Конкурс търси градски художници, които да превърнат район "Севастопол" във Варна в по-привлекателно място

300

Това ще се случи по проект Reconnect the сity на сдружение VarnaSpaces в партньорство с общинската администрация


Творческата намеса ще се реализира, след като морската столица бе избрана за един от 19-те европейски града, участници в инициативата AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies. Подобни акции вече са осъществени в 44 града в САЩ и Европа. В тази връзка на 23 февруари организаторите VarnaSpaces обявиха Конкурс за идейна концепция, работен план и реализация на рисунка върху асфалт в няколко пространства между пешеходни пътеки в карето между бул. “Сливница”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Братя Миладинови” и ул. “Любен Каравелов”. Зоната е избрана заради големия брой преминаващи хора, близостта да училища, културни и религиозни институции и места за отдих. Според организаторите връзката на най-популярното място за срещи от миналото “Севастопол” и пешеходната зона на града е прекъсната. Те се надяват по един по-нестандартен начин чрез изкуство върху асфалт тя да бъде подобрена, затова и проектът носи името Reconnect.    

В конкурса могат да участват със свой авторски проект всички градски художници, индивидуално или като екип, навършили 18 години и с опит в уличното изкуство. Подборът ще се осъществява на два етапа - идейна концепция и работен план, последван от реализация на рисунката на асфалт. Идейната концепция артистите трябват да изпратят в срок до 24:00 часа на 10 март на имейл адрес: reconnect.varna@gmail.com. Подадените кандидатури ще преминат през обществено онлайн обсъждане и оценка от експертно жури. В него влизат арх. Венцислава Недялкова от сдружение VarnaSpaces/ Пространствата на Варна; главният архитект Виктор Бузев, зам.-кметът Пламена Маринова, градският художник Станислав Трифонов (Насимо), Георги Кенаров - председател на УС на Сдружение на художниците във Варна, пътен експерт и представител на генералния спонсор на конкурса.  Ще бъдат избрани трима финалисти, които ще бъдат обявени на 24 март.    

На етап "Работен план" градските художници трябва да подадат до 13 април всички визуални материали към него. Следва второ обществено онлайн обсъждане, по време на което гражданите ще могат да видят селектираните проекти под формата на изложба в района на "Севастопол". Накрая експертно жури ще определи класирането. Победителят ще бъде обявен публично на 5 май. Проектът, класиран на първо място, ще получи парична награда от 1000 лв. и ще бъде реализиран на съответните локации срещу хонорар от 5000 лв. Класираните на второ и трето място ще получат парична награда в размер на 500 лв.  

Организаторите планират реализацията на избрания проект да започне на 1 юни, Деня на детето. Датата не е избрана случайно, тъй като основния фокус на сдружение "Пространствата на Варна" са децата. Планира се в рамките на няколко дни да бъдат изрисувани пет локации в района на "Севастопол", като първа ще бъде рисунката на асфалт на пешеходното пространство срещу входа на Градска художествена галерия и Варненска търговска гимназия.  

От сдружение "Пространствата на Варна" си поставят три основни цели: активиране на градските пространства, намаляване на автомобилния поток в района и включване на гражданското общество в целия процес. Организаторите се надяват, че арт инициативата ще има позитивен ефект върху градския живот и ще подобри визията на Варна. По думите им проектът ще е тест и първа стъпка към превръщането на част от бул. “Сливница” и бул. “Княз Борис I” в зона без автомобили, по която да се движи само градски транспорт.    

Заданието за конкурса и документите за кандидатстване - декларация за участие, ортофото-подложка и темплейт - шаблон за предаване на идейната концепция, могат да бъдат изтеглени тук.  

Проектът Reconnect the city се реализира с помощта на 25 000 долара, осигурени безвъзмездно от Bloomberg Philanthropies. Инициативата подпомага творчески проекти за изкуство и дизайн с цел подобряване на безопасността по улиците, активиране на публични пространства и ангажиране на местните общности. Средствата не са достатъчни за цялостното осъществяване на инициативата, затова организаторите имат нужда от спонсори, съобщават от Moreto.net.

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета