Комплекс „Ченгене скеле“ в края на лятото преди зимата

593

Вижте още информация и снимки за новата бургаска забележителност.


 

Вече ви разказахме за наскоро завършения Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле" до едноименното рибарско селище, но допълваме информацията с впечатления от място. Проектът е с възложител Община Бургас, изпълнител е „Планекс Инфраструктура" ЕООД, а проектантският екип включва: арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова (архитектура) - MOTTO architectural studio*, инж. Лазар Димитров (СК), инж. Иван Костуров (ОВК), инж. Младен Пройков (ЕЛ), инж. Силвия Праматарова (ВиК), инж. Антоний Иванов (геология), инж. Валентин Русев (геодезия), Венелин Шурелов (музейна експозиция и графичен дизайн).

 

 

В новия комплекс „Ченгене скеле" се съхранява битът на местните рибари, който оживява чрез разказите на аниматорите на комплекса. Макар зимата да наближава, все още може да разгледате трите експозиционни къщички с интересни артефакти, да седнете на кафе, да опитате вкусна рибена чорба, да се разходите по пристана, да поседите на плажа или да присъствате на различни събития, когато има организирани такива.

 

 

В експозиционните къщи може да чуете за историята и археологията на черноморския басейн, за възникването и развитието на рибарското селище, да се запознаете с местната флора и фауна, с лодкарството, различните мрежи и тралове, навигацията, гмуркането. Може да разгледате предмети и уреди като серкмета, куки, шамандури, компаси, витла, кукички, игли за плетене на мрежи, както и експонати на подводната археология (като амфори, предмети от венецианско стъкло, челюст от мастодонт, открита в Бургаския залив, глава на Горгона Медуза и други). В къщичките и във външните пространства бургаският художник и сценограф Венелин Шурелов (автор и на временната инсталация „Един човек" на мястото на мавзолея в София) е аранжирал лодки, котви, гребла, мрежи и дребни рибарски принадлежности.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След като сте разгледали трите къщички (трябва да заявите за това свое желание в кафенето, защото ще бъдете придружени от аниматор от комплекса), може да седнете в кафенето или навън на открито с гледка към морето, обградени от мрежи, лодки и котви.

 

 

 

 

 

 

 

 

След кафенето е оформен малък площад, отдясно на който се намира многофункционалната зала, а отляво - амфитеатрална площадка за различни събития с гледка към морето и столове-люлки, които могат да се ползват и от възрастни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Непосредствено след площада по алеята отляво е разположена детската площадка, около която също има маси за консумация на открито, а пред нея има малък кей и крайбрежна пътека.

 

 

 

 

 

 

Веднага след детската площадка се намира ресторантът с типично за мястото меню, който има сравнително малък вътрешен салон, но достатъчно голяма външна тераса с навес. В далечния ъгъл на терасата се намира барбекю зона.

 

 

 

 

Централната павирана алея между тревни площи води до вход-изход, преди който има велостоянка.

 

 

 

 

Новият път до КИК „Ченгене скеле" завършва с паркинг за около 50 автомобила вдясно от входа. Вляво пътят води до лодкостоянка с пристан, която има и други функции - съоръжението с колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество обслужва дейностите по непромишлен риболов и е място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Освен това е обособена кемпер стоп зона.  

 

 

 

 

 

 

    

 

Вдясно от лодкостоянката има малък плаж.            

 

 

 

До комплекс „Ченгене скеле" може да се стигне по суша и по море. По суша вариантите са два. Единият е с автомобил по новия път. Вторият е от Бургас да се качите на автобус за Созопол, като трябва да слезете на пътя преди разклонението за рибарското селище. Оттам пеша трябва да вървите около половин час по шосе, което на разклона при рибарското селище се разклонява вдясно по черен път, който води до комплекса.

 

 

В началото на септември предвиденият специално за „Ченгене скеле" нов катамаран „Бургус" направи първия си курс до комплекса, но засега по неясни причини той е и последен. Иначе от 25 септември стартира постоянна морска линия от „Магазия 1" до новия комплекс. Тя ще се обслужва от общинския катамаран „Анастасия", който, разбира се, пътува редовно и до едноименния остров.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

*MOTTO architectural studio са проектирали впечатляващи бургаски обекти като проекта за реконструкцията на Културния дом на нефтохимикаголямата награда в „Архимория 2021", със специална награда в конкурса ARCHINOVA 2021, с номинация за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe и с номинация в „Български архитектурни награди 2021" с предстоящо обявяване на наградите). Други техни проекти са Магазия 1 и детската площадка в Морската градина в Бургас, а по проект на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев се преустройва стара сграда за „Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала" в София, чието изграждане напредва.

 

Снимки: CityBuild.bg и MOTTO architectural studio

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Предишната конструкция имаше две тръби, като при по-интензивни валежи се стигаше до заливане на прилежащи на реката терени, пътното платно, частните имоти в близост, както и аквапарк „Нептун“, затрудняваше се и достъпът до с. Равадиново

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести