Младежкият дом в Дупница вече е Градски исторически музей

107

Като архитектура преустроената сграда е една от малкото в страната, изграждани чрез т. нар. вантова конструкция (чрез стоманени въжета)


Проектант на реконструкцията е студио „Арх & Арт” с управител проф. д-р арх. Николай Тулешков. След реализацията на проекта за преустройство и промяна на предназначението на Младежкия дом в Дупница като Исторически музей са обособени зала за аудиовизуални презентации, магазин за сувенири и кафене-музей. Ремонтирани са ритуалната зала, която ще бъде използвана като мултифункционална - за събития и ритуали, както и външният паркинг с 5 места. Облагородени са и околните пространства.

Музеят в Дупница е създаден през 80-те години на миналия век и не разполагаше със собствена сграда. В ремонтираното здание ще бъдат изложени експонатите от археологическите разкопки в м. Кулата, както и такива, представящи развитието на града през различните епохи. Музеят разполага със 7 480 експоната, като едни от най-значимите са: колекция от енклопиони и предмети със знака на кръста, традиционни костюми и предмети на бита, оригинални архивни документи и др.

Снимки: citiesfund.bg

Изпълнител на преустройството е "Галчев Инженеринг" ООД след проведена обществена поръчка. Допълнителни строителни работи се наложиха по фасадата, тъй като се появиха петна от течове, влага и корозия, породени от нарушената цялост на каменната облицовка от варовик. 

Снимка: Община Дупница

Проект „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей - гр. Дупница“ се изпълнява в рамките на Инвестиционната програма на града и е на обща стойност 2 883 997 лв. Финансиран е чрез комбинирана подкрепа по Оперативна програма „Региони в растеж“ – безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 690 481 лв. и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ на обща стойност 1 133 525 лв.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти