КАТЕГОРИЯ „ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ":

 

Къща в кв. Драгалевци, София
Проектант: Stephen George International, арх. Тихомир Казаков

 

Къща в околностите на Пловдив
Проектант: SV Architects, арх. Стефан Вълканов

 

Къща в полите на Рила
Проектант: SV Architects, арх. Стефан Вълканов

 

Триетажна къща със сутерен и гараж в северните покрайнини на Атина, Гърция
Проектант: IVARCH, арх. Ива Василева

 

S House
Проектант: „ОБИА" ООД - арх. Николай Острев, арх. Владислав Игнатов

 

Плюс енергийна жилищна сграда в Делта Хил, с. Кладница
Проектант: „Студио Архе" ЕООД, водещ арх. Георги Николов, арх. Б. Таков, арх. С. Драганова

 

Къща в м. „Ботаническа градина", гр. София
Проектант: „АТА Арх" ООД, арх. Атанас Динев, арх. Диана Георгиева, арх. Андрей Велинов

 

Еднофамилна жилищна сграда „TIELT"
Проектант: „БИ Аркитекчър енд Кънстракшън" ООД, арх. Хирт Беркейн и арх. Силвия Умникова

 

Еднофамилна жилищна сграда, м. Свети Никола, Варна
Проектант: Студио за дизайн и архитектура MONBLAN DESIGN, Варна
Архитектура: арх. Петър Костов, арх. Иван Недялков
Интериорен дизайн: арх. Петър Костов, инж. Петя Петкова

 

 

 

 

 

 

 

Спонсори на конкурса са КаталаноВинербергерОргахим, Фивекс проджект и Грундфос България.

 

Председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов и издателят на citybuild.bg Виляна Павлова-Колчева след церемонията и преди коктейла.

 

Видео от събитието може да видите тук

 

Снимки: citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Весела Славева спечели конкурса "Ландшафтен архитект на годината 2023" в категорията "Студенти"

Тя участва в конкурса на Съюза на ландшафтните архитекти с дипломната си разработка за Учебно-опитно поле „Драгалевци“ към СУ със сектор за градско градинарство

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София