Преустройство на общежитие спечели награда "Фасада на годината"

1456

В обекта са използвани Баумит интегрирана топлоизолационна система Про с крайно покритие СиликатТоп, ПураТоп и МозаикТоп.


На 14 ноември бяха наградени победителите в конкурса на "Баумит" - "Фасада на годината 2018-2019". Първите шест обекта от всяка категория, достигнали до финала, ще се състезават и в международния конкурс „Life Challenge 66". В категорията „Термично саниране" първо място бе присъдено за „Преустройство, реконструкция и модернизация на работническо общежитие в апартаментен тип в София, ул. „Житница" 21", с проектант арх. Кристина Канинова, „Скица" ЕООД. Инвеститор на проекта е „Актив пропъртис АДСИЦ", а изпълнител и заявител - „Димел" ЕООД.

Панорама Житница" се намира в София в м. Славия. Сградата е с разрешение за ползване от 6 февруари. Проектът включва преустройство, реконструкция и модернизация на съществуваща сграда от 60-те години и е изпълнявала функцията на работническо общежитие. Възстановена е предишната функция в контекста на съвременните изисквания, потребности и търсене в сегмента на жилищни и обществено обслужващи площи, съобразени със социалната, икономическа и комуникационна специфика на зоната, в която попада сградата. Извършено е конструктивно укрепване с цел усилване на съществуващата конструкция по отношение на поемането на хоризонтални въздействия от земетръс.  Конструктивното укрепване се осъществява чрез добавяне на стоманобетонни рамки и стени по фасадите от изток и запад, както и във вътрешността на сградата.

Сградата ще разполага със 116 апартамента с големина от 27 до 120 кв.м, 4 магазина, 4 шоурума, фитнес, заведение за бързо хранене, супермаркет.

Основната сграда разполага с един вход за жилищната част, като достъпът е с външна съществуваща стълба. За осигуряване на изискванията за достъпна среда е предвидена нова асансьорна платформа от западната страна на стълбата.     

На ниво сутерен са предвидени обществено обслужващи единици, които да са полувкопани и с достъп от ниво терен откъм ул. „Житница". В централната и задната част на сградата, която изцяло попада под нивото на терена, са планирани складови, технически и обслужващи сградата помещения, както и вертикално комуникационно ядро.

На първи етаж са планирани обществено обслужващи обекти, супермаркет за хранителни и промишлени стоки, заведение за бързо хранене, входно преддверие с рецепция, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На ниво терен е предвиден открит паркинг за 11 автомобила, както и детска площадка, тераса към заведението за хранене, озеленяване и др. От северната страна на сградата на това ниво е предвидена нова външна площадка (тераса) за достъп до търговските площи, разположени от двете страни на входа за жилищната част на сградата.    

На втори етаж са разположени апартаменти по целия източен, северен и западен фронт на сградата, както и обслужващи помещения, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др.    

Етажите от трети до девети могат да се дефинират като „типови", като на тях се предвижда да бъдат разположени апартаменти, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На подпокривният и покривен етаж са разположени апартаменти, вертикално комуникационно ядро, инсталационни шахти и др. На кота +28,20 е обособено техническо помещение за машинно на асансьорите. 

В сутерена на пристройката са предвидени обслужващи и складови помещения към партерното обществено-обслужващо ниво, както и технически помещения, складове към сградата, топла връзка с подземния паркинг и др.    

На първия етаж на пристройката са планирани обществено-обслужващи обекти, като супермаркет, заведение за бързо хранене и др. Това ниво ще има излаз на ниво терен към открития паркинг, детската площадка и тераса заведение.    

На втори етаж на пристройката над хипермаркета са предвидени 4 апартамента с южен фронт. 

Подземен паркинг е проектиран извън обема на съществуващата сграда и пристройка към нея. Той обхваща свободната площ по регулационната линия на имота. Подземното ниво ще разполага с една рампа за движение на автомобили с ширина 3м, която ще бъде снабдена със светофарна уредба и ще се ползва и в двете посоки (вход и изход от подземния гараж). Броят на паркоместата е 26, като 19 от тях ще бъдат обособени в гаражни клетки. Гаражът ще разполага с топла връзка към сутерена на съществуващата сграда.

ОЩЕ НОВИНИ

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Така според партията ще се осигурят нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката