„Дизайнер на годината 2021“ е Fimera Design Studio

297

Разберете кои са всички победители в Годишните награди за интериорен дизайн DIBLA DESIGN AWARDS 


Традиционно, DIBLA DESIGN AWARDS има задачата да представи най-успешните интериорни дизайнери в страната, давайки им сцена за изява. С цената на месеци усилен труд екипът на Dibla успя да реализира запомнящо се събитие, което показа как трябва да се провеждат събития за интериорен дизайн на световно ниво в България. Съревнованието за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2021 отбеляза безкомпромисен успех за шеста поредна година.

Номинираните проекти убедително доказаха, че интериорният дизайн в България от година на година бележи възход и трупа авторитет. Неоспоримите достойнства на представените кандидатури сериозно затрудниха международното жури, съставено от родни и чуждестранни специалисти в областта на дизайна. Пристигналият от чужбина член на авторитетното жури Федерико Делроссо беше приветстван на сцената, за да сподели вижданията си за това как дизайнът определя средата и изгражда бъдещето.

В очакване на церемонията гостите общуваха и създаваха полезни контакти, споделяйки за свои изпълнени и бъдещи начинания. От екипа на Dibla се бяха постарали със стилната атмосфера, артистичната аранжировка и специално изготвен кетъринг за събитието от Dream Team Catering. Музикантите от Groove Foundation поднесоха силна доза фънк-джаз ритми, които допълнително наситиха еуфоричната обстановка.

Специалните гости на събитието допринесоха за това церемонията по награждаването да събере рекордно голяма публика и заслужено да застане в центъра на медийния и обществен интерес. Церемонията почетоха с присъствието си представители от бизнес елита на България, водещи медии, потенциални инвеститори и клиенти. Партньори от Годишната партньорска програма на Dibla тази година бяха подготвили обособени зони на преживяванията, а звездите на събитието, разбира се, бяха интериорните дизайнери. Чаровните водещи Саня Борисова и Костадин Крантев поддържаха доброто настроение на гостите.

Церемонията откри създателят и собственик на Платформата – Генчо Гоев, който приветства гостите и представи бъдещите цели на Dibla. Той сподели, че всички желаещи да участват в Dibla Design Awards 2022 вече могат да го направят, като сложат отметка на проекта, с който биха желали да се включат. Почетни гости на церемонията бяха Симона Заркова, Илиан Милинов, проф. Васил Живков, арх. Васил Василев, дизайнерът на 2017 г. Меги Илиева, дизайнерът на 2016 г. Алекс Ковачев и други изявени авторитети в бранша. Те, заедно с другия символичен домакин на събитието - управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов, обявиха наградените проекти и лично поздравиха авторите им за неуморния труд и безспорен талант.

Желанието на всеки дизайнер да заяви себе си на събитие от нивото и мащаба на Dibla Design Awards е важно и основополагащо за развитието и разпознаваемостта на всеки истински професионалист. Редица именити дизайнери за пореден път показаха своите умения в многобройните категории на конкурса. А тази година за първи път, заради многобройните проекти, които се включиха, имаше още повече награди. Във всяка категория имаше по 5 финалиста, от който 3-ма победители – с 1-во , 2-ро и 3-то място.

Конкуренцията за званието „Дизайнер на годината“ е винаги напрегната – това говори за високото и постоянно повишаващо се ниво на българския дизайн, както и за развитието в обществото на плодотворна среда за неговата изява. Най-желаното отличие имаха честта да получат Fimera Design Studio, което създава хармонични, функционални и неочаквани решения за обществени и лични пространства, а също така авторски мебели и аксесоари. Fimera Design Studio вярва, че качествeното изпълнение е важно и предлага цялостна услуга от проектирането до избора на най-малките детайли от обзавеждането.

Студиото е създадено през 2006 г. от трима млади дизайнери – Мая Костова-Сбиркова, Иван Гроздев и Валери Маринов, които търсят свобода да разгърнат таланта си и имат амбицията да предлагат новаторски концепции, в които вижданията на дизайнера са равностоен партньор на идеите на клиента.  Две години по-късно Fimera Design Studio е сред най-търсените и продуктивни студиа в България, с портфолио от над 50 обекта и запазено място на страниците на списанията за архитектура и дизайн. Студиото проектира с еднаква страст и вдъхновение както мини апартаменти с ограничени бюджети, така и луксозни хотелски комплекси, заведения, магазини, офиси и обществени сгради. За Fimera Design Studio няма универсална формула за добър дизайн. Започва всеки нов проект на чисто и неизменно избира експеримента пред проверените и сигурни рецепти. Защото вярва, че само така можеш да надскочиш себе си.

Наградата за „Профил на годината“ отиде при 2STUDIO. Cityscape Architects бяха отличени за най-добър проект в категория „Магазин и изложбена площ“. MI Concrete спечелиха наградата за „Офис и работна среда“ за Административна сграда "Хидробетон", а в категорията „Bar&Dinner” победител е Marand Design. Home Basic - Eyal Tahor стана победител в категорията „Ресторант“, а „Ателие М+“ станаха победители в раздел „Медико-дентални и разкрасителни“. DA architects бяха отличени за работата им в категорията „Апартамент“ за MR apartment. В категорията „Фамилна къща“ статуетката грабна Marand Design.

Тази година за първи път Dibla връчи и специална награда, която получиха Dada Project Studio – Ivan Alexandroff Architects&Designers. Наградата връчи Симона Заркова - интериорен дизайнер, творчески директор и организатор външни прояви в Dibla. Тя сподели за специалната награда, която занапред ще присъства в награждаванията. Наградата се присъжда на проект, които с цялостната си визия и високи естетически качества е направил голямо впечатление – точно какъвто е и първият награден в новата категория - проектът BLACK PEAK.

Снимки: Dibla

Мотивирани от успеха на събитието, от Dibla ще продължават да създават инициативи, вдъхновяващи и поощряващи творците в областта на интериорния дизайн да се развиват, самоусъвършенстват и да учат нови неща, които да прилагат в своите проекти, за да може дизайнът в България все по-често да получава заслуженото международно признание. Всички, които желаят да разберат повече за церемонията и да видят победителите, могат да влязат за сайта dibla.com.

ОЩЕ НОВИНИ

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Тази година тя е насочила вниманието си към терените, които още не са уредени, но от страна на гражданите има желание за тяхното благоустройство и поддръжка

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки