Нов образователен комплекс ще изгражда Частно средно училище "Рьорих" в София

204

Проектант е арх. Мартин Христов, управител на „Е-АРХ“


От своята първа учебна година – 1998-а, Частно средно училище “Рьорих” в кв. "Драгалевци" на ул. "Камен дел" 4A в столицата работи по учебен план, съчетаващ държавните образователни изисквания с ранно чуждоезиково обучение и иновативно изучаване на точните, природните и обществени науки. Училището поставя акцент върху музика, изящни и приложни изкуства, върху личностното развитие и гражданското образование.

На 15 януари училището представи своя проект "Рьорих Ленд - Визия за успех". Проектът цели да разгърне потенциала на образователния модел на училището, да изгради физическа среда, която да съответства на иновативната концепция, да увеличи неговата привлекателност и достъпа на повече ученици до качествено образование.

Съосновател и директор на Иновативно училище “Рьорих” е Радка Карагьозова, а сред хората, ангажирани в новия проект, са Ирена Перфанова, проджект мениджър на проект “Рьорих Ленд”, експерт в REM Advisory Group към икономическата комисия на ООН; адв. Янита Тончева, управляващ съдружник в Адвокатско дружество “Тончева и партньори", и Иван Димитров, финансист, мениджър инвестиционни портфейли.

Архитект на новия образователен комплекс “Рьорих Ленд” ще е Мартин Христов, който е заместник-председател на Камарата на архитектите в България. Той беше член на работната група към Министерство на културата по създаване на статута за българското участие във Венецианското архитектурно биенале и член на консултативния съвет към комисаря за участието на България през 2023 г. От 2001-ва е управител и главен проектант на архитектурно бюро „Е-АРХ“, което има богато портфолио от жилищни, индустриални, курортни и обществени проекти.

Ландшафтен архитект на “Рьорих Ленд” ще е Ясен Иванов, който завършва "География" в Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2008 година, а през 2012 година магистратура - "Ландшафтна екология и опазване на околната среда". През 2016 година той създава Ботаническа градина “Борика” край Ихтиман, която от края на 2020 г. вече се разпростира върху 9 декара. В нея са засадени над 550 вида растения от различни краища на света - Европа, Азия, Африка, Нова Зеландия, Северна и Южна Америка.

Снимки: ЧСУ "Рьорих"

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН