Камарата на архитектите ще обсъжда изграждането на детската болница в София

88

КАБ не се е ангажирала с позиция относно решението на МЗ тя да бъде изградена в двора на Правителствена и принципно настоява за открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда


Във връзка с тиражираната през последните дни информация в медиите, че КАБ подкрепя изграждането на нова сграда в двора на Правителствена болница, в отворено писмо до Министерството на здравеопазването от Камарата на архитектите в България заявяват, че се разграничават от всякакви опити името и експертизата й да бъдат въвличани в политически решения. На този етап МЗ не е искало официално становище от КАБ във връзка с решението за изграждане на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница “Лозенец” в Национална детска болница. Поради това до момента КАБ не се е ангажирала с конкретна позиция относно решението на МЗ. Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви действия да предприеме във връзка със създалата се ситуация.

От КАБ продължават да настояват за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда, защото смятат, че по този начин ще има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които ще бъде избрано най-оптималното решение. Според Камарата построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб, а в него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света, казват от КАБ, и заявяват отново, че Камарата е готова да съдейства с експертиза в процеса по създаване на бъдещата Национална детска болница.

Припомняме, че преди дни от министерството предложиха нова детска болница да бъде изградена в парка на Правителствена вместо да бъде достроена стара сграда в комплекса на Александровска, като болница „Лозенец“ да поеме децата от специализираната болница „Проф. Иван Митев“. Междувременно днес стана ясно, че на 8 декември служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров вече е извършил преобразуване чрез вливане на МБАЛ "Лозенец" (Правителствена) в Специализирана болница по детски болести. В отговор от болница „Лозенец“ изпратиха отворено писмо до министъра, заявявайки, че действията му са „безпочвено унищожаване на едно работещо здравно заведение“, а днес протестираха пред министерството и пред Народното събрание и заплашиха да спрат присъственото обучение на студенти в Медицинския университет.  

Снимка: БТА

Кацаров коментира протеста с думите: „От началото на годината болница "Лозенец" има още 18 млн. лв. задължения, към 30 септември финансовият резултат е минус 39 млн. лв. Кой ще плати тези пари - директорът, който води протеста, или данъкоплатците? Възможността за детска болница в "Лозенец" е най-доброто решение, властите нямат нужда от привилегия и собствена болница. Нищо лошо няма да се случи от сливането“, каза Кацаров и заяви, че няма колебания за това решение.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините