Нова библиотека в Magdalene College в Кеймбридж спечели наградата Stirling на Кралския институт на британските архитекти

93

Наградата се присъжда на най-добрата нова сграда в Обединеното кралство


На 13 октомври The Royal Institute of British Architects (RIBA) определи The New Library, Magdalene College в Кеймбридж от Níall McLaughlin Architects за победител в 26-ите награди Stirling. Новата библиотека изглежда като подреждане на прости тухлени обеми, които отразяват типичната архитектура на съществуващия колеж. Библиотеката е набор от свързани помежду си стаи с библиотеки, бюра за четене и галерии.

Вътрешните пространства са направени от ламинирана дървена конструкция с рафтове и маси от твърда дървесина. Намерението е всички ключови характеристики да се възприемат като преплетен набор от елементи. Покривът осигурява равномерно ниво на осветеност на основните читални и балансира страничната и горната светлина, като по този начин намалява отблясъците.

Разположението на преградите позволява много малко директна светлина да проникне на пода или нивото на рафтовете, но позволява оживена игра на светлина по тавана и прозорците. Тази комбинация от спокойствие и анимация е основна за характера на пространството.

Новата сграда с изящни детайли предоставя на студентите в 700-годишния колеж на университета в Кеймбридж библиотека, отворена 24 часа в денонощието и включваща архив и художествена галерия. Сградата заменя тесните помещения на съседната библиотека от 17-ти век. Според журито на RIBA Níall McLaughlin Architects успешно оживяват силуета със съвременни устойчиви дизайнерски елементи, за да създадат сграда, която ще устои на изпитанието на времето, противопоставя откритостта на интимността и умело постига визията за структура, която постепенно се издига към светлината.  

Посетителите са посрещнати от елегантна тухлена фасада и примамливи дървени врати, които се отварят в многоетажен дървен интериор, окъпан в светлина. Входно антре с тройна височина води до централна читалня с двойна височина. Мрежовата структура очертава набор от пространства: широки зони за читални и групово обучение и пространства за самостоятелно обучение. Това е модерна сграда, която използва проста, но много ефективна пасивна вентилация и стратегии за естествено осветление за минимизиране на потреблението на енергия и материали.  

Според президента на RIBA Саймън Олфорд изпълненият със светлина интериор от топло дърво повдига духа и насърчава връзките, като на учениците е предоставена спокойна последователност от свързани пространства. „Ангажиментът да се изгради нещо, което ще издържи изпитанието на времето, може да се усети във всеки материал и детайл и от всяка гледна точка. Сградата е олицетворение на това как да се гради в дългосрочен план. Добре проектираната среда значително подобрява успеха и благосъстоянието на учениците и това трябва да бъде правило във всички учебни заведения, а не изключение“, казва той.

Ема Димитрова  

ОЩЕ НОВИНИ

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Все по-голяма популярност добиват умните сгради със системи за добра енергийна ефективност, търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Живущите в уличките между четирите булеварда "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски" са поканени в Дома на киното на 10 декември от 11:00 часа

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

Намерението за това датира отдавна, а целта на поръчката е изготвяне на техническо задание, което да послужи за основа на архитектурен конкурс

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Инвеститорът създаде уеб и Фейсбук страница на новия проект, разработен от архитектите от STARH

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Базата на компанията Transpress е разположена на площ от 40 дка и разполага с най-съвременно оборудване за обработка на товари