Къща с бункер 2 - "невидима" архитектура до и вътре в морето

244

Експерименталният проект е съвкупност от две къщи - една вкопана в сушата и друга - разположена във водата, обединени около съществуващ бункер, като целта му е да съчетае архитектурата и вътрешното пространство с местния контекст


Нос Шабла е най-северната точка на България. Това е емблематично място, където сред гледките със стария фар, естакадата, археологията и морския пейзаж има отбранително съоръжение от епохата на Втората световна война – бетонов военен бункер. Бункерът на юг в непосредствена близост до нос Шабла е изграден по немски образец в периода на Втората световна война. Бетоновото съоръжение е част от цялостна отбранителна система по Черноморското крайбрежие, създадена да възпрепятства съветски десант по море. В хода на войната бункерът не е използван за бойни действия, но остава значима част от историята на региона.

В търсене на нови перспективи за бетоновия военен монумент, проектът предлага интегрирането му в частна резиденция, оценявайки високо даденостите и красотата на околната среда – фарът, естакадата, морето и прилежащата плажна ивица. С годините бункерът е запазил конструктивната си цялост и може да бъде реновиран и използван функционално по нов начин. Във вътрешността му има две компактни стаи, достъпни чрез тесен коридор.

Бункерът има две лица. Наблюдаван от морето, той представлява масивна бетонова стена, вписана в хълмистия морски бряг. Погледът откъм сушата и отвисоко обаче разкрива почти незабележим бетонов пръстен, маскиран със зеленина и камуфлаж от местни камъни. Точно това сливане в прилежащия пейзаж е водещ принцип във формообразуването при новата архитектурна намеса, която чрез вкопаване в терена, използването на стъклени подпорни стени, озеленяване и навлизането на естествени материали в интериора създават предпоставка сградата да се възприеме като хармонично цяло в прилежащата среда.

Проектът на арх. Христо Тритаков (Aquatecture Specialist; Co-Owner at MESS.bg), арх. Христо Ризов (Associate Director at REDVERTEX) и арх. Марина Стоева (Falco design) е съвкупност от две къщи - една разположена на сушата и друга - във водата, които са обединени около съществуващия бункер, който намира нова функция като релакс зона с вътрешен басейн. Чрез премоделиране на терена се формират разнообразни пространства с атрактивни гледки към морето и прилежащата около къщата зеленина. По този начин се постига и достатъчен светлинен комфорт чрез достъп на естествена светлина вътре в жилищните помещения при положение, че те в голямата си част се намират под земята.

Достъпът до основната къща на сушата е с улица, водеща до подземна зона за паркиране и главен вход в близост до входа на бункера. В жилището са предвидени три спални със собствени бани, коридор и обща зона с дневна, кухня и трапезария. Основните помещения са с остъкляване и гледка към фара и естакадата на н. Шабла.

В близост до основния вход се намира и подходът към разположената във водата къща, която е достъпна при преминаване през вкопан в терена тунел, който частично преминава и под вода.

В жилището, разположено в акваторията, са проектирани дневна, кухня и трапезария, спалня и баня. През стълба има възможност да се достигне до покривна тераса на горно ниво с възможност за почивка в непосредствена близост до водата.

Характерен детайл, заложен в проекта, е използването на стъклени преградни стени, които размиват границата вън-вътре и допълнително допринасят за сливането със средата не само в архитектурно, но и до голяма степен в интериорното отношение.

Принадлежността към природата е подчертана и от употребата на естествени материали, които са основни акценти навсякъде в помещенията – дърво, камък и мулч. Те действат в комбинация с използването на множество зеленина, контрастираща на фона на бетоновите стени и таванни повърхности.

Основните зони са проектирани така, че да разкриват за наблюдение ключови за средата елементи. Главна роля в интериора е отредена на гледките към стария фар, естакадата и морето.

Ключов акцент в дневната е стъклен прозоречен отвор, зад който могат да бъдат наблюдавани земните пластове с цел постигане на висока степен на взаимовръзка със случващото се навън.

Къщата за гости в акваторията предлага подводни гледки. За нея са характерни отново максимална отвореност и взаимовръзка към външния свят чрез закалено акрилно стъкло и естествени материали и зеленина.
 

Подводното жилище разполага и с биологична система за пречистване на въздуха и отпадни води чрез стъклени тръби с микроводорасли. Те са използвани и като основен декоративен акцент във всички помещения и допринасят за усещане за принадлежност на архитектурата и обитателите ѝ към водната среда.

Проектът получи номинация в категорията "Проекти – еднофамилни жилищни сгради" в направление "Архитектура" в конкурса ARCHINOVA 2022.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг