Как се възстановява 860-годишен паметник на недвижимото културно наследство

349

Четири години след пожара в катедралата Нотр Дам в Париж се работи по най-трудната част – възстановяването на готическата архитектура


Източник: ARTE

Грандиозната работа по възстановяването на символа на френската столица след пожара на 15 срещу 16 април 2019 г. е разказана в три части на документалната поредица на френската телевизия ARTE, излязла през март тази година и режисирана от Венсан Амуру (Vincent Amouroux), съобщи Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Поредицата "Notre-Dame de Paris, le chantier du siècle" показва как археолози, историци, геолози, инженери, архитекти, специалисти по акустика, изкуствоведи, химици, физици, антрополози, компютърни специалисти и други експерти са мобилизирани в този проект с безпрецедентен мащаб. Документалните филми показват изключително човешко и научно приключение, по време на което за първи път се изследват пространства на катедралата, останали скрити повече от осем века.

Източник: nexans.com. David Bordes ©Etablissement public RNDP

От деня след пожара работни групи, включително четири, занимаващи се с изследване на материали (дърво, метал, камък и стъкло), бяха формирани, за да обогатят знанията за Нотр Дам и да намерят информация за реставрацията на сградата. Над 200 изследователи заедно с чуждестранните експерти се заемат с проучването на средновековната арка на срутения кораб на катедралата, събират, организират и анализират структурата и белезите по стотиците паднали блокове, за да разберат тяхното разположение. Археолози и историци помагат на архитектите, отговорни за реставрацията, а за реконструкцията на средновековните арки и сводове, ключови за стабилността и структурата на сградата, се разчита на специално създаден 3D софтуер.

Нотр Дам е била най-високата катедрала в християнския свят по време на построяването си. Със своите размери, деликатността на зидарията и формата на подпорите тя бележи навлизането на готическата архитектура в нова ера, превръщайки се в гигантски "каменен съд", където материалът отстъпва място на „пространството“. Този шедьовър на хармония и баланс беше нарушен от пожара. Шпилът се срути върху сводовете, счупвайки ги на нивото на трансепта и наоса. Що се отнася до оловния покрив и конструкцията, които изчезнаха в пламъците, те престанаха да тежат на стените, нарушавайки стабилността на сградата. Въпреки това катедралата не се срути в дните след бедствието. Как да се възстанови сградата, като се гарантира същата стабилност? Това беше една от тайните на парижката катедрала - над каменните сводове и под огромното оловно покритие имаше невероятна дървена конструкция, почти унищожена от пожара. Тя е известна като „Гората“, защото беше съставена от хиляда дъбови дървета. Това е ключов елемент от гъвкавостта на катедралата, който трябва да бъде реставриран.

Преди да започне монтажът на гигантско скеле с височина над 96 метра, трябваше да се осигури здравината на основите, и това е уникална възможност те да бъдат изследвани. Последната част от тази документална поредица показва как благодарение на робот с дистанционно управление археолозите сканираха целия под на катедралата и откриха два саркофага и повече от двеста блока и фрагменти от скулптури. Освен това серията показва и дейностите по почистването от дебел слой сажди и оловен прах по запазилите се витражи.

Припомняме, че успоредно с реставрационните дейности, които текат в Нотр Дам, се проведе конкурс за дизайн за преустройство на пространството около катедралата. През юни миналата година журито обяви печелившия екип, ръководен от ландшафтния архитект Бас Сметс. Проектът, планиран да започне през 2024г., ще преосмисли пространството пред катедралата и подземните пространства, включително археологическата крипта, паркинга на две нива, площадите, бреговете на Сена и прилежащите улици.

Снимка: Нела Димитрова за Citybuild.bg

Корабът на Нотр Дам се очаква да бъде отворен за религиозни служби и посетители през декември 2024 г. Според Министерството на културата работата ще продължи до 2025 г., по-специално за възстановяването на кулата, която ще бъде копие на тази, създадена през 19 век. Пълната реставрация на сградата, придружена от обновяване на предната част, може да продължи до 2028 г.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта