Конференция ще се проведе на националния ден на обновяването на сградния фонд

105

Форумът на 8 ноември ще е в хибриден формат


Конференцията е организирана от сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria) - национален партньор на европейската кампания „Renovate Europe”, чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80% до 2050 г., чрез подкрепа за законодателни промени и стимулиране на национални програми за обновяване. Renovate Bulgaria обединява организации, заинтересовани от устойчивото развитие на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в България. 

Основните цели на сдружението са създаване на стабилна среда за вземане на инвестиционни решения и възможност на потребителите и предприятията да правят по-информиран избор за пестене на енергия и средства чрез ЕЕ обновяване на сградния фонд. Обновяването е още по-актуално в момента, когато недалеч от България бушува война, когато цените на енергията достигнаха исторически високи стойности, когато енергията се използва като оръжие. Най-устойчивото решение е да намалим потреблението, без да пострадат комфортът и здравето на хората. Енергийно ефективното обновяване на сградния фонд е едно такова решение, затова целта на провежданият от 2020г. „Ден на обновяването“ е го да популяризира в обществото и пред политическото ръководство на България.  

В конференцията се очаква да участват Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия, Адриан Джойс - директор на Renovate Europe Campaign, Радан Кънев - депутат от Европейския парламент и докладчик по Директивата за енергийните характеристики на сградите, Ивайло Алексиев - изпълнителен директор на АУЕР, и други.   

Сред акцентите ще бъдат основните теми от европейския ден на обновяването, споделяне на опит от процеса на обновяване в Словакия, резултати и препоръки от проекта „SHEERenov“, обучение на участниците в процеса на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд. Предвидена е и дискусия по темата за ускоряване на процесите в областта.

Събитието на 8 ноември ще бъде в хибриден формат – от 14.00 часа в сградата на Камарата на строителите в България на ул. „Михаил Тенев“ 6 в столицата, и онлайн чрез платформата Microsoft Teams. Вижте подробности за участие тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия