Кметът на Варна подписа договор за финансиране за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"

384

За целта от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите  за общински проекти са отпуснати 5,5 млн. лв. за тази година


Припомняме, че в началото на февруари кметът на Варна Благомир Коцев призова гражданите да дадат мнение за изграждането на новата библиотека и коментира, че за целта ще са необходими между 50 и 60 милиона лева. Проект за нова сграда беше избран с международен архитектурен конкурс преди осем години, а кметът предупреди, че ако процедури не стартират до април, ще изтече разрешението за строеж.

В сегашното съобщение за подписването на договора в МРРБ не става ясно на какъв етап е процедурата и за какво точно са отпуснатите 5,5 млн. лв. за тази година. Принципно всички проекти, подписани с МРРБ, трябва да бъдат завършени и отчетени до края на 2026 г., като средства ще се отпускат поетапно. 

Друго предизвикателство пред изграждането на нова сграда за библиотеката е, че мястото, където е предвидено да се реализира, не може да бъде променяно, а то е градска градинка и зелена площ точно до сградата на Общината. "Това означава, че ще загубим няколко големи дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим наново, тъй като това е част от проекта", казва кметът.

Вчера кметът подписа общо 27 проекта в МРРБ. 137.5 милиона лева са предвидени за улици, паркове, междублокови пространства и инфраструктура. Според Коцев сред тях най-важни са тези за изграждане на парковете „Република“ и „Младост“ и облагородяването на парка до Аспаруховия вал. Предвижда се още реновиране на близо 10 междублокови пространства, реконструкция на ул. „Александър Стамболийски“ с нови зони за отдих, подмяна на уличното осветление и обновяване на пешеходната зона, както и реконструкция и основен ремонт на художествения музей „Георги Велчев“, където ще се създаде арт-център.

"Ключовото в споразуменията с МРРБ е проектната готовност на Общината, тъй като държавата поставя условие проектите да бъдат започнати още тази година. Такава, както знаете, почти нямаше при нашето встъпване в длъжност. Сега предизвикателството е драстично да подобрим капацитета на администрацията, за да усвоим всички 137 милиона за Варна. Това вече е в ход", коментира Благомир Коцев.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти