18 отличия бяха връчени в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022

693

За първи път в конкурса бяха включени направление за ландшафтна архитектура и категория за културно наследство


114 бяха подадените проекти в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022. Деветото издание на конкурса протече под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще". Церемонията по награждаването се проведе в Интер Експо Център в София на 12 октомври в присъствието на много гости и водещ Ива Дойчинова. Организатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg.

Журито в направление „Архитектура“ беше в състав: арх. Пламен Братков (председател),  проф. д-р арх. Георгий Станишев, арх. Божидар Хинков, арх. Димитър Паскалев, арх. Екатерина Николова, арх. Искрен Галев, арх. Крум Сергеев, арх. Милица Петрова и арх. Петър Бубев.

Успяхме да обменим мнения, имахме интересни спорове, но излязохме с решение. В категорията с най-голяма конкуренция имаше много добри проекти, а в тези, в които имаше малко представяне, не успяхме да излъчим победител, тъй като не видяхме големи разлики. Много добрите проекти са на световно ниво, имаше и интересни разработки за сфери, в които досега не се е случвало да виждаме такива. По отношение на концептуалните проекти се оказа, че сме много приземени и не можем да намерим онази абстракция, с която да подходим с отговорност към задачата. Търсихме да откроим и интересни по-малки задачи“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Пламен Братков.

Журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ беше в състав: д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски (председател), чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, арх. Мартин Ангелов, ланд. арх. Добромира Лулчева, ланд. арх. Евдокия Борисова и инж. Илиан Милинов.

„За първи път се провежда конкурс, в който е включена категория „Ландшафтна архитектура“. През годините ландшафтните архитекти се опитват да покажат необходимостта от по-добра градска среда. Всички говорят за това, има много опити в тази връзка от професионалисти от цял свят и България, но някак встрани остават ландшафтните архитекти, а те изучават и правят именно това. Устойчива и качествена среда се постига в екип, с компетенция и знания, а в него най-важен е опитът. Така че ако искаме да променим средата, първо трябва да променим себе си. Затова работете, развивайте се, давайте най-доброто от себе си, помагайте на хората и спрете непрекъснато да ги критикувате. Нужни са знания и добри намерения, за да се развиваме съвместно заедно“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски.  

За 9 години конкурсът ARCHINOVA успя да докаже своя авторитет, а спонсорите, партньорите ни от браншовите организации, университетите и медиите продължават да ни подкрепят. „Това е много важен конкурс, тъй като наградите се дават от доказани професионалисти и това ги прави много стойностни. Всяка година има все повече участници и интересни проекти и се надявам те да стигнат до възможно по-голям кръг от хора, които пожелаят добрата архитектура и качествената среда“, каза арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България – партньор на конкурса.

За всички, които са в тази зала, поздравления за това, че продължават да вярват, че архитектурата е форма на творчество, лична изява, път  към израстване на обществото и тяхното собствено. От подкрепящите конкурса браншовите организации и учебни заведения много зависи качеството на архитектурата и фактът, че те са събрани в едно събитие като това  е пример как трябва да подходим към развитието на българската архитектура – в партньорство и сътрудничество. Нека отличията са стимул за наградените да израстват още повече“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

Церемонията по връчването на наградите ARCHINOVA е дългоочаквано събитие за архитектурната колегия и представителите на строителния бранш. Благодарим за включването за първи път на Съюза на ландшафтните архитекти като партньор и възможността да участваме с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с най-сериозните предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство и развитието на архитектурата и ландшафтната архитектура“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти.  

НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“

ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
*В категорията има две равностойни награди.

HOUSE N1
Проектант: NiMa Design
арх. Николай Марио

Благодаря за признанието, както и на нашия екип от прекрасни млади хора, с които много се обичаме и работим страхотно“, каза при получаването на наградата арх. Николай Марио.

„За нас е важно като част от семейна фирма да заложим на доверието – така, както вие като архитекти имате доверие на конкурса и на журито. За нас е чест да подпомогнем тази инициатива, както и младите архитекти с технологии, know-how и знания. Това наше участие е знак, че в бъдеще ще бъдем постоянно до вас“, каза инж. Владимир Войнов, управител на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса, който връчи наградата в категорията.  

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГЪРЦИЯ
Проектант: SIMPLE.ARCHITECTURE
арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

Всяка година конкурсът става все по-голям и взискателен и това ни кара да се чувстваме все по-отговорни и внимателни с проектите, с които кандидатстваме“, каза арх. Александър Йончев.

Продължавайте да творите все по-вдъхновени и с енергия, бъдете смели в решенията. Това е начинът, по който давате и на нас правилната посока, за да разработваме нови продукти и технологии. Бъдете с широко отворени очи към околната среда и ми се иска да постигате баланса, в който всички искаме да живеем“, каза инж. Невена Йончева – продуктов мениджър на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ  

ОБОРИЩЕ 26
Проектант: NiMa Design
арх. Николай Марио
*Прочетете за проекта и тук.

Отново огромни благодарности на екипа, с който дълго и мъчително проектирахме тази сграда и мисля, че накрая сме доволни от резултата… и от наградата също“, каза арх. Марио, който за втори път излезе на сцената.

Гледайки номинациите в тази категория, си мислех, че хората, които правят проекти, са малко встрани от ежедневната конюнктура, която в момента е доста предизвикателна, но самата задача на проектантите е не по-малко такава, защото те трябва да погледнат напред за това какви ще са нуждите и желанията на хората, които ще обитават обекта, както и да следват принципите на устойчиво строителство и здравословна среда на обитаване. Ние също като фирма следваме тези принципи, когато избираме и разработваме решения, които да дадат необходимите инструменти на проектантите да постигнат целите си за стените, покрива и настилките“, каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър „Продажби“ във „Винербергер“ ЕООД - златен спонсор на конкурса.   

ПРОЕКТИ – ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

BS594
Проектант: HORA
арх. Андрей Ходкевич

Радвам се, че до няколко седмици този проект ще излезе от категорията „Проекти“ и ще влезе в категорията „Реализации“. Благодаря на възложителите за доверието и вярата в нашите идеи“, коментира арх. Андрей Ходкевич.

Участниците в конкурса ни показват, че в България може да се прави качествена архитектура“, заяви арх. Йоана Петрова, експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт – Видима“ АД – златен спонсор на конкурса.   

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

ВИНАРСКА ИЗБА „ЛОЗЕНИЦА“
Проектант: DA ARCHITECTS
aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITRKTER

Благодаря на журито за високата оценка, както и на всички колеги, които участваха в проекта, жертваха от времето си, влагаха идеите си и даваха всичко от себе си, за да постигнат тези резултати. Благодаря и на екипа на колегите от Норвегия, които бяха съществени участници в мултидисциплинарния проект в България. Може би най-предизвикателното в проекта е да се покрият големите очаквания, свързани с една винарска изба и с множеството съпътстващи незабележими функции в нея“, каза aрх. Мартин Ряшев, получавайки наградата.

Пожелавам на участниците в конкурса да бъдат здрави, все така успешни и да продължават да ни вдъхновяват с чудесните проекти, които реализират“, коментира Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – златен спонсор на конкурса.

ПРОЕКТИ - ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ - журито не номинира проекти и не присъди награда.

РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

ВЪЗДУШНА КЪЩА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ
Проектант: ХЕЛИКС СМ ООД
арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев  

Развълнувана съм, че видях такива красиви проекти. Надявам се, че все така ще работим с колегите и светът ще става по-красив“, каза арх. Севдалина Недева.

Архитектурните състезания са хубави, защото в тях няма победени - всички участници се поощряват за по-добри постижения“, заяви при връчването на наградата инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД - златен спонсор на конкурса.

Специална награда  

КЪЩАТА НА ГРАДИНАРЯ
Проектант: GINN STUDIO
арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина

Зад скромния проект стоят сериозни усилия и вашият избор го валидира“, коментира наградата арх. Игнат Тодоров.

Изключително ме зарадва фактът, че ARCHINOVA покани Висшето строително училище „Любен Каравелов” да участва в конкурса като партньор. Ще се радвам, ако видя наши възпитаници като участници, номинирани или победители“, каза арх. Юлия Илиева, декан на Архитектурния факултет във Висшето строително училище „Любен Каравелов” – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

ЖИТНИЦА – ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ
Проектант: SKICA Studio
арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова
*Вижте повече за проекта и тук.

Вдъхновена съм от номинираните и спечелилите проекти в конкурса. Нашият рециклира стара изоставена сграда на популярно като локация място. Беше предизвикателство, защото имаше оптимален бюджет. Най-ценното беше партньорството и това, че постоянното противопоставяне между конструктори и архитекти тук помогна сградата да бъде с изнесена конструкция на фасадата“, каза арх. Елица Панайотова.

От тези сгради се определя голяма част от облика на града. В тях трябва да се съчетават функция, дизайн, иновации“, смята инж. Владимир Войнов – управител на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ,,МЕЛНИЦАТА"
Проектант: STUDIO NADA
арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев
*Проектът получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство. Студиото спечели и голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО.

Това е голямо признание за нас и за многото доброволци при осъществяването на проекта. Благодарим и на сдружение „Деветашко плато“, които са причината той да се случи“, каза арх. Георги Събев.

Радвам се за втора година да ви посрещнем тук. Знам какво е да организираш събитие – изисква много труд, и всеки от участниците в процеса е важен за крайния резултат“, отбеляза Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

ХОТЕЛ "AMARA SUGAR"
Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД
арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов  
*Проектът получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство.

Това е неочаквана награда, изключително много благодарим и е невероятно вдъхновяващо да сме част от този конкурс“, каза арх. Таня Митакева.

Привилегия е за нас, че вече толкова години сме част от това събитие, което показва най-доброто от архитектурата в България, има значимо развитие и става все по-стойностно. Благодаря ви и че в редица от тези проекти сме ваш партньор и работим успешно“, заяви арх. Александър Бояджиев, старши експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт - Видима” АД – златен спонсор на конкурса.

Специална награда  

РЕКОНСТРУКЦИЯ „ЗООПАРК СТАРА ЗАГОРА“
Проектант: АРХИТЕКТ КИРЯКОВ ЕООД
арх. Иван Киряков  
*Вижте още за проекта и тук. На екипа предстои работа и по проекта за Зоологическата градина в Пловдив. 

Благодарим много на организаторите. Като проектант мога да кажа, че животните са по-добри клиенти от хората“, каза шеговито арх. Петър Киряков от екипа на „Архитект Киряков“.

За първа година сме партньори на конкурса. Нашата програма „Архитектура“ е най-млада в България, но ние се радваме на нейното успешно развитие, като вече виждаме нашите студенти в ролята на победители“, заяви проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент "Архитектура" в Нов български университет – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА „ХИДРОБЕТОН“
Проектант: MI CONCRETE LTD
арх. Михаела Димитрова  
*Миналата година проектът получи награда в конкурса на Съюза на архитектите АРХИМОРИЯ, както и номинация в конкурса на Камарата на архитектите „Български архитектурни награди“.

За мен това е много важна награда. Благодаря на екипа, който е неотлъчно до мен и ми помага непрекъснато“, сподели арх. Михаела Димитрова.

Животът в България се подобри през последните години, но заради негативизъм не виждаме положителното. Много неща се промениха в резултат на труда, положен от вас, за да достигне до нас и да може да предлагаме качествени продукти. Вярвам, че българите сме талантливи и пожелавам този дух да продължи да съществува. Извън България ни гледат вече по друг начин и ви благодаря за това, което правите“, каза инж. Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД - сребърен спонсор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ

РЕСТАВРАЦИЯ НА КЪЩА НА УЛИЦА „СЪБОРНА“ В ПЛОВДИВ
Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД
арх. Пламена Андонова, арх. Милена Крачанова   

Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив. Вътре те могат да видят прекрасни картини и красиви реставрирани мебели“, каза арх. Пламена Андонова.

Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова.

Конкурсът за поредна година показва, че архитектурните проекти не спират да се развиват въпреки времената, в които сме принудени да живеем. Поздравявам всички участници, че са дръзнали да се конкурират с толкова много блестящи проекти“, каза при връчването на наградата инж. Виана Витанова, главен проектант в „Алукьонигщал“ ЕООД – златен спонсор на конкурса. 

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ „АРХИТЕКТУРА“ - журито номинира три проекта, но не присъди награда.

НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА УЛ. „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” В БУРГАС

Проектант: АРХИТЕКТИ УРБАНА (арх. Росица Златанова)
арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков

*Проектът беше представен наскоро по време на семинар за публичните пространства, организиран от Съюза на урбанистите в България. Той получи отличие и в конкурса "Български архитектурни награди 2022" в категорията за ново строителство.

В нашия екип се получи вдъхновяващо сътрудничество между майка и дъщеря. Много се надявам нашият възложител Община Бургас, който вече се гордее с този проект, да го види в нова, още по-ярка светлина, и да положи всички усилия за неговата поддръжка и разхубавяване, защото предстои озеленяване и на мястото ще има още повече аромат. Благодаря от сърце от името на целия ни екип“, каза арх. Росица Златанова.

Аз съм оптимист за бъдещето, защото виждаме все по-хубави проекти. Да променяме себе си и средата става с непримиримост към това, което обитаваме и което произвеждаме. Радвам се да връча наградата в тази категория, защото проектите са на световно ниво. Предстои новият конкурс на Wienerberger - Brick Award, и такива проекти имат място в него“, отбеляза инж. Цанко Миланов, управител на „Винербергер“ ЕООД и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД – златен спонсор на конкурса.    

РЕАЛИЗАЦИИ - ЧАСТНИ ОБЕКТИ

КЪЩА НАД ВОДАТА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD
инж. Веселка Трифонова

Благодаря, че вече съществува награда в областта на ландшафтната архитектура и дизайн и много се радвам, че моята фирма ще носи първото отличие. Това е плод на наша дългогодишна дейност. Аз съм инженер по горско стопанство, но откак съм се дипломирала, целият ми трудов стаж е минал в тази област и не мога да опиша какво признание е това за мен. Разбира се, зад гърба ми стои цял екип основно от ландшафтни архитекти“, каза инж. Веселка Трифонова.

Към всички се обръщам с апела - участвайте в конкурси, защото в тях човек сверява часовника си и вижда как са работили колегите му. Те са двигател напред“, коментира и членът на журито чл. кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев, ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – партньор на конкурса.  

ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
 
ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕ В БУРГАС
Проектант: THINK FORWARD
арх. Галина Милкова, арх. Моника Маринова, дизайнер Недко Николов

*Проектът беше представен наскоро по време на семинар за публичните пространства, организиран от Съюза на урбанистите в България.

Благодаря на журито от името на нашия екип и най-вече, че оцени един бюджетен проект, в който човешкият фактор е първостепенен“, каза при получаването на своето отличие арх. Галина Милкова.

Виждайки номинациите, искрено не завиждам на журито, което е трябвало да избере победител в тази категория“, отбеляза Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – златен спонсор на конкурса.    

ПРОЕКТИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ - журито номинира един проект и не присъди награда.

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА

ТИПОВ СПИРКОВ НАВЕС С ОЗЕЛЕНЕН ПОКРИВ
Проектант: АиА АРХИТЕКТИ
арх. Ангел Захариев

Арх. Ангел Захариев не можа да присъства на церемонията и получи отличието си по-късно.

Нашата компания има професионално отношение към жилищните проекти, но преди всичко сме граждани, затова се радвам да изляза от своите рамки и да връча тази награда в категорията за елементи за градска среда. Това е нашата среда за обитаване извън дома, която ежедневно потребяваме и за чието благосъстояние сме отговорни. Бихме искали да виждаме по-модерни, по-функционални и устойчиви елементи и решения в обществените пространства, а вие – архитектите, можете да ги сътворите. Пожелавам на екипа техният проект да бъде реализиран, за да видим как оживяват зелените покриви“, каза инж. Боряна Ангелова, мениджър проекти в „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА, ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

*В тази категория журито не излъчва победител, но определя Специална награда за „Обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите към теми, за които те не подозират“.
 
ВОД НО?
Проектант: Анета Лазарова, Денис Камарски

Наградата за нас е истинска чест, както и вдъхновение да сме сред тези професионалисти, на които се възхищаваме. Много се радваме да получим награда като все още недипломирани архитекти и си пожелаваме догодина да продължим с ентусиазъм да участваме и в много други конкурси“, каза Анета Лазарова.

Обществените сгради и пространства, особено в техния концептуален зародиш, са един от най-важните маркери в нашето общество“, отбеляза при връчването на наградата на студентите доц. д-р арх. Панайот Савов, зам.-декан по учебната дейност на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия – партньор на конкурса.

Гостите можеха да разгледат дигитална изложба с наградените и номинирани проекти във фоайето и да продължат вечерта в разговори с колеги, приятели и партньори.
 

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“:

ПРОЕКТИ – ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

КЪЩА С БУНКЕР 2
Проектант: арх. Христо Тритаков, арх. Христо Ризов, арх. Марина Стоева

OBLA HOUSE
Проектант: E HOUSE ARCHITECTS, арх. Анна Неврокопска, арх. Любомира Момчева

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

THE VALE
Проектант: SGI ARCHITECTS & MASTERPLANNERS, арх. Владислав Дечев, арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу, арх. Мария Мишинева, арх. Димитрина Иванова

ДВУФАМИЛНА СГРАДА В СОФИЯ
Проектант: СТУДИО 17,5-С, доц. д-р арх. Йордан Ликов, арх. Дончо Дончев

ЖИЛИЩНА СГРАДА 3а
Проектант: STUDIO 5R, арх. Ралица Зортева

ПРОЕКТИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

ЕКО СЕЛИЩЕ "ПОЛЯНЕ"
Проектант: Architecture Studio Georgiev, Красимир Георгиев

ОРИГАМИ
Проектант: STUDIO MESS, арх. Христо Тритаков, арх. Милица Андреева

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

ВИЛНЕР ГАРАЖ
Проектант: NiMa Design, арх. Николай Марио

РЕАЛИЗАЦИИ – ЕДНОФАМИЛНИ СГРАДИ

КЪЩА В СИТОНИЯ  
Проектант: L6 STUDIO, арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев, арх. Атанасиос Аргирудис, арх. Мирослав Желязков

РЕАЛИЗАЦИИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

НИКОС
Проектант: ФУНКТ ООД, арх. Валентин Денков

ОФИС СГРАДА ЛОЗЕНЕЦ
Проектант: SKICA Studio, арх. Руслан Гинчев, арх. Елица Панайотова

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ „АРХИТЕКТУРА“

МУЗЕЙ НА ЕМОЦИИТЕ
Проектант: Биляна Апостолова

ВЪЛТАВСКА ФИЛХАРМОНИЯ
Проектант: арх. Ева Янакиева

ПОСЛЕДНОТО КИНО НА СОФИЯ - ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА КИНО "ВЛАЙКОВА"
Проектант: арх. Ая Тодорова

НОМИНИРАНИ В НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“:

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

ПАРКОУСТРОЯВАНЕ, БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКАТА СРЕДА НА „СТАНЦИОННА ГРАДИНА”, СТАРА ЗАГОРА
Проектант: ЛАНДШАФТЕН ДИЗАЙН-ИНВЕСТ ООД, ланд. арх. Корнелия Маторова

*Реализацията получи трето място в Конкурса за ландшафтни архитекти 2021 на Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА).

РЕВИТАЛИЗАЦИЯ НА РЕКРЕАЦИОННА ЗОНА “БЕТОНОВИ ПЪРЗАЛКИ", ЧАСТ ОТ ПАРК “ХЪЛМ НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ”
Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД, арх. Пламена Андонова,
Пейзаж ЕООД, ланд. арх. Мирела Димитрова – Дуйар

РЕАЛИЗАЦИИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ

ГРАДСКА ВИЛА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD, инж. Веселка Трифонова

ГРАДСКА КЪЩА В ГОРАТА
Проектант: HOME GARDEN VT LTD, ланд. арх. Иван Райков, инж. Веселка Трифонова, TANNE DESIGN инж. Татяна Станчева

ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

ЕКСПОЗИЦИОНЕН ПАРК "ГРАДИНИТЕ НА СВЕТА"
Проектант: ЛАНДШАФТ ПРОЕКТ ООД, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов

ПАРКОВО ПРОСТРАНСТВО В С. ОГНЯНОВО
Проектант: ФРАГМЕНТИ ДИЗАЙН СТУДИО ООД, ланд. арх. Христо Ангелов

ПРОЕКТИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ

ВИЛА „КАСАНДРА“
Проектант: ФРАГМЕНТИ ДИЗАЙН СТУДИО ООД, ланд. арх. Христо Ангелов

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ

КЪСНОРИМСКА РЕЗИДЕНЦИЯ "СКРЕТИСКА"
Проектант: Аделина Първанова

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР 

Rehau  

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ 

Ideal Standart

Wienerberger

Технопанел

Alukönigstahl

СРЕБЪРЕН СПОНСОР 

Hörmann  

СПОНСОРИ СЪБИТИЕ

ЕТЕМ

OLYMPUS

ПАРТНЬОРИ

Съюз на архитектите в България (САБ)

Камара на архитектите в България (КАБ)

Съюз на ландшафтните архитекти (СЛА)

Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Нов български университет (НБУ)

Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „Черноризец Храбър“)

Архитектурно-строителна седмица

Интер Експо Център (ИЕЦ)

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Detaili

Dibla

Stroiteli

Жилища

1kam1

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения