Министърът на икономиката и индустрията разпореди анализ на правните действия за защита на държавния интерес по казуса с Пловдивския панаир

194

 Общинските съветници в Пловдив отказаха да разглеждат замяна на варненските акции в панаира


Снимка: Международен панаир Пловдив

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес.

Припомняме, че през 2017 г. Общински съвет – Варна е взел решение за безвъзмездно прехвърляне от община Варна на държавата в лицето на министъра на икономиката на над 16 млн. броя безналични акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“. С това решение общинските съветници възлагат на кмета на община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърлянето им. Решението обаче не е изпълнено.

Четири години по-късно – през 2021 г., Общински съвет – Варна взима друго решение за апортиране на притежаваните от общината акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин туринвест“ АД, като Министерството не е уведомено за този акт.

След този момент Министерството на икономиката и индустрията не е било страна в казуса. След решението от вчера, с което Апелативен съд – Пловдив излезе с определение, че Агенцията по вписванията няма правен интерес по него, министър Богданов разпореди цялостен правен анализ и проучване на всички възможни действия на министерството в тази ситуация.

Междувременно също вчера Общинският съвет в Пловдив отказа да разглежда по същество съдбата на варненските акции в Международния панаир. Мнозинството съветници от ГЕРБ, БСП и други по-малки формации отказаха да гласуват да се обсъди предложението на „Демократична България“ градът да получи още 29% в панаира, колкото има община Варна, като в замяна предостави своите акции в дружеството „Пълдин туринвест“, доминирано от бизнесмена Георги Гергов.

Община Варна има изгода от тази размяна, тъй като иска да получава дивиденти, а такива до момента не ѝ се изплащат, мотивираха предложението си съветниците от „Демократична България“. Те успяха да съберат обаче едва 11 гласа и така точката изобщо отпадна от дневния ред на заседанието на местния парламент.

От групата заявиха, че няма да се откажат и ще търсят съдействие от новия министър на икономиката, като представител на държавата в панаира. Отпадането на точката бе предложено от левицата и подкрепено от ГЕРБ с мотив, че Общинският съвет на Варна вече е гласувал за апортирането на акциите в „Пълдин туринвест“, а и казусът е в съда, което обезсмисля намесата на пловдивските съветници.

Припомняме, че промяната в собствеността притеснява Камарата на архитектите в България, която през януари предложи панаирът да бъде обявен за паметник на културата.

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

Тя ще се намира на улица „Чаталджа“ 4 до здравно заведениe, аптека и новоизградена зона за отдих и ще е със застроена площ 613,35 квадратни метра