Винарско имение „Драгомир“ получи голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди 2021“

343

Международното жури определи и четири специални награди


Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Проектът в Брестник е победител и в категорията „Бизнес, административни, индустриални, търговски сгради - реализации" в конкурса АРХ ИНОВА 2020. Той има номинация и за наградите на Европейския съюз за съвременна архитектура - Mies van der Rohe, чието обявяване предстои.

Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите. Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън.

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. „Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

Още 4 проекта получиха специални награди:

Вила "Гантиади" по проект на арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова от архитектурно студио NIKART се намира на скалист склон, в непосредствена близост до морския бряг. Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове. Мащабите на вилата остават скрити, като е видима единствено от брега. Преходът от външната среда към интериора е решен с материали и структури, характерни за мястото. Темата за морето продължава и във вътрешността на вилата.

Жилищна сграда “Бояна 49” с автори на проекта арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O Архитекти e cĸpитa в гopaтa и се забелязва отдалеч само като aбcтpaĸтни xopизoнтaли, отблясъци и cвeтлинa мeждy cтвoлoвeтe на дърветата. Проектът развива най-съществените характеристики на средата - изолираността и спокойствието на околната гора. Основен фокус е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на жилищата. "Бояна 49" в София е победител и в категорията „Многофамилни жилищни сгради - реализации" в конкурса АРХ ИНОВА 2020. Проектът е номиниран и за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура - Mies van der Rohe.

Eclipse house – автори на проекта отново са I/O архитекти - арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Семплата кубична форма на сградата синтезира различни възможности и функции - неочаквани пространствени връзки, богата естествена осветеност, гъвкави плъзгащи се панели за зониране на помещенията. Основният фокус е контактът на човека с природата, който е постигнат по различни начини в трите нива на къщата. Проектът спечели и награда в категорията „Еднофамилни жилищни сгради - реализации“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле” – автори на първия етап на проекта са арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТО. Етнографският комплекс се намира на 15 км от Бургас, в близост до едноименното рибарско селище. Това е ново публично пространство със сгради за етнографски експозиции и кафене, което предлага възможности за богата културно – образователна и развлекателна програма. Целта е подпомагане и популяризиране на рибарския занаят чрез демонстриране на традиционни рибарски практики, обучения, срещи и обмен между рибарите и посетителите на комплекса. Вижте още за комплекса тук.

За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради. Доц. Георги Лозанов прие наградата от името на баща си.

В конкурса „Български архитектурни награди 2021“ участваха 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020-а поради пандемията). Международен архитектурен борд номинира 15 от проектите, които продължиха на следващия тур. В него участниците трябваше да представят проектите си пред престижно международно жури с участието на световноизвестни архитекти. Членове на журито бяха арх. Христос Пасас - директор в Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре - съосновател на Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан – партньор в Jakob + Macfarlane architects, Франция; арх. Алиреза Тагабони – основател на NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани – основател на Spora Architects, Унгария; арх. Карем Язган, управляващ партньор в Yazgan Design Architecture, Турция. Тържествената церемония по награждаване на победителите се състоя вчера вечерта на живо в „София Хотел Балкан“ в рамките на форума SHARE Sofia 2021.

Снимки: КАБ

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. В състезанието могат да участват проекти на нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства. Водещи критерии при разглеждането на проектите са приносът за подобряване качеството на живот, хармоничното вписване в средата, архитектурните качества, приложените иновации и устойчиви решения, отношението на местните общности. Повече за правилата на конкурса и участниците в него можете да откриете на неговата интернет страница.

*Събитието е организирано с подкрепата на „Баумит България“, „Технопанел“ и други.

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха конкурс за участие във Венецианското биенале за изкуство 2022

Обявиха конкурс за участие във Венецианското биенале за изкуство 2022

Експозиционното пространство Spazio Rava се намира в историческа сграда в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде

„Баумит“ обяви победителите в конкурса "Фасада на годината 2020-2021"

„Баумит“ обяви победителите в конкурса "Фасада на годината 2020-2021"

В състезанието участваха 75 проекта, изпълнени с материали на фирмата и разделени в шест категории

В Ардино обявиха ученически конкурс за идеен проект

В Ардино обявиха ученически конкурс за идеен проект

Търсят се предложения за терена, освободен от стария фонтан в централния парк на града до читалище „Родопска искра“

Добри ГИС практики за устойчиво развитие и достъп до данни представи онлайн конференцията за Световния ГИС Ден

Добри ГИС практики за устойчиво развитие и достъп до данни представи онлайн конференцията за Световния ГИС Ден

Бяха обявени и победителите в първия национален образователен конкурс “Дигитални истории от училището и университета”

Наградиха МТИТС за постижения в географските информационни системи

Наградиха МТИТС за постижения в географските информационни системи

Единната информационна точка обединява данни за съобщителни, ВиК, газови, пътни, жп и електрически мрежи, пренос на топлинна енергия, улично осветление и др.