Комплекс „Ченгене скеле“ в края на лятото преди зимата

484

Вижте още информация и снимки за новата бургаска забележителност.


 

Вече ви разказахме за наскоро завършения Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле" до едноименното рибарско селище, но допълваме информацията с впечатления от място. Проектът е с възложител Община Бургас, изпълнител е „Планекс Инфраструктура" ЕООД, а проектантският екип включва: арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова (архитектура) - MOTTO architectural studio*, инж. Лазар Димитров (СК), инж. Иван Костуров (ОВК), инж. Младен Пройков (ЕЛ), инж. Силвия Праматарова (ВиК), инж. Антоний Иванов (геология), инж. Валентин Русев (геодезия), Венелин Шурелов (музейна експозиция и графичен дизайн).

 

 

В новия комплекс „Ченгене скеле" се съхранява битът на местните рибари, който оживява чрез разказите на аниматорите на комплекса. Макар зимата да наближава, все още може да разгледате трите експозиционни къщички с интересни артефакти, да седнете на кафе, да опитате вкусна рибена чорба, да се разходите по пристана, да поседите на плажа или да присъствате на различни събития, когато има организирани такива.

 

 

В експозиционните къщи може да чуете за историята и археологията на черноморския басейн, за възникването и развитието на рибарското селище, да се запознаете с местната флора и фауна, с лодкарството, различните мрежи и тралове, навигацията, гмуркането. Може да разгледате предмети и уреди като серкмета, куки, шамандури, компаси, витла, кукички, игли за плетене на мрежи, както и експонати на подводната археология (като амфори, предмети от венецианско стъкло, челюст от мастодонт, открита в Бургаския залив, глава на Горгона Медуза и други). В къщичките и във външните пространства бургаският художник и сценограф Венелин Шурелов (автор и на временната инсталация „Един човек" на мястото на мавзолея в София) е аранжирал лодки, котви, гребла, мрежи и дребни рибарски принадлежности.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След като сте разгледали трите къщички (трябва да заявите за това свое желание в кафенето, защото ще бъдете придружени от аниматор от комплекса), може да седнете в кафенето или навън на открито с гледка към морето, обградени от мрежи, лодки и котви.

 

 

 

 

 

 

 

 

След кафенето е оформен малък площад, отдясно на който се намира многофункционалната зала, а отляво - амфитеатрална площадка за различни събития с гледка към морето и столове-люлки, които могат да се ползват и от възрастни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Непосредствено след площада по алеята отляво е разположена детската площадка, около която също има маси за консумация на открито, а пред нея има малък кей и крайбрежна пътека.

 

 

 

 

 

 

Веднага след детската площадка се намира ресторантът с типично за мястото меню, който има сравнително малък вътрешен салон, но достатъчно голяма външна тераса с навес. В далечния ъгъл на терасата се намира барбекю зона.

 

 

 

 

Централната павирана алея между тревни площи води до вход-изход, преди който има велостоянка.

 

 

 

 

Новият път до КИК „Ченгене скеле" завършва с паркинг за около 50 автомобила вдясно от входа. Вляво пътят води до лодкостоянка с пристан, която има и други функции - съоръжението с колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество обслужва дейностите по непромишлен риболов и е място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Освен това е обособена кемпер стоп зона.  

 

 

 

 

 

 

    

 

Вдясно от лодкостоянката има малък плаж.            

 

 

 

До комплекс „Ченгене скеле" може да се стигне по суша и по море. По суша вариантите са два. Единият е с автомобил по новия път. Вторият е от Бургас да се качите на автобус за Созопол, като трябва да слезете на пътя преди разклонението за рибарското селище. Оттам пеша трябва да вървите около половин час по шосе, което на разклона при рибарското селище се разклонява вдясно по черен път, който води до комплекса.

 

 

В началото на септември предвиденият специално за „Ченгене скеле" нов катамаран „Бургус" направи първия си курс до комплекса, но засега по неясни причини той е и последен. Иначе от 25 септември стартира постоянна морска линия от „Магазия 1" до новия комплекс. Тя ще се обслужва от общинския катамаран „Анастасия", който, разбира се, пътува редовно и до едноименния остров.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

*MOTTO architectural studio са проектирали впечатляващи бургаски обекти като проекта за реконструкцията на Културния дом на нефтохимикаголямата награда в „Архимория 2021", със специална награда в конкурса ARCHINOVA 2021, с номинация за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe и с номинация в „Български архитектурни награди 2021" с предстоящо обявяване на наградите). Други техни проекти са Магазия 1 и детската площадка в Морската градина в Бургас, а по проект на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев се преустройва стара сграда за „Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала" в София, чието изграждане напредва.

 

Снимки: CityBuild.bg и MOTTO architectural studio

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Предстои старта на реконструкцията на улиците “Народен герой“ и “Народно хоро“, както и пробива на ул. “Филип Кутев“

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За празниците се предвижда да бъде пуснато движението и на близо 7 километра участък от магистрала „Европа“ до ГКПП "Калотина", както и да бъде завършен обходът за Бургас