Магазин IKEA във Виена с многофункционална мрежова структура

125

В лицето на ALUKÖNIGSTAHL архитектите от Querkraft имаха на своя страна партньор, който предостави експертни съвети по отношение на фасадните технологии и противопожарната защита и осигури висококачествена гама продукти под формата на алуминиеви системи Schüco и стоманени системи Jansen


В търговския район близо до гара Вестбанхоф във Виена магазинът на ИКЕА от ново поколение с площ от 30 000 кв. м веднага привлича погледа със своята подобна на решетка фасада.

Общо 160 дървета растат в и около сградата в саксии с височина до 1,90 м. Благодарение на концепцията за озеленяване първият Сити център ИКЕА напредва, за да се превърне в първата сграда в историята, която постига платинено ниво в системата за сертифициране GREENPASS. Новата сграда постига и най-високата оценка "Excellent" в системата за сертифициране на сгради BREEAM. Ефектът на зелената концепция върху климата в града може да бъде измерен и количествено - според компютърните симулации дърветата намаляват температурата на въздуха около сградата с до 1,5 °C в горещите дни.

За разнообразната фасада на сградата е избрана сертифицираната по Cradle to Cradle Silver система Schüco FWS 50.SI. Във фасадата има интегрирани елементи от системата за прозорци и врати Schüco AWS 75.SI+. Поразителни са размерите на прозорците от предната страна, които образуват витрините на магазина. Всеки от тях е широк 8 м и висок 3 м и се състои само от три стъклени панела. Широките едва 50 мм профили на системата Schüco FWS 50 образуват едва забележима преграда между тях. В зоната на обособения хостел „Joe&Joe“ на горните етажи стъклените повърхности са разделени на по-малки участъци.  

Освен алуминиеви системи архитектите интегрират и стоманена фасада с панорамни елементи от типа Jansen VISS Fire TVS EI60, която осигурява 60-минутна пожароустойчивост около атриума. Стоманените противопожарни врати Janisol 2 EI30 и Janisol C4 EI60 също спомагат за по-високата безопасност на посетителите.

Стъкленият покрив над атриума е важен за отвеждането на дима от сградата. Тук архитектите избират системата Schüco AOC 50 ST с подконструкция от правоъгълни стоманени тръби. В нея са интегрирани два отваряеми шлюза за отвеждане на дима и топлината, които се задействат автоматично в случай на пожар.

Подробна информация за системните решения на Schüco и Jansen можете да получите, като се свържете с фирма „Алукьонигщал“, която е лицензиран представител за България.

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево

За новата учебна година ще отвори новата детска градина в "Горна баня" в София

За новата учебна година ще отвори новата детска градина в "Горна баня" в София

Архитектурният проект е на "Тилев архитекти" (Tilev Architects) и е избран с конкурс, а изпълнител е фирма „Радми 90“