Лодкостоянката в "Крайморие" вече е най-модерното съоръжение за акостиране на малки плавателни съдове в региона

100

Пристанът е оборудван с 4 зарядни станции за електрически лодки, които ще предоставят на техните собственици и капитани възможността за бързо и удобно зареждане на плавателните съдове


Новите зарядни станции (две на кея и две до офис сградата на обекта) превръщат лодкостоянката в квартал „Крайморие“ в своеобразен хъб за електрически лодки, които не замърсяват околната среда. Осигуряването на новите съоръжения е по проект на Община Бургас за подобряване на условията за рибарите и модернизация на кея. Проектът е финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет.

В процеса на модернизация на лодкостоянката бяха монтирани соларни панели за топла вода за удобство на хората, които ползват и посещават кея. След изграждането на лодкостоянката в „Крайморие“ бе осигурено и водолазно оборудване, предназначено за поддържане на подводните съоръжения и почистване на морското дъно от отпадъци. Пристанът разполага със специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци в неговата акватория. Осигурен бе и допълнителен понтон, чрез който се увеличи капацитетът на пристана за прием на плавателни съдове. Механизмът на понтона позволява той лесно да бъде преместван на различни места в обекта.

Снимки: Община Бургас

Община Бургас реализира още няколко важни проекта, с които модернизира рибарското пристанище в „Сарафово“ и лодкостоянката при Ченгене скеле.

За пристана в „Сарафово“ са осигурени 12 броя понтонни кейове с дължина 12 и ширина 2,5 метра. Чрез тях капацитетът на пристанището се увеличи с още 100 места за плавателни съдове. Закупени и монтирани са още 50 броя фингери и един пешеходен пасарел. Осигурен е верижен багер, който се използва за почистване на отпадъци и водорасли, както и радиостанции за комуникация при извършване на различни дейности.

Лодкостоянката в Ченгене скеле е оборудвана с два нови понтона по 12 метра и 8 броя фингера. За нуждите и обслужването на дейността на кея е закупена 9-метрова лодка, телескопичен челен товарач с прикачен инвентар, пароструйка, водоструйка, специализирано машинно оборудване за ремонтна работилница, бензинов преносим генератор за аварийно електроподаване и 10 радиостанции.

ОЩЕ НОВИНИ

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Министър Коритарова с призив към строителния бранш в страната да помогнат в борбата с пожарите

Екипите на държавните ВиК дружества и „Автомагистрали“ ЕАД се включват с техника в помощ на противопожарните служби

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания