Конференция ще се проведе на националния ден на обновяването на сградния фонд

112

Форумът на 8 ноември ще е в хибриден формат


Конференцията е организирана от сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria) - национален партньор на европейската кампания „Renovate Europe”, чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80% до 2050 г., чрез подкрепа за законодателни промени и стимулиране на национални програми за обновяване. Renovate Bulgaria обединява организации, заинтересовани от устойчивото развитие на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в България. 

Основните цели на сдружението са създаване на стабилна среда за вземане на инвестиционни решения и възможност на потребителите и предприятията да правят по-информиран избор за пестене на енергия и средства чрез ЕЕ обновяване на сградния фонд. Обновяването е още по-актуално в момента, когато недалеч от България бушува война, когато цените на енергията достигнаха исторически високи стойности, когато енергията се използва като оръжие. Най-устойчивото решение е да намалим потреблението, без да пострадат комфортът и здравето на хората. Енергийно ефективното обновяване на сградния фонд е едно такова решение, затова целта на провежданият от 2020г. „Ден на обновяването“ е го да популяризира в обществото и пред политическото ръководство на България.  

В конференцията се очаква да участват Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия, Адриан Джойс - директор на Renovate Europe Campaign, Радан Кънев - депутат от Европейския парламент и докладчик по Директивата за енергийните характеристики на сградите, Ивайло Алексиев - изпълнителен директор на АУЕР, и други.   

Сред акцентите ще бъдат основните теми от европейския ден на обновяването, споделяне на опит от процеса на обновяване в Словакия, резултати и препоръки от проекта „SHEERenov“, обучение на участниците в процеса на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд. Предвидена е и дискусия по темата за ускоряване на процесите в областта.

Събитието на 8 ноември ще бъде в хибриден формат – от 14.00 часа в сградата на Камарата на строителите в България на ул. „Михаил Тенев“ 6 в столицата, и онлайн чрез платформата Microsoft Teams. Вижте подробности за участие тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София