MR apartment - индивидуален характер и минималистичен дизайн

100

Този модерен технологичен дом е не само просторен и функционален, но и носи стилна естетика с ефирност и лекота 


Разположено в полите на Витоша и обърнато към планината, жилището е тихо,  светло и просторно. Добрият баланс между стилна визия и удобство, в съчетание с усещането за модерен технологичен дом, правят този апартамент завършен и единен. Изчистеният интериор с индивидуален характер е в духа на минималистичния дизайн, цветовете са ненатрапчиви, а всеки елемент от обзавеждането има своето функционално значение. Създаден за успешен млад специалист, ръководител в технологична компания, интериорът отразява неговото търсене на съвременен начин на обитаване, базиран на удобството и лекотата в ползването, както и на смелите и иновативни решения. Всички тези линии в проекта са пречупена през визията на DA Architects за дизайн и актуални тенценции, казват от студиото.


 
Апартаментът е разделен на две основни зони, а всички обслужващи помещения са обединени в централно разположен обем, облечен с акустично орелефена сива ламперия.  Основното помещение съчетава три различни къта. Централно място заема дневната зона с интегрирана в мебелите мултимедия и аудиосистема, която не се натрапва визуално и същевременно покрива изискванията на запален ценител и меломан. Перфорацията по тавана, релефите в ламперията и плътните завеси по всички външни стени на помещението подобряват акустиката на помещението.    


 
Трапезарната маса от масив е разположена в непосредствена близост до просторната тераса и е обърната към прилежащите паркови зони и планината.  


   
Преливането на отделните зони от помещението позволява гъвкаво и разнообразно ползване. Препратките към светлосините тонове и меките линии на мебелите във всеки кът създават усещане за ефирност и лекота.


 
Кухнята е разработена в стил „show cooking“, с фокус върху големия кухненски остров, обърнат към гледките, но и към помещението, което позволява на домакина свободна комуникация с гостите. Допълнителни шкафове, голям хладилник и интегрирани плотове с електроуреди са скрити зад профилираната сива ламперия, чиито високи до тавана врати се прибират в ниши при отваряне, осигурявайки допълнителна работна площ.    


 
Спалните и кабинетът са в източните и северните части на апартамента, осигуряващи по-голяма интимност и комфорт при целодневна работа от вкъщи, независимо от сезона и силата на слънцето. Специално внимание е отделено в родителската спалня и прилежащата баня на уникалната гледка към комплекса „Камбаните“, откъдето влизат и първите сутрешни лъчи в апартамента.


 
Над леглото е разположена стилизирана карта на света с вградено меко индиректното нощно осветление с възможност да бъдат отбелязвани посетените места след всяко пътуване.   


 
Единството, с което са решени всички зони на апартамента, може да бъде открито и в баните, където е ползван един и същи материал по под и стени. За уюта и комфорта допринасят със своята топлина дървените жалузи по тавана, в които елегантно е интегрирано осветлението, а плотовете и мивките са от Corean, в който са предвидени ниши и саксии за естествено озеленяване.    


 
В детската спалня кътовете за легло, за учене и етажерките са оформени с разиграване на различни по форма и размери „дървени“ ниши. Под основното легло е поместено второ - допълнително, което се изтегля, когато идват деца на гости.  


 
За ергономията на работното място е избран висок клас работен стол. Кабинетът осигурява и допълнителна фукционалност като стая за гости чрез иновативен разтегаем модулен диван, разработен на базата на дизайн от 1972 г. на Team Form AG, Швейцария. Оригиналната и семпла визия е актуална близо 50 години по-късно и идеално допълва модерната стилистика на интериора.    


 
Интериорът е разработен с особено внимание към детайлите и акустичния комфорт. Осветлението е дизайнерско, a всички електроуреди и системи могат да бъдат управлявани гласово или през мобилен телефон. Използваните цветове и елементи изразяват любовта на собственика към морето и пътуванията, докато естествените материали и озеленяването внасят допълнителен уют и топлина.


 
Снимки: Минко Минев

Проектът спечели наградата за "Най-добро жилище - апартамент" в конкурса "Dibla design awards 2021" и попадна в престижната селекция за най-добри проекти на 2021г. на международната платформа за архитектура и дизайн archello.com - Best projects of 2021.    

Видео: Тодор Aтанасов и Минко Минев

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти създадоха интериорни проекти за Народно читалище "Алеко Константинов 1897" в София

Студенти създадоха интериорни проекти за Народно читалище "Алеко Константинов 1897" в София

Чрез конкурса NovaCity Group подпомага инициативата за събиране на средства за реконструкция на паметника на културата

Вижте класираните проекти в конкурса за оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Вижте класираните проекти в конкурса за оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

На 17 май журито се запозна с авторите на проектите, на които бяха присъдени две втори награди

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и плановете си до края на годината

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и плановете си до края на годината

Веригата обяви откриването на два нови и пет обновени обекта у нас, както и на още един обект в Турция