КОШЕР - проект с визия за промяна в усещането за живот в града

11119
Новият комплекс в София търси динамичен образ на многообразието на живота - през материали, сенки, светлина, водни ефекти и зеленина.

 

КОШЕР се намира от източната страна на столичния бул. „България", малко преди Околовръстен път. Представлява нов затворен комплекс, който се простира от булеварда до планирания бъдещ линеен парк от източната страна на кв. „Манастирски ливади".

 

 

Комплексът в напълно завършен вид ще включва жилища (функционални и светли пространства с индивидуален характер и гледка към града или Витоша), офиси, спортен център, магазини, ресторант и бистро, детска градина с просторни зали и външен двор с място за игра и възможност за индивидуални занимания. Паркът и алеите за разходки заемат съществена част от цялото пространство, като границите на комплекса са поставени с визуална бариера чрез озеленяването. Алея за бягане преминава през целия терен, без да пречи на движението. Архитектурният проект е на известното и награждавано студио „Aedes". Комплексът се реализира от инвеститора Sofbuild - компания, която стои зад реализацията на емблематични сгради в София, включително и на сградата RED APPLE до Южния парк в столицата - отново проект на "Аедес".

 

 

„Когато отидохме на място, видяхме, че в момента липсва онзи момент, който съединява тъканта на града и планината", казва арх. Пламен Братков. „Затова се опитахме да съберем, да премоделираме, да структурираме по нов начин, да създадем една планинска верига вътре в комплекса, която да събира и разделя едновременно. Искахме това да бъде силуетно отразено в структурирането на сградите, а тъй като те са с различни етажни височини и различни функции, трябваше да намерим онзи общ знаменател, който да ги обедини. Това е постигнато с равнините, които са нещо, което разделя, но комбинацията от огледален ефект и телескопичност позволява, поглеждайки сградата нагоре, тя да е като хармоника и сякаш може да се прибира. Опитваме се да създадем динамика, жужене - да се получава различен образ през сенки, светлина, водни ефекти, вертикална планировка, жив плет - всичко това да участва и да бъде съединяващият момент."

 

 

В проекта според арх. Братков има два крайни ефекта - единият на левитиращите обеми, а другият - на „изтлявящите" обеми във височина. „Целта беше независимо в кой апартамент се намират, хората да осъзнават своето място в тази структура, в този кошер. Създадохме привидно еднакви елементи, но всъщност всеки носи своя отпечатък. Това е подсилено от меланж от тухлен материал. Искахме да прекъснем ефекта на психологическо възприятие на височина със стесняващи се и разширяващи се равнини, които са отразяващи като огледала. Нашата цел беше, когато застанеш под сградата, тя „да се движи" към теб чрез отраженията, и тази телескопичност да бъде подсилена от това, че всяка следваща колона се нанизва на предходната", казва той. Студиото е искало парковата среда да е по-неформална, затова именно създават нещо като малка планинска верига с тунел, изкуствен хълм, за да нямат визуален контакт живущите с тези отсреща.

 

 

Първи етап

 

Първият етап на проекта се разгръща в 5 сгради: 3 високи жилищни сгради, бизнес сграда и една самостоятелна четириетажна жилищна сграда.

 

 

Сградите се характеризират със съвременна архитектура и усещане за лекота и простор. В тази част на КОШЕР съзнателно е търсена близостта до външната среда и усещането за къща. Може да се избира от пространства с различен изглед, разположение и функция.

 

 

Използваните материали ще бъдат тухла (комбинация от бежово до черно и от сиво до медно), камък (травертинът носи устойчивост и усещане за връзка с природата), метал (преливащи от златно до медно и от червено до сиво) и стъкло (трислойни стъклопакети с UV филтър за максимална шумоизолация и енергийна ефективност).

 

 

Първият етап предвижда още спортен център, чийто обем е развит в еднопространствено помещение, с възможност за изграждане на индивидуално разпределение, съобразeно с нуждите.

 

 

Магазините ще бъдат близо до дома.

 

 

 

Офисната сграда ще е с изчистена архитектурна визия, която следва общия почерк на сградите в комплекса.

 

 

 

Функцията на сградата е допълнена от място за хранене, което е на разположение на всички живеещи, работещи или гости на КОШЕР.

 

 

Втори етап

 

Вторият етап е предвиден за група жилищни сгради със завладяващи гледки или с уютен двор. Разположени са във вътрешната част на КОШЕР, сред богато озеленяване и малки хълмове.

 

 

Концепцията за разнообразие и достъпност е доразвита с включените търговски зони с магазини.

 

 

Поставени в центъра на комплекса, четирите жилищни сгради предлагат и красива гледка от апартаментите.

 

 

Предвиждат се мезонети със собствени дворове на партера и три жилищни етажа с двустайни, тристайни и четиристаен апартаменти.

 

 

Трети етап

 

Третият етап на КОШЕР завършва идеята за комплекс от сгради, представляващ малък квартал, с всичко необходимо за качествена среда за живеене.

 

 

На трети етап е предвидена 16-етажна сграда с търговски площи на партернo ниво. Един от най-любопитните акценти, представляващ и естествена преграда към външния свят, ще е водната преграда, поставена в центъра на голям площад с места за хранене и магазини.

 

 

 

 

 

Детската градина е в най-тихата част, на пешеходно разстояние от жилищата, но достъпна и отвън. Градината е на два етажа, със заоблени форми, които създават усещане за безопасност. Големите прозорци осигуряват максимален поток от слънчева светлина. Комфортът и забавлението на децата е допълнен от външен двор за игри на открито.

 

 

Разпределени в двата края - север и юг, офисите са изградени на 9 етажа: светли, функционални и просторни. На партера има място за хранене, което е подходящо както за срещи и разговори през деня, така и за приятно прекарване вечер.

 

 

Изпълнител на проекта е "Пайп систем". Първата копка е утре.