Наближава крайният срок за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA 2022

103

Вижте повече за журито, което очаква вашите проекти


Организатори на Годишните награди ARCHINOVA са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg. Крайният срок за ранна регистрация е 22 май, а стандартната регистрация е от 23 май до 31 юли. Конкурсът дава възможност на архитектите да демонстрират идеи и възможности в категории като „Проекти“, „Реализации“ и „Концепции“. Новото в деветото издание на наградите е допълнителното направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“. Вижте повече за членовете на журито, което ще оценява в две категории.

Жури в категории „Архитектура“:

Проф. д-р арх. Георгий Станишев

Архитект и архитектурен критик с международна известност, професор и доктор по архитектура в УАСГ, професор на Международната академия на архитектурата. Георгий Станишев е основател на бюро „Проекти Джи Ес“ и автор на редица архитектурни проекти и реализации в България, Гърция, Кипър, Русия, Австрия и други страни. Куратор е на архитектурни изложби в България и чужбина, включително и на Българската изложба на Архитектурното Биенале във Венеция 2008. Автор е на монографии по теория на архитектурата, както и на Sofia Architectural Guide. Проф. д-р арх. Георгий Станишев е участник в международни журита на архитектурни конкурси.

Арх. Искрен Галев

Завършва УАСГ през 2003г. и от 2005г. е съосновател и управител на студио „Контрастер“, а от 2011г. е и партньор в архитектурно студио „ПАМ Консулт” с ръководител арх. Румен Първанов. Арх. Искрен Галев има награди в архитектурни конкурси, сред които: трето място в национален конкурс "Национална художествена академия 2005“, първа награда в „Архитектурна идея 2006“ - категория обществени обекти, първо място, проект и реализация на „Благоустрояване на централната пешеходна зона на Пловдив“ към екип на студио „Драс Сити План“, финалист в международен архитектурен конкурс за "Нова регионална библиотека на Варна 2015“ и други.

Арх. Пламен Братков

През 1998г. завършва УАСГ със специалност „Архитектура“, а през 2004г. създава студио „Аедес“, което проектира емблематични сгради, сред които „Жаклин“, Q център, Urban model, Red Apple, частни и обществени интериори. От 2004г. арх. Пламен Братков е преподавател в УАСГ, катедра „Обществени сгради”. Има награди и участия в различни събития и форуми на архитектурна тематика в чужбина и у нас, журирал е в конкурси, има много участия във форуми и лекции, а сгради на студиото влизат в селекция за каталога на фондация „Яков Чернихов” (2008); за каталога на фондация „Мис ван дер Рое” за съвременна европейска архитектура (2009); за годишния каталог „20 европейски сгради” на списание А10 (2009); за каталога на Wienerberger “Brick’10” и “Brick’14”. „Аедес“ имат и Бронзов Визар 2007 г.     

Арх. Крум Сергеев

Завършва УАСГ през 2007г. със специалност "Архитектура" в катедра "Жилищни сгради". Междувременно работи в едно от водещите архитектурни студия в София, където допълнително усъвършенства своя професионален опит. От 2010г. до 2016г. заема позицията на водещ архитект и проектант в една от изявените строително-инвестиционни компании, чиято съвместна работа му дава възможност да натрупа голям опит в практиката, проектирайки десетки обекти, различни по функция и мащаб. От 2015г. до 2018г. води упражнения в УАСГ като асистент в катедра "Жилищни сгради". Също така взема участие като лектор в редица строително-архитектурни форуми. През 2015г. арх. Сергеев основава "studio CREATIVE", което работи съвместно както с частни инвеститори по малки обекти, така и с мащабни компании по редица ключови проекти.

Арх. Катерина Николова

През 2007г. се дипломира с отличие в Катедра „Обществени сгради“ на УАСГ. Работи в бюрото на арх. Симеон Цонков („Архитектурна група Цонков“) и арх. Таня Глебова, преди да започне самостоятелна практика. Основава студиото „Николова + Партньори“ през 2021 година след 20 години професионална практика, 14 от които самостоятелно като архитект-ръководител проекти. Арх. Николова има реализирани многофамилни и еднофамилни жилищни сгради (като наградената Къща 007), детски и увеселителни съоръжения, обществени и жилищни интериори, както и инсталации.

Арх. Милица Петрова

SPACEMODE е архитектурно студио, създадено от арх. Милица Петрова и арх. Асен Игнатов с идеята за моделиране на пространството като едно цяло - функционалност, баланс, качество и хармонична връзка между визия, интериор и отношение към детайла. Студиото се фокусира върху урбанистични разработки, базирани на съвременните технологии Space Syntax и Deptmap, с цел осигуряване на добавена стойност и по-добра комуникационна и пространствена свързаност на средата. Има номинации и отличия в национални и международни архитектурни конкурси.

Арх. Петър Бубев

През 2008г. получава магистърска степен по „Архитектура“ в УАСГ, катедра „История и теория на архитектурата“. През 2009г. основава „Архформ“ ЕООД заедно със Славина Илиева–Бубева. От 2014 досега работи по множество проекти в партньорство с ASD – „Архитектурно студио Диагонали“. От 2015г. до момента е хоноруван преподавател в катедра „История и теория на архитектурата” в УАСГ. Има множество награди, а по-важни реализации са детска градина в с. Герман, сграда със смесено предназначение в Бургас, еднофамилна жилищна сграда в с. Лозен - KD_house, Kлуб за водни спортове в Панчарево.

Арх. Димитър Паскалев

Има дългогодишен опит в областта на архитектурното проектиране и градско планиране, с проекти в България, Катар, Южна Корея, Швейцария. Партньор е в "Архитектоника Студио“ от 2004 година. Ръководи проектите на Белисимо бизнес център, Софарма и Литекс Тауърс, Летищна контролна кула София и много други проекти за обществени сгради. Занимава се с изследователска дейност и иновации в областта на сградното строителство. От 2013 година ръководи Институт за нулево енергийни сгради. Участва като ръководител на екип в международния проект за развитие на иновационни фасади INDEWAG. Ръководи екип в проекта SDH2PM по програма Хоризонт 2020 за трансфер на технологиите на слънчеви топлофикации в България. Има регистрирани 4 патента на иновации в областта на сградното строителство. През 2016 реализира експериментална фасада с циркулираща течност за Qatar Green Building Council, Doha. През същата година ръководи проект, доставка и монтаж на иновационен стъклен покрив за Qatar Business Incubation Center. През 2019 година ръководи проект за демонстрационен павилион с иновационни фасади с циркулиращи течности на територията на БАН. Има много награди.

Арх. Божидар Хинков

През 2003г. завършва „Архитектура“ с отличие в УАСГ, а през 2016г. е избран за професор от Международната академия на архитектурата (МАА). От 2006г. до 2008г. е преподавател по архитектурно проектиране - водещ учебно студио във Висше строително училище в София, а от 2010 до 2012г. – в Европейския политехнически университет  в Перник. Арх. Хинков (БД АРХ) има много награди от 2000-а година досега за своите проекти, сред които жилищни, индустриални и обществени. Арх. Хинков е избран от Академичния съвет на МАА за президент на Международния форум на младите архитекти.

Жури в категории „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“:

Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев

Арх. Ковачев е почетен професор и доктор по архитектура от Московския архитектурен институт (МАРХИ), доктор на архитектурните науки в Лесотехническия университет, професор на Международната академия на архитектурата и член-кореспондент на БАН. Той е чуждестранен член на Руската академия на архитектурата и строителните науки и почетен член на Украинската академия на архитектурата.

Заемал е различни длъжности във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и в Лесотехническия университет в София, като в момента във ВСУ е ръководител катедра „Архитектура и урбанистика“, а в ЛТУ е ръководител на отдел „Инфраструктурни проекти“ и председател на Общото събрание. И в двата университета многократно е член на факултетни, академични, научни, хабилитационни и други съвети. Ръководител е на 19 докторанти и 106 дипломанти.

Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев е експерт на МОСВ за оценка на въздействието върху околната среда, на Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет, както и на Министерството на културата за дейности, свързани с опазване на културните ценности.

Арх. Ковачев е член на САБ, КАБ, на УС на Българския съвет за устойчиво развитие, на Федерацията на Научно-техническите съюзи в България, на Съюза на учените в България, както и на над 10 редакционни съвета на издания по архитектура, ландшафтна архитектура, екология, инженерство у нас и в чужбина.

От 1998г. арх. Ковачев е носител на Почетния знак на Лесотехнически университет. От 2014г. е почетен гражданин на родния си град Карнобат, носител е на Почетния знак на Столична община и е почетен член на СЛА. Носител е на архитектурни награди, награда за принос в областта на науката и висшето образование и много други награди за научно и проектантско творчество в национални и международни конкурси.

Арх. Ковачев е автор на 29 монографии, книги, учебници и справочници, на над 150 научни и над 100 научно-информативни публикации, на 104 научни доклада на национални и международни конференции, на 45 доклада за ОВОС. Автор е и на над 170 устройствени планове и инвестиционни проекти, а като ръководител екип е спечелил два проекта по европейски оперативни програми за Лесотехническия университет. В момента работи по Подробния устройствен план на Борисовата градина в столицата.

Доц. ланд. арх. Григор Перчиклийски

Придобива магистърска степен „Ландшафтен архитект“ в Лесотехнически университет през 2005г. От 2016г. до днес е и преподавател в ЛСУ и УАСГ. Доц. Перчиклийски е с повече от 18 години опит в областта на инвестиционното проектиране. Съосновател и управител е на „Дизайн Груп Студио“ ООД от 2007г. до днес. Ръководител е на проектантски колектив в различни инвестиционни проекти в България и чужбина, има и много награди от конкурси.

Доц. д-р арх. Ясен Кьосев

Завършил е Първа английска гимназия през 1993г. и УАСГ през 1999г. През 2001г. е специализант в Департамента по градско планиране на Кралския технически университет в Стокхолм (KTH). През 2004г. защитава докторска дисертация в катедра „Градоустройство“ в УАСГ. Има трайни професионални интереси към градска история и развитие на градските центрове. Участва в значими конкурси и устройствени проекти в екип под ръководството на проф. Иван Никифоров. Автор е на проекти за жилищни и ваканционни сгради и комплекси. Преподавател е в катедра „Градоустройство“ на Архитектурния факултет в УАСГ от 2003г., хабилитира се като доцент през 2011 г. В периода 2011-2015г. е зам.-декан на АФ, а от 2020г. е ръководител катедра.

Ланд. арх. Добромира Лулчева

Завършва магистърска степен по ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет. Съосновател и собственик е на Landscape Design Studio. Работи в сферaта от 15 години по различни по мащаб проекти – градски паркове и градини, жилищни комплекси и квартали, бизнес и офис сгради, еднофамилни градини и апартаментни тераси. Сътрудничи си с водещи архитектурни студия и ръководи проектирането на откритите пространства на многобройни обекти. Автор е на статии за ландшафтна архитектура в различни издания за градска среда и архитектура в България и извън нея. Цялостният и интегриран подход в дизайна носи на ланд. арх. Добромира Лулчева и Landscape Design Studio престижни награди от български и международни конкурси, публикации и участия в професионални издания и форуми.

Ланд. арх. Евдокия Борисова

Завършила е Лесотехническия университет през 2001г. и следвайки вече 20 години пътя на професионалното си призвание, е имала възможността да създаде разнообразни по функция, площ, стил и предназначение пространства: градски и лесопаркове; мемориални градини, обекти паметници на културата, площади; благоустройство на жилищни квартали, улично озеленяване; жилищни комплекси от затворен тип, прилежащи зелени площи към сгради; детски градини, училища, медицински заведения; хотели, производствени предприятия, както и мащабни търговски обекти като хипермаркети и общински пазари. Отговорностите ѝ като външен експерт към два от районите на столицата и като експерт към НИНКН доразвиват нейните компетенции. През 2019г. в партньорство с архитектурна агенция „АДА“ печели две първи места в два конкурса.

Инж. Илиан Милинов

Завършва „Интериор и дизайн на мебели“ в Лесотехнически университет през 1996г. През 90-те е главен дизайнер в мебелна фирма „Интерсервиз Узунов“, където работи по проекти за дизайн на шоуруми и изложения. През 2000г. става част от екипа на ORT като дизайнер, а през 2002г. създава трансформиращият се в маса стол Seattable, който печели много международни награди. Инж. Милинов организира изложенията на ORT в Кьолн, Милано и Чикаго. През 2008г. създава студиото Ilian Milinov Studio. Член е на Съюза на българските художници и е жури на няколко конкурса за дизайн. Ментор е в Eleven Accelerator, лектор е в TEDxBG. Има спечелени много международни награди и е номиниран в няколко DESIGNBOOM конкурса. Негови работи са публикувани в международни издания.

Арх. Мартин Ангелов

Завършва Архитектурния факултет на УАСГ през 2009г. До 2012г. работи като архитект. В периода 2012-2014г. се занимава с изследване и прототипиране на експериментални проекти, свързани с придвижването. Един от тях е Halfbike - алтернативен прочит на класическото колело. През 2015г. арх. Ангелов печели международната награда за продуктов дизайн "Red Dot Design Award". Проектът се превръща в основен бизнес за него и вече 8 години се развива.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР 

Rehau  

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ 

Ideal Standart

Wienerberger

Технопанел

Alukönigstahl

СРЕБЪРЕН СПОНСОР 

Hörmann  

СПОНСОР

ЕТЕМ

ПАРТНЬОРИ

Съюзът на архитектите в България (САБ)

Камарата на архитектите в България (КАБ)

Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА)

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Нов български университет (НБУ)

Висше строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „Черноризец Храбър“)

Архитектурно-строителна седмица

Интер Експо Център (ИЕЦ)

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Detaili

Dibla

Stroiteli

Жилища

1kam1

*Вижте подробности на сайта на Годишните архитектурни награди ARCHINOVA.

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Пловдив ще има нова детска болница, част от УМБАЛ "Св. Георги"

Пловдив ще има нова детска болница, част от УМБАЛ "Св. Георги"

За новата сграда вече има изготвен и одобрен инвестиционен проект, с издадено разрешение за строеж от Общината

Всички поправки на проекта за стадион "Христо Ботев" вече са предадени в Община Пловдив

Всички поправки на проекта за стадион "Христо Ботев" вече са предадени в Община Пловдив

До края на седмицата главният архитект на града ще издаде заповед за допълване на разрешението за строеж, която влиза в сила след 14 дни

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

В Асеновград гостува изложба "Алафрангата – отворен прозорец към света"

Документалната изложба е илюстрация за това как възрожденските къщи на Трихълмието в Пловдив блесват със своя най-характерен елемент, който се счита за знак за култура и приобщаване към европейското

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Вижте какво още предлага АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ 2022

Програмата продължава до 8 октомври - основно в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 в София