Камарата на архитектите в България предлага Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата

69

От професионалната организация смятат, че с оглед настъпилата промяна в собствеността на панаира е важно да бъдат предприети мерки за опазване на автентичността и функциите на един от символите на град Пловдив


Снимка: Международен Панаир Пловдив

Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Това предлага Камарата на архитектите в България (КАБ) в писмо до Министерството на културата. По този начин ще се гарантира, че новият мажоритарен собственик ще работи за поддържане и развитие на идеята на световното изложение и няма да прекрати дейността му с цел реализация на други инвестиционни проекти.

„Пловдивският панаир заслужава да бъде обявен за паметник на индустриалното наследство, тъй като има значима историческа роля за развитието на търговско-икономическата политика на България. На 15 август 2022 г. той отбеляза 130-тата си годишнина. Изложението следва да бъде вписано и в Националния регистър на нематериално културно наследство с цел опазване на специфичната идея и идентичност на панаира“, категорични са от КАБ.

В момента пловдивската архитектурна колегия прави проучване на архитектурното наследство на града от 20-ти век, което включва и Пловдивския панаир. Това е едно от най-старите и най-знаковите изложения не само на Балканите, но и в цяла Европа. Началото му е поставено през 1891 г., когато правителството на Стамболов взема решение за организиране на голямо изложение в Пловдив. Откриването му става на 15 август 1892 г. с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I, представители на правителството и чужди дипломати. Подготвяно с голям ентусиазъм и с помощта на много специалисти, първото изложение успява да развие мащаби, които впечатляват: то достига обща площ 80 000 m², като участниците са от 24 различни страни. През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на национален изложбен център на България и е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI), най-авторитетната глобална организация в бранша.

Източник: Международен Панаир Пловдив

През 1947 г. са построени първите пет масивни палати на левия бряг на р. Марица, където и сега се намира панаирният комплекс.

Източник: Международен Панаир Пловдив

През следващите четири десетилетия панаирът се разширява с 12 палати и към 1990 г. добива сегашния си вид. Известните художници Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Рилски, Александър Жендов, Дечко Узунов, Йоан Левиев и други майстори на изобразителното изкуство създават оформлението на панаирните плакати и реклама в продължение на десетилетия.

Източник: Международен Панаир Пловдив

През 2006-2007 г. се преструктурира собствеността, която до този момент е била изцяло държавна. Акционери стават също община Пловдив и частният инвеститор Георги Гергов. Променя се моделът за мениджмънт на националния изложбен център. Стартира програма за неговата модернизация.

Източник: Международен Панаир Пловдив

Днес панаирът е най-големият в Югоизточна Европа и разполага със 139 549 кв. м покрити и открити изложбени площи, Конгресен център със 17 зали, логистична зона със складове и офиси, хотел.

Източник: Международен Панаир Пловдив

На 18 януари Пловдивският окръжен съд спря вписването на увеличението на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ и изменението на устава му в Търговския регистър. В мотивите си магистратите са посочили чл. 536, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс (връзка с чл. 19, ал. 6 от Закона за Търговския регистър), според който производство, образувано пред Агенцията по вписванията, се спира, когато има висящо дело относно правоотношение, което е условие за постановяване на исканото вписване. Исковата молба за отмяна на решенията от Общото събрание на дружеството „Пълдин Туринвест“ от 9 януари е депозирана от Община Пловдив пред Окръжен съд на 17 януари. До внасянето на исковите молби пред съда се стигна, след като Общинският съвет в Пловдив на 19 декември 2023 година не се  съобрази с предложението на кмета Здравко Димитров за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството, съобщават от Община Пловдив.

ОЩЕ НОВИНИ

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда, а чрез пробиви през няколко етажа се ослънчава и проветрява вътрешния двор

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Тя отговаря на всички стандарти в оптичното производство

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Започна дългоочакваният ремонт и модернизация на Младежкия културен център в Ямбол

Дейностите са свързани и с функционално преустройство и създаване на нови пространства (включително търговски) както в сградата, така и извън нея