Нова библиотека в Magdalene College в Кеймбридж спечели наградата Stirling на Кралския институт на британските архитекти

101

Наградата се присъжда на най-добрата нова сграда в Обединеното кралство


На 13 октомври The Royal Institute of British Architects (RIBA) определи The New Library, Magdalene College в Кеймбридж от Níall McLaughlin Architects за победител в 26-ите награди Stirling. Новата библиотека изглежда като подреждане на прости тухлени обеми, които отразяват типичната архитектура на съществуващия колеж. Библиотеката е набор от свързани помежду си стаи с библиотеки, бюра за четене и галерии.

Вътрешните пространства са направени от ламинирана дървена конструкция с рафтове и маси от твърда дървесина. Намерението е всички ключови характеристики да се възприемат като преплетен набор от елементи. Покривът осигурява равномерно ниво на осветеност на основните читални и балансира страничната и горната светлина, като по този начин намалява отблясъците.

Разположението на преградите позволява много малко директна светлина да проникне на пода или нивото на рафтовете, но позволява оживена игра на светлина по тавана и прозорците. Тази комбинация от спокойствие и анимация е основна за характера на пространството.

Новата сграда с изящни детайли предоставя на студентите в 700-годишния колеж на университета в Кеймбридж библиотека, отворена 24 часа в денонощието и включваща архив и художествена галерия. Сградата заменя тесните помещения на съседната библиотека от 17-ти век. Според журито на RIBA Níall McLaughlin Architects успешно оживяват силуета със съвременни устойчиви дизайнерски елементи, за да създадат сграда, която ще устои на изпитанието на времето, противопоставя откритостта на интимността и умело постига визията за структура, която постепенно се издига към светлината.  

Посетителите са посрещнати от елегантна тухлена фасада и примамливи дървени врати, които се отварят в многоетажен дървен интериор, окъпан в светлина. Входно антре с тройна височина води до централна читалня с двойна височина. Мрежовата структура очертава набор от пространства: широки зони за читални и групово обучение и пространства за самостоятелно обучение. Това е модерна сграда, която използва проста, но много ефективна пасивна вентилация и стратегии за естествено осветление за минимизиране на потреблението на енергия и материали.  

Според президента на RIBA Саймън Олфорд изпълненият със светлина интериор от топло дърво повдига духа и насърчава връзките, като на учениците е предоставена спокойна последователност от свързани пространства. „Ангажиментът да се изгради нещо, което ще издържи изпитанието на времето, може да се усети във всеки материал и детайл и от всяка гледна точка. Сградата е олицетворение на това как да се гради в дългосрочен план. Добре проектираната среда значително подобрява успеха и благосъстоянието на учениците и това трябва да бъде правило във всички учебни заведения, а не изключение“, казва той.

Ема Димитрова  

ОЩЕ НОВИНИ

Над стадиона в Свети Влас ще изграждат нов парк със зони за отдих и игрища

Над стадиона в Свети Влас ще изграждат нов парк със зони за отдих и игрища

Предстои още изграждане на спортно игрище в двора на училището и на детска градина в квартал „Русалка“, както и ремонт на църквата

Представиха албума „Нашиятъ Казанлъкъ“ с исторически разказ за града с картички и снимки

Представиха албума „Нашиятъ Казанлъкъ“ с исторически разказ за града с картички и снимки

Интересните фотоси са разпределени в 33 теми, които следват развитието по стария Градоустройствен план от 1908 г.

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата