Ландшафт близо до дивата природа

236

Най-актуалната тенденция в момента се реализира в изграждащия се в подножието на Витоша комплекс River Park


Стремежът в цялостната визия на откритите пространства в River Park (вижте повече тук) с проектанти студио Ivo Petrov Architects е да наподобяват естествена природна среда. Формообразуването и дизайнът им са вдъхновени от плавните форми на планината и реката, както и от динамиката на града. Ландшафтът е проектиран така, че комплексът да осигури дом едновременно на хората и природата, казват авторите на проекта от Landscape Design Studio. За него разказа ланд. арх. Добромира Лулчева по време на Landscape Architecture Week 2022 в Лесотехническия университет.

Проектът е насочен към млади семейства и деца. На много места са предвидени съоръжения, които да могат да се ползват и от възрастни с цел да има повече активности. Единствената специално обособена площадка е в центъра на комплекса, предвидени са и спортни терени, маршрут за джогинг, зони за срещи и разговори, обособен парк за кучета. Дворовета на къщите са проектирани с цел да няма разностилие, като специфика на визията собствениците ще могат да постигнат по-скоро с абзавеждане. Предвидена е и зона за барбекю и пикник близо до реката с места за отглеждане на билки, зеленчуци и плодови дървета.

 
Твоят мечтан дом в River Park

🏡 River Park е жилищен комплекс от ново поколение, в който ✨мечтаният дом✨ се превръща в реалност. Със своите модерни и удобни къщи и над 80% от площта отредени за споделени открити пространства, комплексът създава здравословна среда за всяко семейство, което цени близостта с природата. ℹ️ Първата фаза от строежа е на финален етап, а скоро стартира началото на Втора фаза. Следете всички новини на www.riverpark.bg.

Posted by River Park Sofia on Thursday, April 14, 2022

Вижте видео и тук.

Плътността на застрояване е едва 15% от площта на терена. В проекта има над 40 000 кв.м споделени зелени площи, в които ще бъдат засадени над 3000 дървесни вида, над 67 000 кв.м дворове за индивидуално ползване и над 7 000 кв.м алеи и зелени пътеки.

„Това е един от малкото инвеститори в България, чиято цел е не да постигне максимално застроени площи, а да изгради една цялостна и завършена устойчива среда. Визията, която г-н Нив* иска да постигне, се възприема трудно за голяма част от инвеститорите в България или е поне на по-заден план. Тази добавена стойност, която ландшафната архитектура дава в една изградена среда, все още остава недооценена за голяма част от обществото. Похвално е, че инвеститорите на River Park оценяват предимствата на живота в близост до природата и поставят това като основен фокус на целия проект. Това ми позволи да разгърна целия потенциал на познанията и въображението си, да  приложим на практика идеите си и година-две след като се реализира комплексът, ще имаме възможността да видим позитивния резултат от нашата съвместна работа и усилия. Резултатът от работата на ландшафтния архитект е като геометрична прогресия, увеличава се с всяка следваща година, така че истинския потенциал на създаденото ще се усети след 15-20 години“, казва ланд. арх. Добромира Лулчева за сайта на River Park.     

Тенденцията да се пресъздава природата под някаква форма е актуална по света от доста години, но в България тепърва се осъзнава. В проекта Ривър парк от студиото са заложили на асиметрията, на неправилните природни форми и на това пространствата да изглеждат по-скоро естествени, отколкото създадени от човека, казва ланд. арх. Лулчева. От друга страна е подборът на растителност – набляга се на местните видове, като целта е да се съхранят съществуващите в България. Според Лулчева иградената среда трябва да е адекватна на особеностите на местоположението, климата и хабитатите и растителността да бъде съставена основно от местни видове.

Най-голямото вдъхновение при подготовката на проекта е било именно местоположението между планината и града, комбинацията между високи и ниски форми, а между тях - река. „Опитахме се да пресъздадем тази динамика в дизайна на откритите пространства чрез формите, текстурите, цветовете.  Другото голямо вдъхновение беше възможността едновременно да създадем дом за хората и дом за природата. Да използваме ландшафта като нещо, което да привлича не само хората, но и дивата природа – птици, насекоми, зайци и други животни. Идеята зад River Park е хора и природа да живеят заедно. Комплексът е достатъчно голям, дава възможността да се осигурят пространства както за хората, така и за природата, като същевременно всеки жител да има място където да почива, да се забавлява, да работи.

*Зад проекта стои компания с над 40 години международен опит в сферата на недвижимите имоти. Официален представител на инвестиционното дружество Real Estate Developments (RED) е Ори Нив. Първата фаза от строежа е на финален етап, а скоро стартира началото на втора фаза.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда, а чрез пробиви през няколко етажа се ослънчава и проветрява вътрешния двор

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Тя отговаря на всички стандарти в оптичното производство

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Дейностите са свързани и с функционално преустройство и създаване на нови пространства (включително търговски) както в сградата, така и извън нея