Министърът на икономиката: Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна

90

Това заяви Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана, организирана по инициатива на кмета в отговор на протеста срещу изграждането на новото съоръжение


Мнението на институциите

Вчера в Младежкия дом в Монтана се събраха близо 200 души, за да зададат въпросите си за евентуалното инвестиционно намерение за плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста. „Основната грижа на общината е безопасността на хората и необходимостта от ремонт на язовирната стена", заяви в началото на срещата кметът Живков. "Досега нищо не беше направено, а това е една възможност ситуацията да бъде променена", каза той.

Министър Стоянов изтъкна две основни причини немската компания инвеститор да се насочи към язовир Огоста. Първата е ремонтът на язовирната стена, изчислен на 30 милиона лева. Втората е, че Северозападът е с приоритет при възможни големи инвестиции.

През 2018 година правителството отпуска 500 милиона лева на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовири. В списъкът е и язовир Огоста, който е с констатирана необходимост от ремонт, както на стената, така и на някои хидротехническите съоръжения в него. До финансиране така и не се стига. По време на управлението на последното редовно правителство става ясно, че пари за ремонт на язовир Огоста няма. Това е и причината днес първото условие пред чуждестранния инвеститор да е ремонтът на язовирната стена.

Предложението на немската компания е да бъде изградена система върху 8 квадратни километра водна площ в язовир Огоста при положение, че общата водна повърхност на язовира при пълен обем е 22 квадратни километра. Досега язовирът никога не е бил завиряван напълно. През по-голямата част от годината той е 15 квадратни километра.

Плаващата фотоволтаична централа ще произвежда 800 мегавата ток. Само по себе си това ще привлече и други инвеститори, които планират производствата им да преминат към използването на възобновяеми източници на енергия. Освен това немската компания иска да построи и завод за понтонни метални части, защото необходимостта от тях се разраства. В световен мащаб фотоволтаични централи все повече ще се строят върху водни площи. Така се запазва земеделската земя и се намалява изпарението на водата по време на суша, казват от министерствата.

В България няма практика за изграждане на подобни съоръжения и затова вече е създадена работна група с представители на пет министерства: на икономиката и индустрията, на земеделието, на околната среда и водите, на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството. Процедурата налага промени в поне четири закона. Когато това бъде направено, следва оценка за въздействие върху околната среда. Ако тя е благоприятна за язовир Огоста, ще бъде обявен конкурс за концесия върху водните площи. В нея може да участва всеки, уточни министър Стоянов. Министерството на икономиката не е поемало конкретен ангажимент към определен инвеститор.

Мнението на хората

Хората са притеснени от намерението язовирът да бъде покрит със слънчеви панели, тъй като това щяло да доведе до намаление на популацията на рибата, промяна на климата и околната среда, унищожение на местообитанията на водолюбивите птици, ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира и няма да може да се лови риба.

Мнението на инвеститорите

Преди два дни от Profine Energy, съвместно дружество между немските компании Wirth Gruppe и Profine Group, отново изрази своето намерение да инвестира в изграждането на фотоволтаичен парк на язовир Огоста, в близост до Монтана. Към момента преговорите са на етап единствено и само проучвания, които да покажат дали такъв проект въобще е възможен, обявиха от ръководството на компанията. Проведени са срещи с представители на българското правителство, предстоят и срещи с местната управа.

„Тепърва предстои да вземем решение дали да участваме в търг, ако такъв бъде обявен и при какви условия. Всичко обаче зависи и от възможностите този проект да бъде реализиран. Това, което можем да гарантираме е, че нашата първа грижа ще е опазването на природата, флората и фауната в язовира и около него“, сподели д-р Петър Мрозик, собственик и изпълнителен директор на Profine Group.

Проектът е изключително комплексен и ще се използват най-съвременни технологии. Това ще изисква определено ноу-хау и опит, което ще доведе до значителен трансфер на знания от немските инженери. Реализацията на този проект би била от огромна полза за България, казват от Profine Energy. Соларният парк ще изисква и осъществяването на промишлено производство на място. Затова се предвижда строителство на завод в областта, който да произвежда компоненти за соларния парк, а също така и да обучава кадри за неговата поддръжка, ако разбира се проектът бъде осъществен.

„Това би бил най-мащабният фотоволтаичен парк от този тип в Европа и определено ще бъде огромен успех и възможност за община Монтана, Северозападна България и страната ни като цяло. Той би превърнал града и страната в уважаван енергиен център. За България този проект е от стратегическо значение и ще укрепи енергийната независимост на страната и нейната национална сигурност. Това също ще помогне на България да изпълни задълженията си към Европейския съюз по отношение на зеления преход. Освен това може да популяризира Монтана и Северозападна България сред други немски и международни инвеститори“, казват още потенциалните инвеститори.

„Profine Energy е ангажирана с опазването на околната среда и е 100% устойчива. Проектът ще опазва и защитава местообитанията, флората и фауната в околността. Опитът в Холандия и Германия показва, че плаващите фотоволтаични системи всъщност защитават рибата и дивата природа и предотвратяват изпарението на водата“, заяви Маркус Вирт, експерт в областта на фотоволтаичните паркове и изпълнителен директор на Profine Energy.

Язовир Огоста е построен през 1986 година за напояване на 60 хиляди декара селскостопанска земя, простиращи се от Монтана до областта Златията край Лом. Необходимата тръбна инфраструктура така и никога не е изградена докрай. Водата почти не се използва за напояване. С нея са свързани две водноелектрически централи – „Кошарник“ и „Огоста“. Разнообразието на рибата в язовира е голямо – шаран, каракуда, червеноперка, костур, скобар, мряна, сом, щука, укрей, бяла риба и др. Тук се намира и най-голямата на Балканския полуостров ферма-производител на сладководна риба.

Profine Energy е независима компания, която работи и си сътрудничи с различни правителства и държавни институции. Проектът има подкрепа на федералното правителство на Германия чрез посолството на страната в София.

Wirth Gruppe инвестира и управлява портфейл от недвижими имоти, възобновяеми енергийни източници и стратегически проекти. С над 100 компании под своята шапка, тя е представена в различни индустриални и търговски сектори в Европа, Северна Америка и други части по света. Под някои от своите марки като Wirsol Roof Solutions и WPower, компанията е изградила и управлява соларни и вятърни паркове, както и съоръжения за съхранение на енергия посредством батерии, с общ инсталиран капацитет от над 2 GWp.

Profine Group е един от най-големите производители на PVC профили в света. С история от 125 години, компанията е създадена през 2003 г. чрез обединението под един покрив на профилната дейност на HT Troplast. Под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL Profine Group произвежда PVC профили за прозорци, врати и ролетни системи във фабрики на три континента. Една от марките на компанията, Kömmerling, е спонсор на футболния отбор Майнц 05, подвизаващ се в германската Бундеслига.

ОЩЕ НОВИНИ

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Ще бъдат обновени вътрешни помещения и игрищата за тенис на корт и волейбол, ще бъде изграден и фитнес на открито

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Предстои старта на реконструкцията на улиците “Народен герой“ и “Народно хоро“, както и пробива на ул. “Филип Кутев“

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За Великден ще бъде пуснато движението по пътя Мездра – Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена

За празниците се предвижда да бъде пуснато движението и на близо 7 километра участък от магистрала „Европа“ до ГКПП "Калотина", както и да бъде завършен обходът за Бургас 

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Припомняме, че във връзка с подготовката за инвестиционно намерение в къпалнята беше извършена незаконна сеч